Ergotherapie, wat is dat?

Als mensen me vragen welke opleiding ik volg en ik ze dan vertel dat ik Ergotherapie studeer zeggen de meeste: ‘dat is toch iets met houding’? Ja, maar het is veel meer dan alleen houding. Als je verschillende Ergotherapeuten zou vragen naar wat Ergotherapie nou eigenlijk is krijg je waarschijnlijk allemaal andere antwoorden. Iedereen heeft zijn eigen definitie.

Het beroep

In de kern houdt Ergotherapie in dat je mensen helpt . Je werkt samen met mensen met problemen of beperkingen om betekenisvolle activiteiten weer zo zelfstandig mogelijk uit te kunnen voeren.

Als Ergotherapeut ben je bezig met behandelen, adviseren en coachen van mensen met een beperking, die weer school, werk, hobby en zelfzorg activiteiten willen uitvoeren. Ergotherapie is erg breed. Zo kun je op veel verschillende plekken werken, maar daarnaast kun je ook voor heel veel verschillende dingen bij de ergotherapeut terecht. Zo kun je naar de ergotherapeut omdat je kind zich anders ontwikkelt , omdat je door een beroerte moeilijk kunt lopen, omdat je niet meer zelfstandig kunt wonen, omdat je je werk niet meer vol kunt houden of bijvoorbeeld omdat je ouders of iemand in je omgeving verschijnselen van dementie vertoont. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waarvoor je bij de ergotherapeut terecht kunt!

Opleiding

Zelf volg ik mijn opleiding bij Hogeschool Zuyd in Heerlen. Ze werken daar met Projecten, Cursussen en trainingen. Nu zul je waarschijnlijk denken, wat houdt dat nou in? Ik beschrijf ze kort voor jullie:

– Project: Tijdens een project werk je samen met een groep van ongeveer 6 á 7 studenten aan een casus onder begeleiding van een docent. Tijdens project leer je samenwerken en leer je verbanden leggen tussen de theorie en de praktijk.
– Cursus: Tijdens een cursus ga je je verdiepen in theorie. Dit kan op allerlei gebieden zijn zoals medische, psychologische en fysiologische kennis. Je leert bijvoorbeeld hoe het zenuwstelsel werkt, maar ook dat er bepaalde modellen worden gebruikt door ergotherapeuten.
– Training: Tijdens een training ben je vooral praktisch bezig. Je leert dingen over oa.; transfers, gespreksvaardigheden, observaties, instructie geven etc. Je kunt hierbij denken aan een probleemverhelderend gesprek, maar ook aan het instellen van een rollator of uitleg geven over het rijden met een rolstoel of scootmobiel.

Mijn mening over de opleiding

Wat ik heel erg leuk vind aan de opleiding Ergotherapie is dat je praktisch bezig bent. Daarnaast vind ik het erg leuk en belangrijk dat je als Ergotherapeut kijkt naar de mogelijkheden en de wensen van iemand en niet zo zeer naar de beperkingen die iemand heeft. De cliënt staat centraal. Je bent oplossingsgericht bezig. Ergotherapie is daarnaast nooit hetzelfde, het is zorg op maat. Geen enkele cliënt is hetzelfde.

Om jullie nog een beter beeld te geven over hoe breed ergotherapie is zal ik een paar voorbeelden geven waar ergotherapeuten werkzaam kunnen zijn:
– Ziekenhuis
– (Kinder-)revalidatiecentrum
– Verpleeghuis
– School
– Adviseur bij een gemeente of re-integratiebedrijf
– Eigen praktijk
– Psychiatrisch centrum

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is wat Ergotherapie is. Als je nog verdere vragen hebt mag je ze altijd stellen!

Studeer jij nog of werk je al? Zijn er nog wel eens onduidelijkheden over jou beroep of studie?

Liefs, Sylvia

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Rolstoeldansen
Ergotherapie, wat is dat?