Alle ins en outs over Tony’s Chocolonely 2015/2016

Ontvangen – Afgelopen week werd ik benaderd door Tony’s om naar de Tony’s FAIR te komen. Op deze FAIR wordt het jaarverslag gepresenteerd. Klinkt heel saai, is het niet. Vandaag deel ik alle interessante feitjes met jullie.

Een knettergoede avond samen met Rogier!
Een knettergoede avond samen met Rogier!

Eerst even een kleine introductie, naast het jaarverslag dat er wordt gepresenteerd, zijn er inspirerende sprekers, allerlei activiteiten en wordt er feest gevierd. Het doel van deze FAIR is mensen betrekken bij de missie van Tony’s: 100% slaafvrije chocolade maken. Want alleen SAMEN is het mogelijk om dit te bereiken.

Samen

Wat is samen eigenlijk? Samen is team Tony’s, de cacaoboeren en hun coöperaties, consumenten, klanten, leveranciers en belangrijke anderen (oa. banken, de politiek, de wetenschap en  andere chocoladebedrijven). Door middel van persoonlijk contact, enquêtes, etc. krijgt het bedrijf kritische, nuttige en leuke reacties waar ze wat mee kunnen.

Kwaliteit

Tony’s hecht veel waarde aan kwaliteit en het afhandelen van klachten.

Wist je dat Tony’s afgelopen jaar aan de NOOTrem heeft moeten trekken? Ze hebben afgelopen jaar de melk hazelnootrepen moeten terugroepen omdat er sporen van pinda in de reep bleken te zitten. Dit stond niet op de reep.

Ondertussen zijn de kwaliteitsprocessen flink onder de loep genomen en is er het een en ander aangepast. YES!

De klachten procedure is verder verbeterd zodat klachten in de toekomst nog beter kunnen worden behandeld. Want eerlijk is eerlijk, er kan altijd iets beter.

Gezond?!

Wist je dat Tony’s chocolade net zo ongezond is als alle andere chocolade. De chocolade is niet beter voor ons, maar wel beter voor de cacaoboeren waar Tony’s mee samenwerkt.

Slavernij

Wat precies onder slavernij valt ligt nog ter discussie, maar Tony’s noemt elke vorm van gedwongen arbeid of uitbuiting moderne slavernij, inclusief de (onder geen enkele voorwaarden toegestane) ergste vorm van kinderarbeid.

Wist je dat van alle kinderen in Ghana en Ivoorkust 90% werkt onder verboden en gevaarlijke omstandigheden. Dat zijn meer dan 2 miljoen kinderen.

“Om duidelijkheid te scheppen zou het goed zijn als Tony’s onderzoek zou uitvoeren naar slavernij en slavernijomstandigheden in Ghana” – Dr. Rita Owusu-Amankwah.

Tony heeft als missie 100% slaafvrije chocolade de norm in de chocolade productie te maken. Ze willen dit doen door bewustzijn te creëren en door het goede voorbeeld te geven. En zoals men altijd zegt: goed voorbeeld doet volgen.

Bingo

Wist je dat er op het kantoor van Tony’s iedere 6 maanden een bureau bingo wordt gehouden? Ze willen graag dat alle disciplines door elkaar zitten zodat ze van elkaar kunnen leren. Deze bureaubingo is een ware traditie.

Cijfers
  • Tony’s verkocht afgelopen jaar 19.417.320 grote en kleine repen
  • Op de consumentenprijs van een reep chocolade was afgelopen jaar 3% van de waarde netto winst voor Tony’s chocolonely
  • Uiteindelijke nettowinst na belasting: 4,9% (2015/2016)
  • Netto omzet: 29,3 miljoen euro (!!!) (2015/2016)
Ongelijke stukjes

Zoals de meeste mensen wel weten zijn de repen van Tony’s ongelijk verdeeld. Super onhandig, want je kunt een reep nooit eerlijk delen. Laat dat nou de boodschap zijn die Tony’s wil overbrengen:  de chocolade-industrie is net zo ongelijk verdeeld als de repen.

Tony’s in de media

Tony’s spant zich zoveel mogelijk in om publiciteit te krijgen met hun missie als enige doel. Ze willen mensen inspireren en altijd open zijn, ook al is niet ieder verhaal even mooi.

Wist je dat Tony’s niet betaalt voor reclame, ze geloven in directe relaties, met de cacaoboeren en met de chocofans.

Afgezien van een toegangsbewijs en een hele hoop chocoladerepen en wat muntjes (SUPER BEDANKT!) heb ik dus ook niks ontvangen voor het schrijven van dit artikel.

Chocoladepret(park)

We kennen allemaal Sjakie en de chocoladefabriek wel. Misschien gaat deze film wel werkelijkeid worden want…

wist je dat Tony’s op zoek is naar een locatie voor een heuse Tony’s chocolade fabriek, in Amsterdam.

Ja, zo eentje met een achtbaan (hoe cool zou dat zijn?!), waar ze jaarlijks een hele hoop chocolade liefhebbers zullen gaan verwelkomen omdat ze zo transparant mogelijk willen zijn over de productie van de chocolade.

Waarom Amsterdam?
  • Tony’s voelt zich Amsterdammer
  • Amsterdam is van oudsher de grootste cacao-overslaghaven ter wereld
  • Er komen jaarlijks enorm veel toeristen naar Amsterdam
Traceerbaarheid

Je kon wel zegen dat de FAIR grotendeels in het teken stond van traceerbaarheid. De traceerbaarheid van cacaobonen, cacaomassa en NU ook de cacaoboter. Doordat de cacaoboter traceerbaar is, gaat Tony’s weer witte chocolade maken. HOORAY voor de witte chocoladeliefhebbers dus!

Leuk traceerbaarheid, maar wat houdt dat nou precies in? Tony’s weet precies waar, hoe en door wie de cacao wordt geproduceerd. Daarnaast weten ze van elke zeecontainer gevuld met bijvoorbeeld bonen, welke boeren welke volumes hebben geleverd.

Wist je dat bijna geen enkel chocolademerk dat in de supermarkt ligt precies weet waar, hoe en door wie de cacao geproduceerd wordt. Dit geldt, hoe gek ook, ook voor de meest gecertificeerde en duurzame cacao.

Het toppunt van de FAIR was natuurlijk de presentatie van de nieuwe reep! Witte chocolade met framboos en knettersuiker; wat een combinatie!

Samenwerken

Tony’s werkt minimaal 5 jaar lang samen met dezelfde cacaoboeren. Hierdoor hebben de boeren zekerheid en kunnen ze investeringen doen die verder gaan dan volgende week, volgende maand of zelfs volgend jaar. Denk aan nieuwe cacaoplantjes voor een betere oogst of nieuw gereedschap.

Verspilling

Wist je dat Tony’s chocoladerepen die om commerciële redenen niet meer verkocht kunnen worden doneert. Alleen als het echt niet anders kan worden ze vernietigd.

De grens over

Samen zijn we sterker dan alleen. Met een sterke businesscase in Nederland overtuig je helaas nog niet de choco collega’s van andere bedrijven. Tony’s moet in het vizier komen van de chocogiganten en gaat daarom de grens over. Want als de bal eenmaal gaat rollen is er geen houden meer aan. Tenminste daar gaat Tony’s vanuit.

Tony’s gaat niet zomaar de grens over. Ze onderwerpen een nieuwe markt eerst aan allerlei screenings en analyses.

Wist je dat je Tony’s al kunt vinden in bepaalde delen van de VS, Zweden en België?

Kritische noot

Tony’s houdt ervan om open en eerlijk te zijn, ze staan altijd open voor feedback. Op de FAIR zijn er al wat kritische noten besproken, maar ook in het jaarverslag zijn er een aantal terug te vinden.

Tony's had voor de FAIR boeren uit Ghana over laten komen, hoe gaaf is dat!
Tony’s had voor de FAIR boeren uit Ghana over laten komen, hoe gaaf is dat!

“De markt beconcurreert elkaar op de laagste prijs en amper op kwaliteit.” Volgens Lucas Simons, oprichter, CEO van NewsForesight en SCOPEinsight en voormalig directeur van UTZ Certified, houden we ons zelf voor de gek door te denken dat iets doen beter is dan niets doen. “Na dertig jaar ontwikkelingssamenwerking is de zaak er ook niet beter op geworden. Voor echte, structurele verandering moet je eerst begrijpen waarom het systeem faalt. Pas als je daar iets aan doet, dan verander je het systeem. En kun je de missie van slaafvrije chocolade waar maken.”

Lucas zou het dan ook mooi vinden als Tony’s naast geweldige, duurzame repen, ook een meer systemische boodschap zou verkopen.  Hij wenst Tony’s heel veel succes, want “het leven is een stuk mooier en beter met hun (h)eerlijke chocola.”

Ik ben het zeker met Lucas eens dat er misschien ook een meer systemische boodschap zou moeten komen, MAAR ik denk zelf dat wanneer niemand iets doet, het ook nooit zal veranderen. Tony’s zet dus al een mega goede stap in de goede richting. Wat vind jij? Let me know in de comments!

Liefs, Sylvia

PS: wil je meer informatie? Kijk dan eens op de website van Tony’s chocolonely. Als je volgend jaar de kans krijgt om een kaartje te bemachtigen voor de FAIR zou ik zeker gaan.

Kleine greep uit de dingen die er te doen waren: chocoladereep happen, cacaobotermassages, Tony’s bier proeven, optreden van Jett Rebel, gratis kaartjes versturen, Tony’s ijs proeven, twister op een grote Tony’s chocolade reep en ook niet onbelangrijk: onbeperkt chocolade eten!

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Review: Trolley Bags
Alle ins en outs over Tony’s Chocolonely 2015/2016