3 minuten lang, -110 °C… Durf jij het aan?!

Het begint steeds kouder te worden in Nederland, maar hé, het kan altijd kouder. Bij Freezlab weten ze daar alles van. Afgelopen week ging ik uit de kleren. Vandaag vertel ik je hoe, wat en waarom.

Afgelopen week bevond ik me in het Olympisch stadion van Amsterdam. Ik weet bijna zeker dat ik me op de meest koude plek in Nederland heb bevonden. In het Olympisch stadion onderging ik namelijk cryotherapie. 3 minuten lang verbleef ik in mijn bikini in een cabine van -110°C. Ja, je leest het goed; -110°C.

Cryotherapie

Wanneer ik als huidtherapeut in opleiding denk aan cryotherapie denk ik aan een behandeling met stikstof om bepaalde huidafwijkingen te behandelen. Ik had het niet fout, maar het begrip cryotherapie is eigenlijk al heel oud en veel breder dan in mijn gedachte; letterlijk vertaald betekent cryotherapie namelijk “koude therapie”. Freezlab maakt gebruik van het eeuwenoude principe om het lichaam bloot te stellen aan extreme kou. Deze blootstelling zou een positief effect op ons lichaam moeten hebben. Er vanuit gaande dat sporters ook niet voor hun lol een ijsbad nemen, zal hier vast een kern van waarheid in zitten. Het is tenslotte ook ooit onderzocht.

Freezlab heeft de voordelen van cryotherapie op een rijtje gezet:

 • Activeert het immuunsysteem
 • Stimuleert de doorbloeding
 • Vermindert pijn
 • Bestrijdt depressie door vrijgekomen endorfine en serotonine
 • Vermindert jeuk
 • Vermindert spasmen
 • Versnelt het herstel na een operatie
 • Doodt virussen in het bloed
 • Werkt ontgiftend
 • Herstelt de hormoonbalans
 • Geeft een energieboost
 • Stimuleert de aanmaak van collageen
Ontvangst

Licht nerveus kwam ik afgelopen week aan bij Freezlab. Op mijn mobiel had ik al een bericht ontvangen: “Nog even even en de temperatuur daalt naar -110 C! Freezlab Amsterdam: ma 2 jan 2017 om 12:30”. Ik vroeg me af waar ik aan was begonnen, welke gek gaat er nou voor zijn of haar plezier in badkleding een vriescabine in? Tja…

Bij binnenkomst werd ik goed ontvangen. Het personeel is uitermate vriendelijk en er hangt een fijne sfeer, ik was gelijk op mijn gemak. Allereerst moest ik mijn gegevens invullen, maar ik niet alleen; ook Rogier, die dacht dat hij alleen voor de foto’s mee was, moest zijn gegevens invullen. Dat was even schrikken, Rogier mocht mee de cabine in. Een leuke verassing en eerlijk is eerlijk, ik was wel blij met wat extra support.

Check, check, dubbel check?

Voordat je een behandeling mag ondergaan wordt er gekeken of je geen contra-indicaties* hebt. Verder wordt je bloeddruk opgemeten, als deze te hoog is mag je de behandeling niet ondergaan. Ik vind deze voorzorgsmaatregelen erg goed, je kunt beter geen onnodige risico’s lopen.

Als dit alles goed is krijg je een paar sokken, sloffen en eventueel een badjas (meerprijs  €5). Vervolgens mag je je boven omkleden. De kleedkamers beschikken over een ruime hoeveelheid kluisjes en zijn uitermate schoon. Dat is het overal trouwens. Over de hygiëne is echt niks te zeggen. Alles is pico-bello in orde. Dikke duim om hoog.

Behandeling

In de kleedkamer sprak ik met iemand die net een sessie achter de rug had. “Ik doe dit echt niet voor mijn plezier, het blijft me tegenvallen” werd me gezegd, “ik wil je niet ontmoedigen hoor, mijn man vind het wel erg prettig!”.  Eerlijk is eerlijk, een beetje spannend vind ik het wel.

Eenmaal bij de cabine krijgen we nog wat uitleg. We krijgen een mondkapje, handschoenen en oorwarmers tegen de kou. “Laat het op je af komen en probeer rustig te ademen, in door je neus en uit door je mond”. Er wordt een toepasselijk muziekje opgezet.

Het moment van de waarheid; de badjas gaat uit en Rogier en ik gaan de cabine in. Wanneer we in de eerste cabine staan horen we “ICE ICE BABY” uit de speakers komen.

In de eerste cabine is het ongever -60°C. Hier verblijf je zo’n 30 seconden. Vervolgens ga je door een deur naar de cabine die -110°C is, dat is wel even heel diep in en uit ademen, jeetje wat koud. Gek genoeg is de kou minder erg dan verwacht, sterker nog; ik vind het erger om buiten met mijn jas aan in de regen en harde wind te staan dan in deze cabine van -110°C in mijn bikini. De 3 minuten gaan verrassend snel voorbij wanneer je samen met iemand in de cabine staat. Je hebt wat aanspraak en iedere 30 seconden laat de freezmaster van buiten de cabine weten hoe lang de sessie nog duurt.

Nog 3..2..1… YES de sessie is voorbij. Het uitgaan van de cabine is heel speciaal. Bij het openen van de deur komt er een witte wolk met je mee. Mijn huid tintelt een beetje en voelt onbeschrijfelijk aan, eigenlijk wel fijn. Ik ben helemaal wakker en zit vol energie. De badjas mag weer aan en de freezmaster begeleidt ons naar de trampolines. Na een sessie van 3 minuten moet je lichaam zichzelf weer opwarmen. Om dit te stimuleren is het goed om even te bewegen. JUMP!

Na het trampolinespringen nemen Rogier en ik plaats in de lounge ruimte, een sfeervolle ruimte waar gebruik is gemaakt van veel koele tinten. Ondanks deze koele tinten hangt er een hele warme en ontspannen sfeer. Kleine tip: de bank ligt echt heerlijk!

Vanuit de lounge ruimte kijk je naar het sportveld van het stadion, erg indrukwekkend als je dat nog nooit hebt gezien. Na de sessie ben je zo weer “good to go”. Je zweet niet tijdens de behandeling en er komt verder ook geen water of iets dergelijks bij kijken. Het is dus gewoon een kwestie van kleren weer aan en klaar. Ideaal.

Effect

Zoals al gezegd voelde ik me na de behandeling heel erg fijn. Ik was wakker en zat vol energie. De doorbloeding van de huid komt goed op gang, bij het uitgaan van de cabine zie je dat de huid een beetje egaal rood gekleurd is. Het doen van de behandeling voelt als een enorme overwinning, vooral voor mij als extreme koukleum was dit een enorme stap.

Ook Rogier vond het gevoel na de behandeling erg fijn. Hij was opgewekt en vol energie. Daarnaast was hij erg ontspannen en had hij het idee dat hij wat flexibeler was dan normaal. Het stretchen van zijn kuiten ging hem namelijk veel beter af dan normaal.

Wat het effect van de behandeling is op mensen die bepaalde klachten ervaren kan ik zelf natuurlijk niet zeggen. Maar als ik de mensen mag geloven die ik ben tegen gekomen deze dag, dan hebben de behandelingen wel degelijk effect. Wie niet waagt wie niet weet,  toch? Een losse sessie bij Freezlab kost €28,-.

Zou jij deze ultieme kou durven te trotseren? Laat het me weten in de reacties onder dit artikel!

Liefs, Sylvia

*Een contra-indicatie is een reden of een situatie die aanleiding geeft tot het niet uitvoeren van een behandeling.

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 Comments
 • Barry
  januari 5, 2017

  Wat een interessant artikel! Als sporter ben ik benieuwd naar de wetenschappelijke onderbouwing. Uit recent onderzoek van Bleaky et al. is er geen aantoonbaar bewijs dat er beter herstel optreedt bij een koud bad na inspanning. Sporters ervaren wel een sneller herstel na een koud bad. Dit is dan vooral te wijten aan het placebo-effect. Dit onderzoek was echter gedaan bij temperaturen van 5-15 C.
  Ik ben zeer benieuwd naar de effecten bij -110C en de effecten van de duur. Waarom geen 5 minuten of maar 2? Ik ben in ieder geval erg nieuwsgierig geworden naar deze behandeling.

  Bleakly C, McDonough S, Gardner E, Baxter GD, Hopkins TY, Davison GW (2012) Cold-water immersion (cryotherapie) for preventing and treating muscle soreness after exercise. Cochrane Database Syst. Rev., feb 15;2: CD008262.

  • Sylvia Vorspaget
   januari 5, 2017

   Ik ga het voor je uitzoeken. Zodra ik reactie heb laat ik het aan je weten!

   Liefs Sylvia

  • Sylvia Vorspaget
   januari 5, 2017

   Hi Barry, heb even contact gezocht met Freezlab. Ze hebben op hun website wetenschappelijke artikelen staan die over cryotherapie gaan. Deze kun je hier vinden: https://www.freezlab.nl/wetenschappelijke-onderzoeken/.

   Heb je hier iets aan?

   Liefs Sylvia

   • Barry
    januari 6, 2017

    Gaaf! Dankjewel!

 • Harr
  januari 5, 2017

  Hi Sylvia,
  Sinds een maand of drie ben ik een fanatieke & dagelijkse freezer.
  De effecten hiervan zijn vanaf het begin al duidelijk merkbaar, dubbel zoveel energie, meer kracht in mijn lijf en geen enkele last meer van een knieblessure die me al zo’n 3 jaar in de weg zat. Slapen gaat zelfs beter en heb veel meer weerstand gekregen.
  Dus wat mij betreft heeft de cryotherapie zich zonder meer bewezen.

  Groet Harr

  • Sylvia Vorspaget
   januari 5, 2017

   Wat goed om te horen dat je zoveel positieve effecten ervaart. Ik was positief verrast over de sessies. Een bijzonder en prettig gevoel.

   Heb je toevallig als eens een periode geprobeerd om niet te freezen? Zo ja, merk je dan verschil? Ik ben benieuwd!

   Liefs Sylvia

 • Jeffrey
  januari 5, 2017

  Dag Sylvia,

  Leuk om te lezen, zelf ben ik erg nieuwsgierig om een keer te gaan freezen. Wat me tot dusver tegenhoudt is de vraag: met welke waarden qua hoge bloeddruk mag je wel/niet freezen? Heb namelijk zelf een hoge bloeddruk.

  Groet,
  Jeffrey

  • Sylvia Vorspaget
   januari 5, 2017

   Hoi Jeffrey,

   Ik ga het voor je navragen. Zodra ik meer weet zal ik onder deze reactie een bericht plaatsen! Als je bloeddruk de juiste waardes heeft om te mogen freezen zou ik zeker eens gaan!

   Liefs, Sylvia

  • Sylvia Vorspaget
   januari 9, 2017

   Hoi Jeffrey,

   Ik heb even navraag voor je gedaan. Je bloeddruk mag niet hoger zijn dan 180/95, heb je hier iets aan? Alle andere contra-indicaties, naast een te hoge bloeddruk kun je via deze link vinden: https://www.freezlab.nl/behandeling/.

   Als je de behandeling mag ondergaan en je bent geweest, laat je me dan weten hoe het was? Ik ben benieuwd!

   Liefs Sylvia

   • Jeffrey
    februari 24, 2017

    Dag Sylvia,

    Daar kan ik zeker wat mee.
    Ga snel een afspraak maken en hou je uiteraard op de hoogte.

    Groetjes,
    Jeffrey

    • Sylvia Vorspaget
     februari 24, 2017

     Top! Ik ben benieuwd!

 • Charissa
  januari 5, 2017

  Wat een bizarre behandeling! Maar je hebt het zo te lezen als positief ervaren en om heel eerlijk te zijn zou ik het best ook wel eens zelf willen proberen… Ik moet er niet aan denken om bijv. een nieuwjaarsduik te maken op 1 Januari. Maar 3 minuten in zo’n cel.. ja, toch wel 🙂 Leuk artikel! XO

  • Sylvia Vorspaget
   januari 5, 2017

   Wat leuk dat je een bericht achterlaat Charissa! Het was echt een hele bijzondere ervaring, zeker de moeite waard om uit te proberen.Ik zeg doen! Heel anders dan waterkou, het viel me reuze mee!

   Liefs Sylvia

 • Annemiek
  januari 5, 2017

  Mooi artikel Silvia, ik ga eens kijken wat het voor mijn ziektebeeld kan betekenen. Ga het sowieso een keer proberen.

  • Sylvia Vorspaget
   januari 5, 2017

   Ik ben benieuwd hoe je het gaat ervaren, laat je het me weten? Fijn dat ik met mijn artikel je interesse heb gewekt. Hoop dat je er baat bij hebt!

   Liefs Sylvia

Previous
Recept: roggebrood met BBQ chicken