Huidtherapie, wat is dat? Het vak en de opleiding in beeld!

Wat doet een huidtherapeut nou eigenlijk? Welke opleiding moet je doen? Ik merk vooral in mijn eigen omgeving dat het niet altijd duidelijk is wat een huidtherapeut voor iemand kan betekenen. Het leek me daarom leuk om er een artikel over te schrijven. Want onderschat ons niet, een huidtherapeut kan meer dan je denkt.

Huidtherapie

Het vakgebied van een huidtherapeut is erg groot, je bent heel erg veel in contact met mensen. Als huidtherapeut kun je zowel een gezonde, als een beschadigde/zieke huid behandelen. Daarnaast speelt de huidtherapeut een grote rol bij het screenen van ziektes. Wanneer het gaat om screenen kijk je bijvoorbeeld of je als huidtherapeut zelf mag behandelen of dat je de patiënt moet doorsturen naar een medisch specialist zoals een dermatoloog.

Een huidtherapeut is geen schoonheidsspecialiste, basis arts of een dermatoloog.

Behandelingen

Huidtherapeutische behandelingen kunnen zowel medisch of cosmetisch zijn, dit hangt mede af van de klacht. Om naar een huidtherapeut te gaan heb je geen verwijzing nodig, een huidtherapeut is net zoals een fysiotherapeut direct toegankelijk! Huidtherapeutische behandelingen worden in veel gevallen vergoed. De vergoeding wisselt per zorgverzekeraar en soort zorgverzekering.

Waarvoor kun je bij de huidtherapeut terecht?
 • Acne
 • Pigmentafwijkingen
 • Vaatafwijkingen
 • Littekens
 • Wonden
 • Tatoeages
 • Overbeharing
 • Wratten
 • Fibroombjes
 • Reconstructie van o.a. liplijnen, wenkbrauwen, tepels, etc.
 • Oedeem (vochtophopingen)
 • Controle/advies/nazorg huidkanker
 • Overmatig transpireren
 • Huidverbetering
Voor wie is huidtherapie?

Zoals je hierboven in de opsomming al hebt kunnen zien kun je voor heel erg veel dingen bij een huidtherapeut terecht. Soms werkt de huidtherapeut alleen en soms in samenwerking met een arts of andere specialist. Leeftijd maakt hierin niet uit. Jong of oud, ieder individu krijgt een behandeling op maat.

Hoe word je huidtherapeut?

Om huidtherapeut te worden moet je een 4 jarige HBO opleiding volgen. Dit kan maar op twee plekken in Nederland gedaan worden; Den Haag en Utrecht. Zelf volg ik de opleiding in Utrecht. Huidtherapie is een opleiding die vooral door vrouwen wordt gevolgd, mannen zie je heel erg weinig, dat is wel jammer.

De opleiding

Tijden de opleiding wordt je soms enorm in het diepe gegooid. Je moet heel veel zelf doen. Je moet soms op een andere manier denken, maar uiteindelijk, hoe vervelend het op dat moment ook is, leer je er wel van. De opleiding is intensief en vraagt soms erg veel van je. Door de onhandige roostering is het soms wat moeilijk te combineren met andere dingen, maar dit is echt periode afhankelijk. Deze periode heb ik het bijvoorbeeld vele malen drukker dan de vorige periode.

Learning Community (LC)

Op de opleiding in Utrecht hebben we een eigen kliniek. De kliniek wordt ook wel de LC genoemd. Hier kom je vanaf dag 1 al in contact met echte patiënten. Samen met een vierdejaarsstudent en een docent ga je deze patiënten behandelen. Dit is erg leerzaam, op deze manier kun je dingen die je hebt geleerd tijdens de lessen gelijk visualiseren. Je kunt je kennis gelijk toepassen.

Colleges en praktijklessen

Verder krijgen we colleges en hebben we praktijklessen. Iedere periode werk je aan een project, dit kan zowel individueel als in een groep zijn. Binnen deze projecten schrijf je over mogelijke behandelmethoden, effecten van behandelmethoden, nieuwe ontwikkelingen etc. Dit alles onderbouw je met wetenschappelijke literatuur. Het doel hiervan is dat je als huidtherapeut zoveel mogelijk evidence based gaat werken. Je gaat dus op zoek naar het beste en het meest recente bewijs materiaal om beslissingen over behandelingen te nemen voor je individuele patiënten.

Wat ik leuk vind aan huidtherapie

Wat ik leuk vind aan huidtherapie is dat je niet alleen bezig bent met lichamelijke klachten, maar dat je naar het geheel kijkt. Je kijkt ook naar het psychische en het sociale aspect. Een bepaalde aandoening kan zoveel meer met zich meebrengen, dit mag dus niet vergeten worden! Het vak is erg divers en je kunt heel veel kanten op. Het feit dat ik straks mensen op een goede en professionele wijze kan helpen met hun huidproblemen (in de breedste zin van het woord) om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen, geeft me een goed gevoel.

Wat vinden anderen van huidtherapie?

“Huidtherapie is een bijzonder vak omdat je als huidtherapeute een heel breed aanbod hebt om mensen die een klacht hebben aan hun huid te helpen. Je kunt mensen weer laten stralen en zich lekker laten voelen in hun vel. Dit helemaal afgestemd op de hulpvraag. Je kunt werken op cosmetisch gebied en op medisch gebied. Je kunt samenwerken met verschillende disciplines om zo de mensen die een aandoening hebben aan hun huid verder te helpen in hun algemeen dagelijks leven. Persoonlijk vind ik het heerlijk om met mensen te werken” – Maaike Ververs, Huidtherapeut/Docent HU

“Wat is leuk vind is dat je mensen kan helpen met een probleem of ze kan ondersteunen in de behandeling ervan. Het beroep en de opleiding is super veelzijdig, ook dat is leuk! – Kirsten Hulsebos, tweede jaars huidtherapie student

“Ik loop nu een aantal weken stage en wat is het toch leuk om verschillende mensen te ontmoeten! Ieder persoon heeft weer een eigen verhaal en een andere visie op het leven. De lymfoedeem patiënten zijn naar mijn mening de meest complexe mensen qua behandeling. Ieder individu is anders en dat vraagt echt om een juiste aanpak. Er wordt daarom verwacht dat je kritisch blijft kijken naar de situatie. Na de behandelingen is het ontzettend fijn dat iedereen je werk waardeert en hier dankbaar voor is.” – Yasunary Dijksteel, derde jaars huidtherapie student

“Huidtherapie betekent voor mij iets voor mensen met een huidaandoening te kunnen betekenen. De diversiteit maakt het beroep zo veelzijdig waarin iedere huidtherapeut zijn/haar weg kan kiezen. De opleiding tot huidtherapeut is een prachtige weg om je eigen pad te kunnen kiezen en je te doen ontplooien tot een waardige professional binnen de gezondheidszorg” – Juliëtte Louter, vierde jaars huidtherapie student

Zijn er dingen die je nog wilt weten, laat het vooral even weten!

Liefs Sylvia

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

24 Comments
 • Ingrid Zaadstra
  februari 26, 2017

  Interessant verhaal Sylvia. Je krijgt zo meer inzicht in het beroep van huidtherapeute.

  • Sylvia Vorspaget
   maart 3, 2017

   Top, dat was ook de bedoeling!

 • Fallon Christy
  maart 2, 2017

  Ik had geen idee dat er nog een andere behandeling mogelijk was voor je huid naast de schoonheidsspecialist en de dermatoloog. Best wel interessant en voor mij best wel een optie om me even in te verdiepen. Ik heb best wel een onrustige huid en al van alles geprobeerd.

  • Sylvia Vorspaget
   maart 3, 2017

   Hoi Fallon Christy!
   Wellicht is het een idee om een afspraak te maken bij een huidtherapeut bij jou in de buurt. Hij/zij kan je dan precies vertellen wat verstandig is om te doen en welke eventuele behandelmogelijkheden er zijn. Wie weet is de oplossing vrij simpel.

   Fijn om te horen dat ik je in ieder geval weer wat stof heb kunnen gegeven om over na te denken. Ik hoop dat je ( al dan wel niet samen met de huidtherapeut) tot een oplossing kunt komen voor je onrustige huid!
   Liefs Sylvia

 • Rick
  maart 2, 2017

  Interessante inkijk in het vak van huidtherapeuten. Leuk ook, die reacties van die studenten.

  • Sylvia Vorspaget
   maart 3, 2017

   Thanks Rick! Fijn om te horen dat je ook de reacties van medestudenten leuk vindt. Daar hoopte ik ook op!

 • Marijke
  maart 2, 2017

  Als ik dit jaren eerder had geweten, dan had ik een keer een huidtherapeut opgezocht ivm acne. Maar ik wist niet van het bestaan, tot een paar jaar geleden, Maar gelukkig is het tegenwoordig niet zo veel meer nodig.

  • Sylvia Vorspaget
   maart 3, 2017

   Hoi Marijke,
   Helaas weten veel mensen dit niet. Vandaar ook mijn artikel! Vervelend om te horen dat je zoveel last hebt gehad van acne, begrijp ik goed dat het nu stukken minder is? Ik hoop het in ieder geval!
   Liefs Sylvia

 • Jeroen
  maart 2, 2017

  Goh, ik had nog nooit van huidtherapie gehoord en al helemaal niet dat het ook een beroep is. Weer wat geleerd 🙂

  • Sylvia Vorspaget
   maart 3, 2017

   Yeah, mijn doel is bereikt! Fijn om te horen dat ik je weer wat wijzer heb kunnen maken Jeroen!

 • Esther
  maart 2, 2017

  Ik had er nog nooit van gehoord! En als huidtherapeut kun je me vast wel vertellen: zijn striae te verhelpen? Ik zit daar al zo lang mee. Ik lees veel over dure behandelingen maar nergens of het ook echt helpt..
  Trouwens, jouw haar is echt gaaf op die foto! Toffe kleuren!

  • Sylvia Vorspaget
   maart 3, 2017

   Hoi Esther!
   Leuk dat je reageert. Zover ik weet en heb kunnen vinden (heb het voor de zekerheid nog even voor je nagekeken) is er geen echte effectieve therapie voor striae die ervoor zorgt dat de striae helemaal verdwijnt. Er zijn wel wat verrichtingen die een huidtherapeut kan uitvoeren zoals camouflagetherapie, dermatografie/tatoeage: deze verrichtingen zijn gericht op het verhullen van de striae. Verder kan er ook met lichtterapie, microneedling i.c.m. producten of verschillende massage technieken worden gewerkt: deze verrichtingen zijn er om wat cosmetische verbetering te creëren. Geeft dat genoeg antwoord op je vraag? Zo niet dan geef ik je graag nog wat meer uitleg!
   Liefs Sylvia

 • Maud - Maudgeniet.nl
  maart 2, 2017

  He, dit vind ik leuk! Hoewel ik absoluut niks heb met ‘beauty’ enzo, vind ik dit erg leuk om te lezen. Ik ben ooit ook naar een huidtherapeut geweest voor mijn extreem droge en vlekkerige huid. Nu alles onder controle gelukkig. Ik wist helemaal niet dat je voor zoveel ‘huidproblemen’ bij een huidtherapeut terecht kon!

  • Sylvia Vorspaget
   maart 3, 2017

   Hoi Maud!
   Wat leuk om te horen dat je het artikel leuk vond om te lezen ondanks dat je niks hebt met beauty ed.! Dat doet me goed. Fijn dat je je extreem droge en vlekkerige huid onder controle hebt, heb je specifieke behandelingen gehad of alleen advies van de huidtherapeut? Ik ben benieuwd!
   Liefs Sylvia

 • Evelien
  maart 2, 2017

  Interessant. Ik weet niet of dit beroep ook in België bestaat. Nog nooit van gehoord…

  • Sylvia Vorspaget
   maart 3, 2017

   Hoi Evelien!
   Naar mijn weten is er geen huidtherapie opleiding in België. Er zijn twee hogescholen in Nederland die de opleiding aanbieden en er is volgensmij een vergelijkbare opleiding in Australië. Het kan dus kloppen dat je er nog nooit van hebt gehoord. Wellicht komt er in de toekomst wel een opleiding huidtherapie in België. Fijn om te horen dat je het artikel interessant vond!
   Liefs, Sylvia

 • Marcella Molenaar
  maart 3, 2017

  Leuk om te lezen! Ik ken jouw vak niet, maar er komt meer bij kijken dan ik dacht. Veelzijdig beroep!

  • Sylvia Vorspaget
   maart 3, 2017

   Hoi Marcella,
   Leuk dat je reageert en fijn om te horen dat je het leuk vond om te lezen! Huidtherapie is een super veelzijdig beroep, dat maakt het leuk! Je kunt zoveel verschillende mensen helpen, dat is een fijn gevoel.
   Liefs, Sylvia

 • Charlotte
  maart 3, 2017

  Hee sylvia! Wat een fijn, informatief artikel! Ik ben net klaar met mijn niveau 4 allround schoonheidsspecialiste MBO en wil hierna graag huidtherapie in Utrecht studeren. Ik heb al veel informatie gehad maar deze blog geeft me een nog beter beeld! Duidelijk uitgelegd! Ik hoop dat je heel veel plezier krijgt in het werk later!

  • Sylvia Vorspaget
   maart 3, 2017

   Hoi Charlotte!
   Leuk dat je reageert. Fijn dat je iets aan het artikel hebt gehad, dat was mijn doel ook! Wanneer wil je gaan beginnen/selectie doen in Utrecht? Misschien komen we elkaar nog tegen in de toekomst! Succes in ieder geval met de selectie wanneer je deze gaat doen! Éen tip van mij: bereid je goed voor.
   Liefs Sylvia

 • Hilde
  maart 5, 2017

  Zo, wat een ontzettend breed vak is dat! Ik wist niet dat er zoiets bestond als een huidtherapeut, alleen dat je voor bepaalde aandoeningen naar een arts in het ziekenhuis kan gaan. Weer wat geleerd 😉

 • Laura
  maart 11, 2017

  Hoi Sylvia!

  Wat een fijn en duidelijk artikel. Hierdoor heb ik nog weer wat geleerd over het beroep en de opleiding! Ik heb maandag de selectiedag voor huidtherapie in Utrecht. Heb je misschien nog wat tips?

  • Sylvia Vorspaget
   maart 11, 2017

   Hoi Laura,

   Fijn om te horen, leuk dat je maandag selectiedag hebt! Als ik wat tips mag geven dan zou ik je adviseren om je goed voor te bereiden. Zorg dat je weet wat er in het artikel staat dat je hebt ontvangen, let op tijdens het college, blijf rustig tijdens de toets(en) en blijf jezelf tijdens het persoonlijke gesprek! Dan ben je al een heel eind. Probeer er ondanks de spanning vooral ook een gezellige dag van te maken. Je bent er tenslotte allemaal met hetzelfde doel. Misschien tot maandag, ik zal er namelijk ook zijn. Heel veel succes!

   Liefs Sylvia

 • Chantal Janssen
  maart 23, 2017

  Interessant artikel! Ik wist niet precies welke klachten onder de huidtherapie vallen. Gelukkig heb ik er zelf geen klachten. Mijn vriend heeft echter regelmatig last van exceem. Echt niet fijn! Daarvoor is hij wel eens naar een huidkliniek of dermatoloog geweest. Gelukkig gaat het de laatste tijd super goed met zijn huid! Liefs, Chantal

Previous
Tommy Hilfiger Wolmix Jas
Huidtherapie, wat is dat? Het vak en de opleiding in beeld!