Dans als topsport: in gesprek met Melissa Manders

Het op een professioneel en hoog niveau beoefenen van een bepaalde sport lijkt voor velen een droom, maar voor Melissa Manders (22), is het de normaalste zaak van de wereld. Al vanaf kleins af aan is ze bezig met dansen. Momenteel danst ze, samen met haar danspartner Sander, nationale en internationale wedstrijden (latin en ballroom). Maar, wat komt er eigenlijk bij zo’n danscarrière kijken? Ik vroeg het aan Melissa.

Melissa in het kort…

 • 22
 • HBO Bachelor Commhnicatie en organisatie – Executive Officemanagement
 • Ballroom en Latin @Dansstudio Waalwijk

Hoe combineer je en/of hoe heb je het dansen gecombineerd met school?
Ik studeer nog, dus ik moet veel plannen om het dansen met school te kunnen combineren. Wat huiswerk en examens betreft heb ik hier zelf nooit een probleem mee gehad. Ik lever alles op tijd in, zorg ervoor dat ik mijn huiswerk maak en ik leer goed voor mijn examens.

Omdat ik ook vaak naar het buitenland ga voor wedstrijden, mis ik soms schooldagen. Al vanaf de middelbare school ben ik altijd heel duidelijk en open geweest over het dansen en gelukkig heeft zowel mijn middelbare school als mijn hogeschool er nooit een probleem van gemaakt als ik weg moest. Mijn hogeschool reageerde zelfs heel enthousiast en was er trots op om een topsporter op school te hebben.

Melissa Manders en Sander Daamen Rob Ronda
Rob Ronda – fotograaf

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?
Een gemiddelde doordeweekse dag is voor mij snel voorbij, omdat deze zo vol gepland is. Ik sta op om naar school of stage te gaan. Als ik thuiskom ga ik vrijwel meteen eten. Daarna pak ik mijn spullen voor het dansen en als ik ’s avonds thuiskom ga ik naar bed, om de volgende dag weer vroeg op te staan voor school of stage.

Hoeveel uur per week train je?
In een normale week trainen we ongeveer tien uur verdeeld over vijf dagen. Er zijn echter ook periodes dat we veel trainingskampen bezoeken. Dan ligt het aantal uur dat we trainen een stuk hoger.

Je leven is soms heel anders dan dat van iemand van dezelfde leeftijd, je moet voor veel dingen uitwijken, baal je daar niet van?
Nee, ik heb het nooit erg gevonden om bepaalde dingen niet te (kunnen) doen en dat is nu nog steeds zo. Ik heb altijd alles om het dansen heen gepland omdat ik dat zelf wilde en dat doe ik nog steeds met alle plezier. Dansen is immers wat ik het leukst vind om te doen. Mijn vrienden en vriendinnen van buiten het dansen weten dit en hebben dat nooit erg gevonden.

Sander Daamen en Melissa Manders Rob Ronda
Rob Ronda – fotograaf

Hoe zie je de toekomst? Ben je van plan ooit te stoppen met dansen?
Ik ga zeker nog een aantal jaren door met wedstrijddansen, maar ik weet dat er een moment komt dat ik ermee ga stoppen, al is het alleen al omdat ik mezelf dan te oud vind om nog de wedstrijdvloer op te gaan. Dat betekent echter niet dat ik dan helemaal ga stoppen met dansen en ik denk ook niet dat ik dat zou kunnen. Ik ben opgegroeid met dansen en het zal altijd een belangrijk deel van mijn leven blijven, maar wellicht met een andere invulling. Ik vind lesgeven ook erg leuk, dus misschien sta ik later wel langs de wedstrijdvloer als coach of jurylid.

Wat wil je graag nog bereiken?
Ons doel op nationaal gebied is Nederlands kampioen worden. Daarnaast willen we internationaal zo hoog mogelijk komen. We zijn dan ook hard aan het werken aan een internationale danscarrière om onze doelen te bereiken.

Behalve het resultaatgerichte deel wil ik met mijn dansen ook mensen raken. Er is niets fijner om te horen dan dat mensen zeggen dat ze je graag zien dansen en dat ze geraakt zijn door je dansen. Ik vind dit een van de grootste complimenten die je kan krijgen.

Waarom dansen?
Een van de dingen die dansen zo leuk maken, is de muziek. De muziek doet ontzettend veel en deze zorgt voor veel variatie in het dansen. Wat ik vooral leuk vind aan stijldansen is dat je het samen doet met een partner. Je hebt iemand om je passie mee te delen. Bovendien is stijldansen erg gevarieerd, omdat er verschillende disciplines en verschillende dansen zijn, met elk hun eigen karakter.

Marty Brands Sander Daamen en Melissa Manders
Marty Brands – fotograaf | www.martybrands.nl

Was het je eigen keuze om met dansen te starten of ben je hierin door iemand gestuurd?
Het is altijd mijn eigen keuze geweest om te beginnen met dansen. Ik begon met kidsswing toen ik vijf of zes jaar oud en vanaf mijn zevende mocht ik doorstromen naar streetdance. Toen ik tien jaar oud was begonnen mijn ouders met stijldansen. Ik ging altijd mee om te kijken en eigenlijk vond ik het zelf ook wel erg leuk. Daarom ben ik een jaar later ook begonnen met stijldansen, samen met een vriendin. We dansten samen, dus ik danste als heer. Ik wilde echter ook graag als dame dansen, maar op die leeftijd zijn er niet veel jongens beschikbaar. Daarom ging ik met mijn vader dansen, totdat ik zelf een danspartner had gevonden.

Uiteindelijk ben ik gestopt met streetdance toen ik veertien jaar oud was en ik vond mijn eerste echte danspartner toen ik vijftien jaar oud was. Met hem heb ik twee jaar gedanst en inmiddels dans ik al bijna vijf jaar met Sander.

Melissa
Alex Beks – fotograaf

Wat heb je al bereikt/mogen doen door het dansen? Wat is de hoogste kwalificatie die je/jullie hebben behaald?

Sinds ik met Sander dans heb ik erg veel leuke dingen mogen doen door het dansen. Zo hebben we in 2012 meegedanst in de openingsshow van een van de afleveringen van Strictly Come Dancing. Ook hebben we vorig jaar meegedanst in de Vrijthofconcerten van André Rieu, samen met 150 andere dansparen. Daarnaast worden we vaak gevraagd voor demonstraties, zowel bij dansevenementen als bij gewone feesten of evenementen.

In 2014 hebben we de Young Talent Award van Dance Masters mogen ontvangen en in 2015 zijn we naar aanleiding van onze resultaten uitgeroepen tot Beste Sportteam van gemeente Waalwijk. Bovendien zijn we door Powerhouse Sport Awards twee keer genomineerd voor Sportploeg senioren, zowel in 2015 als in 2016.

Verder heb ik in mijn danscarrière verschillende titels behaald, waardoor ik mezelf meerdere keren Nederlands kampioen, Benelux kampioen en rankingkampioen heb mogen noemen. De meeste hiervan waren samen met Sander, maar ook enkele met mijn vorige danspartner. Momenteel zijn Sander en ik Nederlands kampioen 10-dans en vice-kampioen latin.

Naar aanleiding van onze resultaten gaan we ook ieder jaar naar het EK en WK om Nederland te vertegenwoordigen.

Sander Daamen en Melissa Manders Kampioen 10-dans

Volg je aan een bepaald voedingsschema?

Nee, ik volg geen bepaald voedingsschema. Ik zorg er natuurlijk wel voor dat ik voldoende drink en eet, vooral als we een wedstrijd hebben. Het enige vaste voedingspatroon dat we volgen, is McDonald’s na iedere wedstrijd!

Zijn de kosten hoog? Wat voor kosten komen er allemaal bij het dansen kijken?

Er komt ontzettend veel kijken bij wedstrijddansen en de kosten zijn daardoor dan ook erg hoog. Wij hebben het geluk dat onze wedstrijdkleding en schoenen worden gesponsord, dus dat is een hele zorg minder. Toch blijft het ook zonder deze kosten erg duur. Denk aan lessen, trainen, trainingskleding, entree en inschrijfgeld voor de wedstrijden, make-up, bruiningsproducten, haarproducten, reiskosten (benzine, vliegtuig, taxi), hotelkosten.

Over welke kwaliteiten moet je beschikken als je ver wilt komen in de danswereld?
Het klinkt misschien cliché, maar het belangrijkste is inzet, motivatie en doorzettingsvermogen. Ik denk dat dit altijd geldt als je ergens ver wilt komen. Een goede mentaliteit is erg belangrijk en je moet kritisch zijn op jezelf. Daarnaast helpt het natuurlijk ook als je gevoel voor ritme en bewegen hebt. 😉

Kunnen mensen je/jullie op bepaalde social media volgen?

Jazeker! Sander en ik hebben een eigen Facebookpagina waarop mensen ons kunnen volgen. Hierop plaatsen wij onze dansactiviteiten, zoals wedstrijden en demonstraties, maar soms ook persoonlijke dingen. Daarnaast heb ik een YouTube account waar ik regelmatig filmpjes op plaats van onze wedstrijden.

Vond je dit artikel leuk en interessant om te lezen? Laat het dan vooral even in een reactie weten!

Liefs Sylvia

Vorige week sprak ik Jessica Blaszka (24) over worstelen als topsport. Nieuwsgierig? Klik dan hier om het artikel te lezen!

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Comments
 • Remi Janssen
  juli 16, 2017

  Top artikel!

  • Sylvia Vorspaget
   juli 16, 2017

   Thanks Remi, kan ook niet anders met zo’n topper als Melissa!

 • Marlous
  juli 16, 2017

  Erg leuk artikel weer Syl!! Topper!

  • Sylvia Vorspaget
   juli 17, 2017

   Wat een compliment! Dankjewel!!

Previous
Behind the scenes: Laura Blagogee Couture
Dans als topsport: in gesprek met Melissa Manders