Voedingsmiddelentechnoloog, het beroep in beeld

Posted on

Voedingsmiddelentechnoloog, een interessant, maar voor velen onbekend beroep. Om wat meer over het beroep te weten te komen heb ik gesproken met voedingsmiddelentechnoloog Francis Thomassen (31).

Voedingsmiddelentechnoloog

Wat is een voedingsmiddelentechnoloog? Wat houdt het beroep in? Dat is heel lastig uit te leggen. Het werkveld van een voedingsmiddelentechnoloog is vrij breed. Je kunt je in verschillende vakgebieden (productontwikkeling, voedselveiligheid, producttechnologie en kwaliteit) specialiseren en daar vervolgens in gaan werken. Zelf ben ik werkzaam als kwaliteitsmanager bij Bavaria. Kwaliteit is alles. Denk aan het gebruik van de juiste grondstoffen, verpakkingsmaterialen die niet kapot zijn, juiste manier van produceren, etc. Elke dag is anders en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, dat maakt het leuk. Samen met een team zorg ik ervoor dat alle producten die we verkopen veilig geconsumeerd kunnen worden en voldoen aan de wetgeving in de landen waar onze producten worden verkocht.

Waarom voeding?

Waar komt je passie voor voeding vandaan? Een passie voor voeding heb ik eigenlijk altijd wel gehad, dat zit er van kleins af aan in. Heb je nog andere passies?  Jazeker! Ik ben dol op fietsen, ik heb zowel een mountainbike als een racefiets. Verder schrijf ik wekelijks artikelen voor mijn eigen website. De artikelen die ik schrijf gaan over verschillende onderwerpen (lifestyle, voeding, fietsen, ouderschap, etc.).

Werkdag

Hoe ziet een normale werkdag eruit? Geen enkele dag is echt hetzelfde. Mijn dag begint altijd met een kop koffie en het opstarten van mijn laptop. Vervolgens beantwoord ik een aantal mails en bespreek ik de taken die die dag uitgevoerd moeten worden met mijn team. Zijn er bijzondere klachten geweest en moet hier iets mee gedaan worden? Is er een klant met een speciale vraag? Gaan we een nieuw product op de markt zetten? Alles kan. Na het verdelen van de taken gaan we gelijk aan de slag. Als alles is afgerond is het tijd voor de lunch. Na de lunch heb ik vaak gesprekken met collega’s van andere afdelingen om te kijken of we bepaalde processen kunnen verbeteren. Aan het einde van de dag ruim ik alles op zodat er een leeg bureau achter blijft. Binnen het bedrijf werken we namelijk met flexplekken.

Bijzonder

Wat is het meest bijzondere dat je tijdens het uitvoeren van je werk hebt meegemaakt? Lastige vraag. Het komt wel eens voor dat er dingen gebeuren die op het eerste oog niet te verklaren zijn. Wanneer je er dan samen met je team toch achter weet te komen wat er is gebeurd is dit enorm bijzonder en leuk! Het kan dan bijvoorbeeld gaan over een productiefout, maar ook over een product dat in het verkeerde land en schap terecht komt.

Opleiding

Welke opleiding moet/kun je doen als je als voedingsmiddelentechnoloog aan de slag wilt? Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen; o.a. voeding en techniek (MBO), voedingsmiddelentechnologie (HBO) en levensmiddelentechnologie (Universitair). Zelf heb ik de opleiding voedingsmiddelentechnologie gedaan bij de HAS in Den Bosch. Dat is inmiddels alweer 7 jaar geleden! Wat leer je tijdens de opleiding? Je leert álles over de manier waarop voedingsmiddelen op grote schaal gemaakt worden. Denk hierbij aan de ontwikkeling, de herkomst, de processen, de kwaliteit en de voedselveiligheid. De opleiding is zowel theoretisch als praktijkgericht.

Eigenschappen van een goede voedingsmiddelentechnoloog

Over welke eigenschappen moet je beschikken om dit werk te kunnen doen? Je moet vooral nauwkeurig zijn. Elk detail is belangrijk, dus je mag eigenlijk niets over het hoofd zien. Daarnaast is het van belang dat je goed kunt samenwerken. De kwaliteit van een product is namelijk afhankelijk van de samenwerking tussen verschillende afdelingen.

Wist je dat…

Zijn er leuke weetjes of algemene tips die je de lezers mee kunt geven vanuit je expertise als voedingsmiddelentechnoloog? Jazeker, over voeding is enorm veel te vertellen. Er zijn ontzettend veel dingen die mensen niet weten. Wist je bijvoorbeeld dat het vruchtvlees in sinaasappelsap niet altijd van de sinaasappel afkomstig is? In bepaalde producten in het schap is deze afkomstig van appels.

Wist jij voor het lezen van dit artikel al dat het vruchtvlees van een sinaasappel niet altijd van de sinaasappel afkomstig is? 

Liefs Sylvia

Twee weken geleden sprak ik Henry (53) over zijn werk als procesoperator bij Aviko. Sta jij er voor open om wat over je beroep te vertellen, stuur me dan een bericht via info@sylviavorspaget.com. Ik kom graag met je in contact!

 

 

 

 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Offline en dan? Tijd voor een ouderwets tafelgesprek met de Kletspot!
Voedingsmiddelentechnoloog, het beroep in beeld