Review: Purpuz planner

Het is alweer half november en het einde van het jaar komt steeds dichterbij. De jaarwisseling wordt door veel mensen gezien als een nieuwe, frisse start. Bij deze frisse start hoort ook een nieuwe jaarplanner/agenda. Maar welke jaarplanner/agenda kies je als je door de bomen het bos niet ziet? Om je een handje te helpen bij deze keuze heb ik afgelopen tijd de Purpuz planner geprobeerd. De Purpuz planner is niet alleen een jaarplanner/agenda, maar ook een tool om je dromen en doelen in beeld te brengen en te bereiken. De maker van de planner noemt het zelfs de eerste life coach op papier. Klinkt veelbelovend, maar is het dat ook?

Hoe de planner werkt en wat ik er van vind lees je hieronder.

Eerste indruk

Ik kreeg de Purpuz planner opgestuurd per post. De planner was goed en stevig verpakt en kwam zonder enige beschadiging binnen. Op het eerste oog zag de planner er goed uit; mooie grootte, degelijk materiaal, een mooie neutrale kleur en een luxe uitstraling. Ik wilde er gelijk mee aan de slag.

Anders dan anders

De planner is anders dan andere planners. Naast een jaar-, maand- en weekoverzicht bevat de planner een 8-delig stappenplan om je dromen en doelen in beeld te brengen en te bereiken. Voor het doorlopen van dit stappenplan moet je de eerste keer echt even de tijd nemen, vanuit Purpuz adviseren ze om er twee uur voor vrij te maken. Zoals ik het heb ervaren heb je deze tijd ook echt wel nodig.

Stappen:

 1. Map
 2. Matrix
 3. Plan
 4. Pad
 5. Maandplanning
 6. Weekplanning
 7. Dagreflectie
 8. Vragen aan jezelf

Purpuz planner 8 stappen

Stap 1 Maak een Purpuz map, visualiseer je dromen

Iedereen heeft dromen, maar hoe visualiseer je deze dromen? Stap 1 betreft het maken van een  mindmap. Tijdens het maken van deze mindmap ga je eerst nadenken over waar je leven op dat moment uit bestaat, daarna ga je kijken naar je dromen; waar wil je dat je over 3 jaar bent? Mijn persoonlijke Purpuz map zag er zo (zie onderstaande foto) uit.

Purpuz map

Stap 2 Vul de Purpuz matrix in, orden je dromen

Wanneer je bij stap 1 duidelijk hebt waar je leven uit bestaat en welke dromen je hebt, ga je bepalen aan welke droom je het eerste gaat werken. Deze keuze maak je door de Purpuz matrix in te vullen. Twee vragen staan bij het invullen centraal; ‘hoe graag wil ik dit nou echt?’ en ‘hoeveel energie krijg ik ervan om aan deze droom te werken?’. Na het invullen van de matrix is per droom duidelijk of het een ‘doener’, een ‘uitbesteder’, een ‘loslater’ of een ‘tester’ is. Uiteindelijk kies je uit al je dromen, de droom waarvoor je de meeste ‘wil’ hebt en waarvan je de meeste ‘energie’ krijgt. De gekozen droom wordt je eerste doel.

Stap 3 Maak een Purpuz plan, deel je doel op in stappen

Wanneer je je eerste doel hebt uitgekozen, ga je deze opdelen in subdoelen. Vervolgens deel je deze subdoelen op in kleine behapbare stappen. Dit alles doe je, net zoals bij de Purpuz map, door een mindmap te maken.

Stap 4 Maak een Purpuz pad, voeg tijd en volgorde toe

Iedere kleine stap uit je Purpuz plan kost tijd. Bij stap 4 wordt er van je verwacht dat je een inschatting maakt van de duur van elke stap. Wanneer je ingeschat hebt hoeveel tijd elke stap kost, ga je voor jezelf bepalen in welke volgorde je de kleine stappen het beste uit kunt voeren. Uiteindelijk weet je na het invullen van het Purpuz pad hoeveel tijd je nodig hebt om je doel te behalen. Deze tijd kun je gebruiken bij het bedenken van een deadline voor je doel.

Stap 5 Maak een maandplanning, bepaal je maanddoelen & Stap 6  Maak een weekplanning, bepaal je weekdoel

Wanneer je je deadline hebt bedacht, kun je deze gaan noteren in je maand en dagplanning. Je weet door het maken van je Purpuz plan en pad precies welke stappen je moet ondernemen, in welke volgorde je deze moet/wilt uitvoeren en hoeveel tijd de stappen gaan kosten.

Bij het maken van de maandplanning kun je voor jezelf opschrijven met wie je wilt afspreken, waar je naartoe wilt, waarmee je wilt experimenteren, hoe je jezelf beloont en wat je maanddoelen zijn. Daarnaast kun je ook je afspraken globaal inplannen zodat je wat meer overzicht hebt.

Purpuz planner maandoverzicht
Maandoverzicht

Bij het maken van de weekplanning kun je specifieker ingaan op de dingen die je hebt aangegeven in je maandplanning. Daarnaast kun je natuurlijk ook alle andere dingen die je die week wilt doen inplannen. Verder is er ruimte om elke dag kort op te schrijven wat er goed en minder goed ging (Stap 7 Dagreflectie, sta kort stil bij de dag). Als bonus krijg je elke week een nieuwe uitdaging van de Purpuz planner welke geïnspireerd is op een inspirerende/motiverende quote (zie onderstaande foto).

Purpuz planner weekoverzicht
Weekoverzicht
Stap 8 Vragen aan jezelf, je maandelijkse check-in

De laatste stap die je uit moet voeren is het invullen van een aantal vragen. Door het invullen van deze vragen reflecteer je op de afgelopen maand. Je staat even een moment stil bij wat is gebeurt, wat er op het moment is en je kijkt naar de toekomst.

Purpuz planner maandelijkse reflectie
Maandelijkse check-in
Iedere maand

Het hele stappenplan doorloop je één keer, dit hoef je dus niet iedere maand te doen. Gelukkig maar, want dat zou echt enorm veel tijd gaan kosten. Wat je wél iedere maand moet doen is het maken van een maand- en weekplanning en het invullen van de twee reflectiepagina’s

Pluspunten
 • Luxe uitstraling
 • Mooie, rustige en neutrale vormgeving waardoor de planner zowel geschikt is voor mannen als vrouwen
 • Kwaliteit erg hoog; stevige kaft en goed papier (markers drukken niet door)
 • Ruime tijdsindeling, deze loopt van 06:00u -22:00u
 • Een hoop lege pagina’s die je kunt gebruiken gebruiken als creatieve ruimte
 • Veel mooie, inspirerende en motiverende quotes
 • Een duidelijk stappenplan dat je kunt volgen om tot doelen te komen en deze uit te voeren. Niet onbelangrijk; dit alles volledig in het Nederlands
 • Leuke pagina’s tussendoor zoals een pagina waar je op kunt schrijven waar je trots op bent #purpuzproud
 • Blijft goed openliggen
 • Per seizoen een mooie natuurfoto
Pupruz planner natuurfoto
Natuurfoto herfst
Minpunten
 • Grootte, de planner past niet gemakkelijk in een kleine handtas
 • Kost relatief veel tijd om in te vullen
Mijn ervaring met de Purpuz planner

Zoals ik in het begin al beschreef is de Purpuz planner niet alleen een jaarplanner/agenda, maar ook een tool om je dromen en doelen in beeld te brengen en te bereiken. Het zou zelfs een life coach op papier moeten zijn. Ik had mijn twijfels, maar ik kan denk ik toch wel zeggen dat ik het hiermee eens ben.

Ik heb het gebruik van de Purpuz planner als erg prettig ervaren. Elke stap die je uit moet voeren om tot een doel te komen en deze te bereiken is duidelijk uitgelegd. Je kunt de planner enorm fanatiek gebruiken, maar dit hoeft niet. Net wat jij prettig vindt. Soms vond ik dat het invullen van bepaalde dingen teveel tijd kostte, dit sloeg ik dan gewoon over. Dat is oke. Wat ik gewoon enorm prettig vond is dat je alle hulpmiddelen bij de hand hebt als je de behoefte voelt om deze te gebruiken.

Wat ik belangrijk vind om aan te stippen is de kwaliteit. Wauw, wat is die goed. Een mooie harde kaft, stevig papier en een mooie, nette, luxe afwerking. Je betaalt €34,95 voor de planner, daar mag je natuurlijk wel wat van verwachten, maar toch.

Purpuz planner geheel

Purpuz voor iedereen

Normaliter zou ik de prijs als minpunt hebben gezien, deze is namelijk best hoog en niet iedereen is in de mogelijkheid om €34,95 voor een planner te betalen. MAAR, omdat niet iedereen de euro’s heeft om de Purpuz zichzelf te gunnen, is de Purpuz planner ook gratis ter beschikking gesteld in pdf, deze is hier verkrijgbaar. Tof bedrijf, tof product. Ik kan er niks anders van maken. Ik ben er in ieder geval over uit dat ik de Purpuz planner in 2018 weer wil hebben.

Wat vind jij van de Purpuz planner? Ga jij hem aanschaffen? Laat het vooral even weten in de reacties, leuk!

Liefs Sylvia

Meer informatie over de planner? Klik dan hier.

 

 

 

 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Soms moet je een stap terug doen om vooruit te komen
Review: Purpuz planner