Helweek – Dag 5

Deze zonnige dag staat in het teken van rust en herstel. ‘Activiteit en rust zijn twee vitale aspecten van het leven. Een balans vinden tussen die twee is een kunst op zich. Weten wanneer te rusten en wanneer actief te zijn en in welke mate is wijsheid. Het ene in het andere kunnen vinden, activiteit in rust en rust in activiteit, is de ultieme vrijheid.’

Vandaag draait om het leren van de meerwaarde van goede en regelmatige rust en herstel, de kunst van efficiënt rusten.

Bertrand vertelt dat veel mensen het nut van rusten onderschatten. Hij wil hiermee niet zeggen dat je niet hard moet werken, maar wel dat rusten nauw samenhangt met hard werken. Om met 100 procent inzet voluit te kunnen gaan, moet je genoeg hebben geslapen en in de loop van de dag pauzes nemen. Je moet bewust je ‘batterij’ opladen. Rust zorgt er niet allen voor dat je je goed voelt, het zorgt er ook voor dat je je doelen in dit leven kunt verwezenlijken.

Opdrachten:

– Leer efficiënte rusttechnieken
Eens iets compleets anders doen en je gedachten de andere kant uit laten gaan kan een manier van rusten zijn.

‘Freuds sleutelbos’: Je pakt een sleutelbos en houd deze op zo’n manier vast dat hij op de grond valt wanneer je hem los zou laten. Sluit je ogen en adem drie keer diep in en uit. Probeer elke spiergroep te ontspannen. Wanneer je het gevoel van controle verliest en de sleutelbos uit je handen valt is de oefening voorbij. Deze oefening is een ideale korte pauze.

‘Bertrands korte rustpauze’: spieren, zintuigen, vreugde en droom. Ga comfortabel zitten. Leg je handen op je schoot en adem net als bij ‘Freuds sleutelbos’ drie keer diep in en uit. Wordt je bewust van alle spiergroepen die ontspannen. Adem weer drie keer diep in en uit en luister dan goed naar wat je om je heen hoort. Welke geluiden zijn er? Kun je de geluiden onderscheiden? Hoor je je ademhaling? Focus je daarna op de geuren om je heen. Wat ruik je? Kun je de geuren onderscheiden? Ruik je jezelf? Vervolgens focus je je op smaak. Wat proef je? Wat heb je het laatst gegeten? Proef je dit nog steeds? Zijn er verschillende smaken op verschillende plekken op je tong? Wanneer je klaar bent denk je aan een moment van vreugde, iets waar je erg blij van wordt. Je probeert ongeveer 3 tot 5 minuten in deze situatie te zijn. Waar was je? Wat zei je? Wat hoorde je? Wat voelde je? Wat deed je? Wat dacht je? Daarna concentreer je je volledig op je ademhaling. Voel de lucht door je neus naar binnen gaan, vul je longen met lucht en volg je ademhaling totdat deze weer naar buiten gaat.

Als laatste probeer je je leven in dromen voor je te zien. Zie voor je dat je één of meerdere grote doelen hebt verwezenlijkt, geniet van dit moment. Daarna probeer je alleen maar te zijn. Nergens aan te denken, maak je hoofd zo ver mogelijk leeg.

Zet een wekkertje tijdens de oefening of spiek op de klok, want deze oefening niet langer dan twintig minuten duren.

– Ontdek de meerwaarde van herstel

Mijn ervaring

“Om kwart over 8 wordt ik wakker. Ik had mijn wekker toch gezet? Ja, maar blijkbaar heb ik hem onbewust uitgezet toen deze om 5:15 ging. Ik baal als een stekker, maar mijn lichaam had het blijkbaar nodig. Omdat ik tijdens mijn poging om een nacht door te werken mijn kamer heb gepoetst, is het nu heerlijk schoon. Wat een heerlijk gevoel. Ik maak mijn ontbijt; twee eitjes met kruiden in de egg coddlers, 7 minuten koken en daarna smullen maar! Daarna besluit ik om samen met een vriend te gaan wandelen. We gaan het park in en wandelen een uur lang flink door. Het is heerlijk weer! Na het wandelen brengen we een bezoek aan de plaatselijke Albert Heijn, even wat eten halen voor in de trein.

Wanneer ik weer op mijn kamer ben pak ik mijn spullen. Daarna loop ik door het centrum naar het station. Ik maak een tussenstop bij de Etos. Ik heb namelijk mijn eerste mijlpaal met de Etos stappenteller gehaald wat inhoudt dat ik een gratis product krijg. Super leuk! Eenmaal in de trein geniet ik van de zon die door het raam schijnt. Ik ben moe. Mijn lichaam wil dat ik met de Helweek stop. Ik probeer gebruik te maken van de rustmethodes uit het boek, maar ik laat me teveel afleiden door de mensen om me heen in de trein. Het lukt me niet bewust bezig te zijn met mijn rust.

Wanneer ik in Heeze ben blijkt dat we frietjes eten. Dat is natuurlijk niet echt gezond, maar ik besluit gezellig mee te eten. Wel pak ik er wat tomaatjes bij zodat ik toch nog wat vitamines binnen krijg. Verder is het een luie avond. Ik doe nog wat voor school en voor mijn blog en ga daarna op tijd naar bed. Het einde van de Helweek is in zicht en dat doet me goed. Ik heb een leuk weekend voor de boeg en dat geeft me doorzettingsvermogen voor de laatste dagen.”

Liefs, Sylvia

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Helweek – Dag 4
Helweek – Dag 5