Recept: andijvie met karnemelksesaus

Karnemelkse wattes? Karnemelksesaus, een typisch streekgerecht uit de Achterhoek. Niet bekend voor mij als Brabander zoals je zult begrijpen. Het klinkt vies, dat geef ik toe. Het ziet er misschien niet zo lekker uit, ook dat geef ik toe, maar het is wel heel lekker! Vandaag zat ik bijna 6 uur in de trein, alleen om andijvie met karnemelksesaus te gaan eten. Dat gelooft toch niemand? Het is ook niet helemaal waar, ik ging voornamelijk naar de Achteroek om bij te kletsen met mijn lieve vriendinnetje Laura. De moeder van Laura heeft speciaal ‘s middags gekookt zodat ik mee kon eten, super lief! Ik heb het recept gekregen en deel het maar al te graag met jullie. Iedereen heeft zijn of haar eigen versie van het recept, maar ik vind het op deze manier heerlijk! Het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten

–  250gr (magere) spekjes
– Gesnipperde uitjes (1 ui)
– Boter
– Bloem
– 1l Karnemelk
– Andijvie
– Aardappels
– Klein potje bruine bonen
– Vlees (worst, speklap, etc.)

Bereiding
 1. Zet de aardappels in ruim water op het vuur zodat deze kunnen koken. (Kies zelf hoe lang je ze laat koken. Wil je echt aardappelpuree, laat je aardappels dan wat langer koken)
 2. Bak vervolgens in een pan de gesnipperde uitjes en de spekjes. Zodra je de uitjes en de spekjes goed hebt gebakken doe je ze in een schaal zodat je ze later weer kunt gebruiken.
 3. De pan die je hebt gebruikt voor de uitjes en de spekjes kun je nu gebruiken om het vlees (worst, speklap, etc.) bruin te bakken.
 4. Terwijl je het vlees gaar bakt begin je met het maken van de saus. Dit doe je door een flinke klont boter in een pan te doen en deze te laten smelten.
 5. Wanneer de boter is gesmolten voeg je 4 grote lepels bloem toe. Roer de bloem en de boter totdat het een dikke brei is.
 6. Laat de dikke brei kort in de pan koken terwijl je blijft roeren, zo kan deze garen.
 7. Voeg daarna al roerend 1l karnemelk toe, blijf roeren totdat het een dikke saus wordt.
  Tip: is je saus te dik voeg dan wat meer karnemelk toe, is je saus te dun voeg dan wat meer bloem toe. Hier moet je een beetje mee spelen.
 8. Als je saus goed is qua dikte voeg je de gebakken uitjes en spekjes toe. Breng de saus al roerend aan de kook.
 9. Wanneer de saus kookt haal je deze gelijk van het vuur. Je saus is klaar!

Vervolgens…

 1. Giet de aardappels af als ze lang genoeg gekookt hebben en zet op tafel.
 2. Verwarm de bruine bonen, dit kan in een schaaltje in de magnetron. Zet vervolgens op tafel.
 3. De andijvie mag in een schaal of pan (koud), zet vervolgens op tafel.
 4. De pan met het gebakken vlees mag vanzelfsprekend ook op tafel.

Alles wat je nodig hebt staat nu op tafel. Smullen maar!

Hoe eet je dit gerecht?

Ik hoor je denken, hoe eet je dat dan? Dat vroeg ik me ook af. Je schept aardappelen op, deze prak je. Vervolgens pak je een handje andijvie, deze leg je bovenop je aardappelen. Daarbovenop doe je een paar bruine bonen. Je topt af met één of twee lepels karnemelkse saus en roert het geheel door elkaar. Tot slot pak je een stukje vlees. Wanneer je dat hebt gedaan kun je gaan beginnen met genieten! (Sommige mensen voegen ook nog een gebakken eitje toe)

Smakelijk! Lust jij karnemelkse saus?

Liefs, Sylvia

Tip: Wanneer je aan het einde nog wat aardappels, karnemelksesaus en groenten over hebt (bonen, andijvie, etc.), kun je deze in één pot doen. Dit kun je dan de volgende dag in de magnetron of op het vuur weer opwarmen. Dit wordt pôtjes aerpels genoemd (vrij vertaald: restjes met aardappels).
Volgens de vader van Laura kun je het beste de andijvie uit de pot laten omdat het anders slap/minder knapperig kan worden. Doe ermee wat je wilt! 😉

Geen zin in stamppot? Probeer dan eens deze oer Hollandse pannenkoeken!

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Comments
 • Deerntjen
  augustus 31, 2016

  Jaa zo lekker! Ik houd echt van karnemelksesaus 🙂

  • Sylvia Vorspaget
   augustus 31, 2016

   Dat vind ik nou ook! Maak je het zelf ook wel eens? Heb je een eigen variatie op het recept? Liefs Sylvia

   • Deerntjen
    september 5, 2016

    Woeps lekker late reactie… Maar nee, ik maak het zelf eigenlijk nooit. Mijn vriend lust het niet dus eigenlijk komt het er nooit van 🙁

 • Ingrid Zaadstra
  september 1, 2016

  Bedankt voor het recept. Ik ga het ook eens proberen.

  • Sylvia Vorspaget
   september 1, 2016

   Leuk! Ben benieuwd wat je er van vindt!

Previous
Review: Harmonylife Hair Jazz Shampoo en Lotion
Recept: andijvie met karnemelksesaus