15 handige bespaartips!

Posted on

Heb jij ook wel eens een stukje maand over aan het einde van je salaris? Wil je geld besparen? Lees dan snel verder! Vandaag geef ik je 15 handige bespaartips!

1. Delen

Deel je abonnement op Spotify/Netflix/Videoland/etc. met vrienden of familie. Zo verlaag je de maandelijkse kosten per persoon en kun je allemaal genieten van de voordelen van het abonnement.

2. Koopzegels

De volgende keer al een kassamedewerker je vraagt of je koopzegels wilt, zeg dan vooral ja. Het sparen van koopzegels levert namelijk meer op dan het sparen bij de bank. Wanneer je koopzegels spaart is er sprake van ongeveer 6% rente (AH). In tegenstelling tot het sparen bij de bank, waar de rente op het moment rond een maximum van 1% schommelt (ABN).

3. Tank niet langs de snelweg

Probeer tanken langs de snelweg te vermijden. Een benzinepomp naast de snelweg is al vaak €0,08 cent duurder. Wellicht denk je dat die €0,08 cent niet veel verschil maakt, maar op een tank van 50 liter scheelt het al gauw €4,00.

4. Student? Maak daar gebruik van!

Als student kun je vaak veel financiële voordelen meepikken. Je kunt vaak korting krijgen op verzekeringen, een bankrekening, lunch (bijvoorbeeld 10% korting bij Yoghurt Barn), kleding, leuke uitjes, etc. Vraag de volgende keer dus of het betreffende bedrijf ook studentenkorting heeft.

5. Ben niet gemakzuchtig, verleng niet automatisch

Veel mensen zijn geneigd om hun verzekeringen, energiecontracten, etc. automatisch te verlengen. Doe dit niet. Vaak is er wanneer je gaat verlengen een goedkoper alternatief. Door wat research te doen en mogelijk van aanbieder te switchen kun je een hoop geld besparen.

6. Betaal met cash

Betaal met cash, je geeft veel meer geld uit wanneer je met een bankpas of creditcard betaald. Dit komt omdat je, wanneer je pint, niet door hebt hoeveel geld je uitgeeft. De emotie die je voelt bij het doen van een aankoop is in het geval van een pin betaling niet gekoppeld aan de emotie die geld uitgeven geeft. Betaal je cash, dan zie je hoeveel je uitgeeft en is er meer besef, je koopt daardoor minder. Bewaar de bonnetjes van je cash uitgaven wel, deze kun je later gebruiken voor het maken van een maandoverzicht. Hoe je een maandoverzicht maakt lees je volgende week zondag!

7. Krant

Lees je graag de krant? Haal dan de Metro, deze krant is gratis. Verder kun je tegenwoordig al het nieuws ook online lezen, scheelt toch weer een paar euro!

8. Wekelijkse boodschappen

Doe jij dagelijks boodschappen omdat je toch langs de winkel komt op weg naar huis? Het is wellicht verstandiger om op een bepaald moment in de week gelijk al je boodschappen te doen. Het scheelt je tijd omdat je niet meer elke dag naar de winkel hoeft. Daarnaast scheelt het ook een hoop geld omdat je minder koopt. Wanneer je elke dag naar de supermarkt gaat neem je al gauw iedere keer wat extra’s mee.

9. Automatisch sparen

Bedenk een bedrag dat je elke maand wilt sparen. Bij de meeste banken kun je dit bedrag vervolgens automatisch laten afschrijven. Hierdoor spaar je relatief ongemerkt. ABN AMRO biedt ook pinsparen aan. Wanneer je pinsparen aanzet wordt er van ieder aankoopbedrag een standaard percentage genomen (je kiest zelf of je met 1%, 5% of 10% pinspaart); dit bedrag wordt extra afgeschreven en overgemaakt naar je spaarrekening.

10. Van A naar B

Doe je boodschappen eens bij de Lidl of Aldi in plaats van de AH, ook al moet je er wat verder voor rijden. Dit scheelt enorm veel geld. Wil je geen afscheid nemen van je geliefde supermarkt om de hoek, probeer dan eens wat meer B-merk producten te kopen. Ook dat kan al een hoop geld besparen.

11. Vermijd de spits

Vermijd de spits wanneer mogelijk. Wanneer je in de file staat verbruik je namelijk veel meer brandstof dan wanneer je in één keer naar huis kunt rijden. Ga je met het OV? Ook dan is het voordelig om buiten de spits te reizen. Zowel de NS als verschillende busmaatschappijen (o.a Hermes in Noord-Brabant) bieden daluren abonnementen aan. Voor een klein bedrag reis je een jaar lang met 40% korting buiten de spits. Je kunt natuurlijk ook gewoon met de fiets gaan, hoef je ook niet meer naar de sportschool én het is goed voor het milieu.

12. Kook nooit voor 1 persoon

Wanneer je in je eentje woont ben je wellicht snel geneigd om voor 1 persoon te koken. Echter is het vaak veel voordeliger om voor meer personen te koken. Wanneer je een grote pan met eten maakt, blijft er natuurlijk veel over; dit bewaar je gewoon in de vriezer. De volgende keer dat je wilt gaan eten hoef je je maaltijd alleen nog maar op te warmen, koken had je tenslotte al gedaan. Scheelt ook weer tijd!

13. Samen reizen

Waarom met 4 auto’s gaan, als het ook met eentje kan? Wellicht woon je bij je collega’s of medestudenten in de buurt. Probeer eens uit of je samen kunt rijden. Je leert elkaar beter kennen onderweg én je bespaart geld. Je kunt tenslotte de benzine/gas/diesel kosten delen.

14. Ga niet met een lege maag

Boodschappen doen? Ga dan niet wanneer je honger of dorst hebt. Het schijnt dat je dan eerder veel grotere en impulsieve aankopen doet. Eerlijk is eerlijk, als ik honger heb neem ik ook het liefste een extra zak chips of een reep chocolade mee…

15. Wacht 3 weken

Weet je wel zeker dat je die aankoop echt wilt doen? Vaak koop je impulsief dingen die je achteraf misschien niet nodig had of ergens anders goedkoper had kunnen krijgen. Wacht drie weken en neem tijdens deze weken de tijd om goed na te denken en research te doen.

Vond jij dit een handig artikel? Wat zijn jou beste bespaartips? Laat het me weten in de reacties.

Liefs Sylvia

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Review: Menstruatie én het gebruik van menstruatiecup (OrganiCup)
15 handige bespaartips!