Mijn verhaal: ‘Het gemis van een dierbare, de sterfdag’

Vandaag, inmiddels alweer 7 jaar geleden, besloot mijn moeder een einde aan haar leven te maken. Er wordt me vaak gevraagd of ik het moeilijk heb op een dag zoals vandaag. Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel; nee. De sterfdag van mijn moeder is zelfs al een aantal keer aan me voorbij gegaan zonder dat ik het in de gaten had. Mensen die een dierbare moeten missen herkennen dit misschien wel. Dagen zoals deze zijn niet echt “speciaal”. Natuurlijk mis ik mijn moeder elke dag, maar het zijn de bijzondere momenten waarop ik mijn moeder het meeste mis.

Wanneer je iets bijzonders meemaak  is de realiteit bikkelhard. Je kunt het niet delen met je overleden dierbare. Je wordt keer op keer weer met je neus op de feiten gedrukt. Toen ik de eerste keer ongesteld werd, had ik dit graag gedeeld met mijn moeder (met wie doe je dit anders?), maar ook het behalen van mijn diploma had ik graag samen willen vieren. Een simpel telefoontje zou genoeg zijn geweest, maar helaas is zelfs dat simpele telefoontje onmogelijk. Op dat soort momenten wordt het gemis pijnlijk benadrukt.

Ook (feest)dagen zoals kerst en Moederdag kunnen moeilijk zijn. Momenten waarop je normaal met de hele familie samen komt. Er zal altijd een lege plek zijn die nooit meer opgevuld gaat worden. Maar achter iedere traan van verdriet, schuilt een glimlach van herinnering. Herinneringen blijven. Denk terug aan de mooie momenten die je hebt gehad en koester deze. Laat ze een glimlach op je gezicht toveren.

Wees dankbaar voor wat je nog hebt, probeer het mooiste uit het leven te halen. Geniet met volle teugen van al het moois om je heen. Durf je gevoel te uiten, want een simpele knuffel of lieve woorden kunnen zoveel goeds doen.

“Want proost op het leven en treur niet om mij” – Diggy Dex – Treur Niet (Ode Aan Het Leven)

Liefs, Sylvia

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Comments
 • Gerrie vd Berg
  september 6, 2016

  Lieve Sylvia,

  Wat een sterke, realische meid ben jij. Mooi en duidelijk geschreven over je moeder en hoe je het gemis en verdriet verwerkt. Knap hoor. Petje af voor jou. Je weet wat je wilt.

  Lieve groet van Gerrie.
  Ik ben afgelopen zaterdag geweest bij Yvonne.

  • Sylvia Vorspaget
   september 7, 2016

   Dankjewel voor je lieve bericht Gerrie! Dat doet me goed.

   Liefs, Sylvia

Previous
Recept: andijvie met karnemelksesaus