Review: Menstruatie én het gebruik van menstruatiecup (OrganiCup)

Menstruatie, iets waar bijna alle vrouwen en dus 50% van de populatie wel eens mee te maken krijgt. De normaalste zaak van de wereld, maar toch praten we er niet graag over. Vandaag ontkom je er echter niet aan, want ik ga het hebben over de menstruatie én het gebruik van een menstruatiecup.

Menstruatie, wat is dat?

Maandelijks wordt het slijmvlies in je baarmoeder dikker en zachter. Daarnaast komt er een eicel vrij uit je eileiders, ook wel de ‘eisprong’ genoemd. Wanneer de vrijgekomen eicel bevrucht wordt door een zaadcel blijft het wat dikker en zachter geworden slijmvlies zitten om ervoor te zorgen dat de bevruchte eicel goed wordt opgevangen in de baarmoeder. Wordt de eicel die is vrijgekomen uit je eileiders niet bevrucht, dan is het slijmvlies niet meer nodig. Je lichaam stoot deze dan af. Het slijmvlies verlaat, in de vorm van slijm en bloed, samen met de eicel via de vagina het lichaam. Dit maandelijkse proces heet de menstruatie.

5.000 eufemismen

Om de menstruatie wat luchter te kunnen brengen zijn er al veel eufemismen bedacht. Uit een onderzoek dat is gedaan onder 90.000 mensen uit 190 verschillende landen, is gebleken dat er zo’n 5.000 verschillende eufemismen zijn voor het woord menstruatie.

eu·fe·mis·me (het; o; meervoud: eufemismen) = verbloemende uitdrukkingeen eufemisme voor ‘sterven’ is bijvoorbeeld ‘inslapen’ – Van Dale

 • “Het is de tijd van de maand”
 • “Code rood”
 • “Tomatensap”
 • “Het is vloed op de rode zee”
 • “Dracula’s theezakje is geknapt”
 • “Ik heb mijn maandelijkse olieverversing”
 • “Ongesteld zijn”
 • “De periode van de maand”

Wel eufemisme gebruik jij wel eens? Laat het me weten in de reacties!

Hulpmiddelen voor het opvangen van menstruatiebloed

Er zijn verschillende producten die je tijdens je menstruatie kunt gebruiken voor het opvangen van je menstruatiebloed. Niks is natuurlijk zo vervelend als vlekken in je kleding, dit wil je voorkomen. De twee meest bekende producten zijn toch wel het maandverband en de tampon. Echter is er nog een derde speler die voor mij, tot voorkort, vrij onbekend was; de menstruatiecup!

Menstruatiecup, wat is dat?

De menstruatiecup kan ter vervanging van maandverband en/of tampons worden gebruikt. Het is een siliconen cup die je in de vagina plaatst. Wanneer je de cup geplaatst hebt vangt deze het menstruatiebloed voor je op. Door het vacuüm dat gecreëerd wordt bij inbrengen blijft de cup op zijn plek zitten en heb je geen last van doorlekken. Bij een gemiddelde menstruatie kun je de cup tot wel 12 uur aaneengesloten dragen (ook ‘s nachts). Dit houdt in dat je de cup, mits hij niet vol is, maar twee keer per dag hoeft te legen en om te spoelen. Je hoeft hem niet uit te doen als je naar het toilet moet, dus je hebt de hele dag geen zorgen. Ideaal.

De menstruatiecup is bij de meeste merken in twee maten verkrijgbaar. Veelal wordt er onderscheid gemaakt tussen vrouwen die wel/geen een kind gebaard hebben.

Hoe gebruik je het?

Als je de menstruatiecup voor het eerst gaat gebruiken moet je deze 3-5 minuten uitkoken in een pannetje zodat deze helemaal schoon en vrij van bacteriën is. Wanneer je dit hebt gedaan is de cup klaar voor gebruik.

Inbrengen

Hoe dan verder? Je vouwt de cup en brengt hem in. Klinkt makkelijk, is het niet. Het inbrengen en het eruit halen van de cup was voor mij best wel een dingetje in het begin (en soms nog steeds). De cup is best groot en je kunt hem op een aantal verschillende manieren vouwen. In het begin wist ik niet precies hoe of wat, maar er zijn enorm veel YouTube video’s met uitleg te vinden. Zelf vind ik de “C-fold” en de “Push-down fold” het prettigste in gebruik (zie foto’s). Hier gaat oefening baart kunst echt op, hoe vaker je het doet hoe makkelijker en sneller het gaat. Wanneer je de cup inbrengt zal deze zich ontvouwen en een vacuüm creëren.

Mocht je besluiten om de cup aan te schaffen en te gaan gebruiken oefen dan vooral eerst een keer buiten je menstruatie om (thank me later, als je staat te kliederen met het inbrengen omdat het niet lukt krijg je spijt dat je niet naar me hebt geluisterd). Gaat het inbrengen lastig of stroef dan kun je ook wat glijmiddel op waterbasis gebruiken.

Menstruatiecup
C-fold
Menstruatiecup organicup
Push-down fold
Uithalen

Omdat de menstruatiecup 3-5 keer meer bloed opvangt dan een normale tampon, hoef ik de cup in mijn geval maar twee keer per dag te legen. Ook het uithalen van de cup vergt wat oefening. De eerste keer snapte ik niet hoe ik het vacuüm moest verbreken met als gevolg dat ik de cup er heel lomp uit trok (niet aan te raden).

Hoe het wel moet? Pers de cup naar beneden zodat je bij het steeltje kunt. Pak vervolgens het steeltje vast en knijp in de onderkant van de cup. Je voelt dat het vacuüm door het knijpen wegvalt, op dat moment kun je de cup uit de vagina halen door simpelweg aan het steeltje te trekken. Vervolgens leeg je de cup en spoel je hem uit met water (en wanneer beschikbaar zeep), daarna breng je hem weer in. Aan het einde van de menstruatieperiode kook je de cup weer uit.

In mijn geval stop ik hem na het uitkoken aan het einde van de menstruatieperiode in het bijgeleverde katoenen zakje zodat ik hem de volgende maand weer kan gebruiken.

Menstruatiecup organicup zakje

Voor- en nadelen
Voordelen
 • Kostenbesparend, de menstruatiecup die ik heb gekocht kostte €24,-. Voor die €24,- kan ik 10 normale verpakkingen Always Ultra maandverband kopen. In plaats van uren (maandverband/tampons), gaat mijn menstruatiecup jaren mee. Je hebt hem er dus qua kosten zo uit.
 • Duurzaam, doordat de cup veel langer meegaat is het ook beter voor het milieu dan wanneer je maandverband of tampons gebruikt. Je produceert veel minder afval.
 • Minder irritatie doordat de cup van siliconen is gemaakt. Er zijn geen stoffen zoals bleekmiddel, lijm, parfum etc. aan de cup toegevoegd.
 • Minder vaak zorgen over een toiletbezoek omdat je de cup, bij een normale menstruatie, maar twee keer per dag hoeft te vervangen.
 • Geen last van doorlekken.
Nadelen
 • Het inbrengen en uithalen is in het begin een dingetje, je moet hier echt wat handigheid in krijgen.
Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er best wel veel voordelen aan het gebruik van een menstruatiecup. Het enige echte nadeel waar ik tegenaan ben gelopen is het inbrengen en uithalen. Dit nadeel weegt echter niet op tegen alle voordelen die de cup heeft. Ik ben om en gebruik eigenlijk nooit meer maandverband/tampons (een enkele uitzondering daargelaten natuurlijk). De OrganiCup die ik heb gebruikt is zowel online als bij verschillende drogisterijen te koop.

Was jij al bekend met de menstruatiecup? Zo ja, wat is jouw ervaring?

Liefs Sylvia

 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Comments
 • Ytreats
  maart 10, 2018

  Vielen Dank und Liebe Grüße zurück!

 • Chantal
  maart 13, 2018

  De laatste tijd hoor/ zie ik allemaal ervaringen hierover voorbij komen, maar voorlopig zal ik er zeker niet aan beginnen (al is het maar voor de kans op infecties).
  Wel leuk en duidelijk geschreven! 😉

  • Sylvia Vorspaget
   maart 14, 2018

   Bedankt voor het compliment Chantal! Wist je dat de kans op infecties juist kleiner is dan bijvoorbeeld bij het gebruik van tampons? Ik snap je keuze om er niet aan te beginnen wel, het is toch een ander product dan dat je waarschijnlijk normaal gebruikt. Mocht je toch een keer besluiten om hem aan te schaffen en te gebruiken, dan ben ik benieuwd naar je ervaring!

 • Anne's plek
  april 3, 2018

  Wat grappig dat er zo’n cup bestaat, nog nooit van gehoord. Ik blijf lekker vertrouwd bij mijn tampons en maandverband. Maar zeker handig als je dat niet prettig vind. Liefs x

  • Sylvia Vorspaget
   april 3, 2018

   Ook tampons en maandverbandjes zijn prima toch, net wat je zelf prettig vindt! Leuk dat je reageert. Liefs en een fijne avond!

Previous
Review: Beyond//Ballet (incl. Barretastic Sunday)
Review: Menstruatie én het gebruik van menstruatiecup (OrganiCup)