Machinist, het beroep in beeld

Treinreizen, we doen het of hebben het allemaal wel eens gedaan. Per werkdag vervoert de NS in Nederland gemiddeld meer dan 650.000 reizigers. Op zo’n dag vinden er ruim 1,2 miljoen treinreizen plaats (NS jaarverslag 2017). Best veel als je het mij vraagt. Wie ervoor zorgt dat al die reizigers van A naar B komen? De machinist natuurlijk! Maar, wat houdt het werk van een machinist eigenlijk in? Ik sprak erover met Tim van Rij (19), machinist bij NS.

Treinreizen, we doen het of hebben het allemaal wel eens gedaan. Per werkdag vervoert de NS in Nederland gemiddeld meer dan 650.000 reizigers. Op zo’n dag vinden er ruim 1,2 miljoen treinreizen plaats (NS jaarverslag 2017). Best veel als je het mij vraagt. Wie ervoor zorgt dat al die reizigers van A naar B komen? De machinist natuurlijk! Maar, wat houdt het werk van een machinist eigenlijk in? Ik sprak erover met Tim van Rij (19), machinist bij NS.

Machinist

Je bent machinist, wat doe je precies? Wat houdt het beroep in? Als machinist zorg je ervoor dat de trein op een veilige manier en op tijd van A naar B rijdt. Je bent verantwoordelijk voor de trein waar je mee rijdt en voor alle reizigers die in de trein zitten. In geval van calamiteiten en/of onregelmatigheden, zorg je er als machinist voor dat alles goed blijft verlopen. Je hebt dan veel contact met de conducteur, bijsturing, treindienstleider en collega’s op het station. Daarnaast ben je als machinist een aanspreekpunt voor de reizigers. Zij kunnen bij je terecht met vragen.

Passie

Waar komt je passie voor treinen vandaan? In Delft heb ik altijd aan het spoorviaduct gewoond, waardoor ik alle treinen voorbij zag rijden. Op die manier kwam ik al vroeg in contact met treinen. Daarnaast moest ik vanuit Delft met de trein naar Rotterdam omdat ik daar naar de middelbare school ging. De NS was mij dus niet vreemd. In de 3e klas van de middelbare school heb ik een beroepsstage gelopen bij de NS. Tijdens deze stage heb ik mee mogen kijken met verschillende medewerkers waardoor ik een goed beeld heb gekregen van verschillende functies. Met een machinist meekijken kon toen niet omdat je vanwege de regelgeving een cabinekaart moet hebben, die krijg je niet zomaar. Door de beroepsstage ben ik niet alleen enthousiast geworden over de NS als bedrijf (hoe alle verschillende functies met elkaar samenwerken met als doel het voor de reizigers zo optimaal mogelijk te maken), maar ook over de NS als werkgever.

Waarom machinist? Wat spreekt je zo aan aan dit beroep? Het rijden van de trein is erg leuk om te doen, maar ook het contact met alle verschillende collega’s en reizigers spreekt mij aan. Veel mensen verwachten dat je als machinist alleen in contact komt met de conducteurs en de reizigers, maar op de stations kom je ook servicemedewerkers en perronopzichters tegen.

Wat me verder aanspreekt zijn de verantwoordelijkheden die je als machinist hebt voor zowel de reizigers als voor de trein waarmee je rijdt.

Tijdens het rijden zie je veel verschillende landschappen. Door het jaar heen zie je deze veranderen, dat levert soms prachtige plaatjes op.

Opleiding

Welke opleiding moet/kun je doen?  Na de middelbare school heb ik de MBO-3 opleiding gevolgd tot machinist op het STC in Rotterdam. Naast het STC, heb je deze opleiding ook op het ROC van Amsterdam en ROC van Twente. Verder kun je de opleiding tot machinist ook bij de NS volgen, dit is een interne opleiding (hiervoor heb je wel een MBO diploma nodig).

Over welke eigenschappen moet je beschikken om dit werk te kunnen doen? Als machinist moet je constant naar buiten blijven kijken en goed op de seinen letten. Je moet je lang kunnen concentreren en een goed reactievermogen hebben. Hier word je vooraf uitgebreid psychologisch en medisch voor getest. Verder moet je een betrouwbaar persoon zijn en klantvriendelijk zijn naar de reizigers. Ondanks dat je vooral alleen in de cabine zit, moet je ook goed kunnen samenwerken met bijvoorbeeld de conducteurs.

Werkdag

Hoe ziet een normale werkdag eruit? Je bent verbonden aan een bepaalde standplaats. Deze standplaats is de plek waar je elke dag je dienst begint en eindigt, maar elke dag is anders. Je werkt op verschillende tijden en je rijdt met verschillende soorten treinen op verschillende trajecten. Elke werkdag begin je met het in dienst melden en het ophalen van de juiste documenten die je nodig hebt voor je dienst. Je gaat ruim van tevoren naar je trein toe om deze vertrekgereed te maken. Je moet een remproef nemen en controleren of alles in de cabine aanwezig is. Na een goede portofoonverbinding met de conducteur kan je vertrekken.

Wat zijn de werktijden? Elke dag heb je weer andere tijden. Gemiddeld duurt een dienst 8 uur. De kortste dienst duurt 6 uur en de langste 9,5 uur. De ene week heb je vroege diensten en een andere keer late diensten of nachtdiensten. De eerste diensten beginnen al om 04:00 ’s morgens. Daarna volgen een hoop diensten die op allerlei verschillende tijden beginnen en eindigen. De laatste diensten eindigen rond een uur of 02:00.

Ervaring

Hoe lang doe je dit werk al? Na het volgen van de tweejarige MBO opleiding tot machinist ben ik op 1 november 2016 in dienst gekomen bij de NS. Ik werk hier nu dus bijna twee jaar.

Wat is je favoriete trein om mee te rijden en waarom? De afwisseling in de diensten en daarbij het rijden met verschillende treinen vind ik erg leuk, maar toch heb ik een favoriete trein, namelijk de VIRM (dubbeldekker). Deze trein heeft een groot raam waar je dicht op zit. De indeling van de cabine in deze trein vind ik goed, daarnaast vind ik het optrekken en remmen bij deze trein erg prettig.

Regels

Zijn er veel borden en signalen die je moet kennen als treinmachinist? Hoe weet je bijvoorbeeld waar je moet stoppen op het perron? Onderweg kom je veel borden en seinen tegen. De seinen kunnen drie kleuren tonen, namelijk rood, geel en groen. Rood betekend uiteraard dat je voor het sein moet stoppen. Geel laat de machinist zien dat hij een remming moet inzetten en rekening moet houden dat het eerstvolgende sein rood kan tonen. Groen betekent dat je het sein voorbij mag rijden met inachtneming van de plaatselijke snelheid. Deze snelheden worden door borden weergegeven langs het spoor.

Ook op het station kom je borden tegen, bijvoorbeeld de blauwe ruitvormige borden met een getal erin. Deze borden staan over de hele lengte van het perron. Als je een keer op een station bent, moet je er maar eens op letten! Als een machinist met een trein van 6 rijtuigen rijdt, moet hij de voorkant van de trein bij het bordje 6 neerzetten. De trein staat dan helemaal langs het perron en op een plek die het beste is voor de reizigers om in en uit te stappen.

Blauw Ruitvormig bord trein
Bord dat aangeeft waar de trein moet stoppen om reizigers uit te kunnen laten stappen.
Veiligheid

Zitten er, net zoals bij een auto, veiligheidssystemen zoals een airbag in de cabine? Nee in de cabine van een trein zitten geen airbags, maar de trein en het spoor is goed beveiligd. Hierdoor kunnen wij ons werk zo veilig mogelijk doen en is de kans op een aanrijding met een andere trein eigenlijk niet aanwezig.

Heb je het wel eens meegemaakt dat een spoorwissel verkeerd stond? Hoe worden dit soort problemen opgelost? Je kunt tenslotte alleen maar voor- en achteruit rijden.  Alle seinen en wissels worden door de treindienstleider van ProRail bediend en ingesteld. Via de telefoon in de cabine kunnen wij contact opnemen met de treindienstleider. Het kan nooit voorkomen dat je zomaar over een wissel rijdt die verkeerd ligt. Als een wissel niet in de juiste eindstand ligt, zal het sein ervoor altijd rood tonen.

Bijzonder

Wat is het meest bijzondere dat tijdens het uitvoeren van je werk hebt meegemaakt? Iets dat ik niet snel zal vergeten is dat er op een dag een reiziger in de stationshal naar mij toe kwam. Ze vertelde mij dat ze haar OV-chipkaart tussen de trein en het perron had laten vallen. Op het moment dat er nog een trein staat, kan je niet zo veel doen. We stonden een beetje te staren naar de kaart, toen haar reisgenoot ineens met een geweldig idee kwam. Ze wees richting de stationshal waar een aantal schoonmakers bezig waren en zei: ‘Vraag aan die man met die stofzuiger of hij je OV-chipkaart naar boven kan zuigen!’ Zo gezegd zo gedaan! De OV-chipkaart heeft hij naar boven kunnen opzuigen en de reizigers hebben ook nog eens hun trein gehaald!

Weetjes en tips!

Zijn er leuke weetjes of algemene tips die je de lezers mee kunt geven vanuit je expertise als treinmachinist? Voor je eigen veiligheid is het echt belangrijk dat je na het fluitsignaal van de deuren niet meer instapt. De deuren kunnen blokkeren, het zorgt voor onveilige situaties en vertraging op het spoor.

Bramen plukken langs het spoor of daar je hond uitlaten is een slecht idee. Het veroorzaakt 3 uur en 20 minuten vertraging per dag en 12045 vertraagde treinen per jaar, waardoor 1.400.099 reizigers per jaar hun aansluiting missen. Dus als je trein een keer te laat is, weet dan dat er een oorzaak achter zit.

NS vertraging spoorlopers

Waar kunnen mensen je volgen?

Op Instagram laat ik veel van mijn werk zien door middel van het plaatsen van foto’s met uitleg en tekst erbij. Niet alleen mijn werk als machinist komt hierin naar voren, maar ook veel andere functies binnen de NS, waar je als machinist direct of indirect mee te maken hebt. Ik doe mijn best om op deze manier een totaalplaatje te laten zien van mijn werk als machinist en van de NS als bedrijf.

Het is zeker de moeite waard om Tim te volgen op Instgram, doen dus!

Wist jij al dat het het werk van een machinist zo uitgebreid is?

Vorige keer sprak ik met Francis Thomassen (31) over haar werk als voedingsmiddelentechnoloog. Sta jij er voor open om wat over je beroep te vertellen, stuur me dan een bericht via info@sylviavorspaget.com. Ik kom graag met je in contact!

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Voedingsmiddelentechnoloog, het beroep in beeld
Machinist, het beroep in beeld