Zorgtrajectbegeleider (casemanager dementie), het beroep in beeld

Posted on

Nederland telt meer dan 250.000 mensen met dementie. Dit aantal zal door de vergrijzing de komende jaren alleen maar stijgen. Passende zorg is voor mensen met dementie enorm belangrijk. Deze zorg moet gecoördineerd worden; dit wordt gedaan door zorgtrajectbegeleiders (casemanagers dementie). Om een beter beeld te krijgen van het werk als zorgtrajectbegeleider, sprak ik met Ingrid (57). Ingrid is al bijna 12,5 jaar werkzaam als zorgtrajectbegeleider.

Dementie

Wat is dementie? “Dementie is de verzamelnaam voor verschillende hersenziektes waarbij de verstandelijke vermogens (bijvoorbeeld geheugen, taal) achteruit gaan. Dementie wordt vaak geassocieerd met ouderdom, maar het is geen onvermijdelijk gevolg van ouderdom.” – Hersenstichting 

Zorgtrajectbegeleider (casemanger dementie)

Wat doet een zorgtrajectbegeleider? Het coördineren van zorg is nogal algemeen. Ingrid: “Een zorgtrajectbegeleider kan in beeld komen vanaf het moment dat er een vermoeden van dementie is. Je begeleidt mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers in de breedste zin van het woord. Je kijkt samen met de cliënt en de mantelzorger welke zorg en ondersteuning er nodig is. Welke zorg en ondersteuning dit betreft is echt afhankelijk van de situatie en het stadium van het ziektebeeld. Er hoeft niet altijd meteen zorg ingezet te worden, soms ben je in het begin vooral aan het luisteren en informeren. Als zorgtrajectbegeleider ben je een regelaar en bemiddelaar, je vraagt dingen aan en je bent hét aanspreekpunt voor vragen van de cliënt en de mantelzorger.”

Juiste zorg

“Dementie is een veelvoorkomend ziektebeeld dat veel teweeg brengt bij zowel de cliënt als de omgeving. Mensen worden onzeker en weten niet wat komen gaat. Als zorgtrajectbegeleider kun je de mensen hierbij ondersteuning bieden. Je probeert bij iedere unieke situatie de juiste zorg in te zetten. Dat is soms een uitdaging, maar het is ontzettend mooi en bijzonder dat je samen kunt zoeken naar een manier waarop de cliënt kan leven zoals hij/zij dat het liefste wil.”

Passie

Waar komt je passie voor ouderen vandaan? Ingrid: “Die passie heb ik eigenlijk altijd al gehad, het zit denk ik in mijn genen. Voordat ik ben gaan werken als zorgtrajectbegeleider heb ik 11 jaar als ergotherapeut gewerkt. Eerst in een verpleegtehuis en daarna in de ouderenpsychiatrie.

Normale werkdag

Hoe ziet een normale werkdag eruit? Ingrid: “Druk. In principe werk ik tijdens kantooruren. Op een normale werkdag heb ik vooral huisbezoeken. Tijdens zo’n huisbezoek zie je iemand in zijn of haar thuissituatie. Je observeert dan (ruiken, zien, etc.), je kunt al veel opmerken zonder dat je nog maar een woord hebt gezegd. Uit dit soort bezoeken vloeit werk voort. Het kan zijn dat ik naar aanleiding van een huisbezoek bijvoorbeeld een indicatie moet aanvragen of gesprekken moet voeren met andere zorgverleners. Daarnaast moet ik rapporteren en een uren administratie bijhouden.”

Mooie en minder mooie momenten

Ik kan me voorstellen dat een baan zoals deze mooie en minder mooie momenten met zich meebrengt, kun je hier wat meer over vertellen? Ingrid: “Alle gesprekken hebben een bepaalde bijzonderheid. Je begeleidt mensen soms jaren, daardoor leer je mensen heel goed kennen en bouw je een band op. Je werkt op een vlak waar mensen normaliter zeer gesloten over zijn naar de buitenwereld, dat is soms best intiem. Het is enorm dankbaar werk en dat merk je vaak aan de kleine dingen, zoals een kaartje om je te bedanken. Dat vind ik mooi.

Natuurlijk is het niet alleen maar mooi. Als zorgtrajectbegeleider heb je ook vaak te maken met mensen die gaan overlijden, dat is moeilijk en maakt veel indruk.

Daarnaast maak ik het wel eens mee dat iemand met een rechtelijke machtiging (tegen cliënt zijn/haar wil ter bescherming van zichzelf) moet worden opgenomen. Als zorgtrajectbegeleider ben je dan aanwezig bij de rechtzaak. Dat is best heftig. Gelukkig komt dit niet vaak voor, het is iets dat je zo veel mogelijk probeert te voorkomen.”

Tips

Kun je vanuit je expertise als zorgtrajectbegeleider (casemanager dementie) wat algemene tips over het omgaan met dementie geven? Ingrid: “natuurlijk!

  • Heb geduld met een dementerende, laat iemand in zijn/haar waarde en behandel de persoon niet als een onwetende.
  • Stel 1 vraag tegelijk.
  • Ga geen discussies aan, die win je niet. Voor een dementerende is hetgeen zij vertellen zijn/haar waarheid.
  • Houd in gedachte dat iemand niet expres zo handelt ook al lijkt dat misschien wel zo; dat is de ziekte.
  • Ben open over de dementie, houd het niet geheim. Je krijgt vaak veel meer en betere hulp wanneer mensen weten wat er speelt. Er is dan veel meer bereidheid om iets te doen.
  • Probeer je in te leven in de situatie van de dementerende. Hoe ziet de wereld er voor hem/haar eruit? Op deze manier krijg je meer begrip voor de situatie.
  • Is er een vermoeden van dementie, spring dan al in. Hoe vroeger de inzet van zorgtrajectbegeleiding, hoe beter de band en hoe meer je kunt bereiken. Later is de situatie vaak al geëscaleerd. Je moet dan brandjes blussen die eigenlijk voorkomen hadden kunnen worden”

Hoe kom je dan bij een zorgtrajectbegeleider terecht? Ingrid: “dit wordt geregeld door de huisarts, geriater of neuroloog”.

Voor meer informatie omtrent zorgtrajectbegeleiding kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Wist jij al af van het bestaan van zorgtrajectbegeleiders (casemanagers dementie)?

Liefs Sylvia

 

 

 

 

 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Een goed overzicht krijgen op je financiële situatie, hoe doe je dat?
Zorgtrajectbegeleider (casemanager dementie), het beroep in beeld