UV straling: soorten, gevolgen en bescherming

Dat UV straling invloed heeft op ons lichaam is algemeen bekend. Overal op aarde is er sprake van UV straling. Een deel van deze UV straling wordt geabsorbeerd door de ozonlaag, maar natuurlijk niet alles. Weet jij welke soorten UV straling er zijn, wat de gevolgen zijn van deze soorten straling en welke soorten bescherming er tegen deze UV stralen zijn?

Soorten UV straling en de invloed op de huid

Grofweg kun je UV straling indelen in 3 categorieën: UV A, UV B en UV C.

UV A straling
Wordt niet geabsorbeerd door de ozonlaag en dringt het diepste door in de huid. Deze vorm van straling is voornamelijk betrokken bij het verkleuren (bruinen) en het voortijdig verouderen van de huid.

UV B straling
Wordt in tegenstelling tot UV A gedeeltelijk geabsorbeerd door de ozonlaag. UV B is de hoofdveroorzaker van de verbranding van de huid. Daarnaast is UV B verantwoordelijk voor de ontwikkeling van huidkanker.

UV C straling
Wordt grotendeels geabsorbeerd door de ozonlaag en draagt bij aan de veroudering van de huid.

Om de schadelijke effecten van UV straling te minimaliseren is goede zonbescherming van groot belang.

Niet alleen negatief

Natuurlijk heeft blootstelling aan de verschillende soorten UV straling niet alleen maar negatieve gevolgen. Er zijn namelijk ook positieve gevolgen die toe te wijzen zijn aan blootstelling aan UV licht. Neem bijvoorbeeld het feit dat blootstelling aan UV licht zorgt voor aanmaak van vitamine D in de huid. Vitamine D speelt bij verschillende processen in het lichaam een rol.

Wist je dat er steeds meer gedaan wordt met UV lichttherapie omdat het effectief blijkt te zijn in de behandeling van diverse huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld vitiligo?

Daarnaast zorgt de zon in het algemeen ook voor een beter algemeen welbevinden! Mooi meegenomen toch?

Wel of niet beschermen?

Wat goed is en wat slecht licht ter discussie, vooral omdat er steeds meer positieve effecten worden toegeschreven aan blootstelling aan UV licht. Dit wil uiteraard niet zeggen dat de negatieve effecten daarmee afgedaan kunnen worden. Bescherming ter preventie van deze negatieve gevolgen blijft daarom belangrijk!

Soorten bescherming

Wanneer je kijkt naar zonbescherming kun je een onderscheid maken in chemische en fysische zonnefilters, daarnaast kun je ook kleding gebruiken als bescherming tegen UV straling.

Chemische zonnefilters
Makkelijk gezegd absorberen chemische zonnefilters de UV straling. Deze filters trekken in de huid. Of de chemische zonnefilter tegen UVA, UVB of beide beschermt is afhankelijk van de moleculaire structuur van een stof.

Fysische zonnefilters
Fysische zonnefilters reflecteren of verstrooien de UV straling. Deze filters leggen een laagje op de huid. De reflectie/verstrooiing ontstaat door het gebruik van een bepaalde soort mineralen. De meest bekende zijn titanium- en zinkoxide.

Kleding (en accessoires)
De mate waarin  kleding beschermd tegen UV straling wordt beschreven met een UPF factor (ultraviolet protection factor). De UPF factor is vergelijkbaar met de SPF factor (sun protection factor) die we kennen van zonnebrandcrèmes.

UV straling gevolgen en bescherming

SPF vs. UPF

De SPF wordt berekend met een formule. Deze formule kijkt naar de tijd die de huid nodig heeft om rood te worden met en zonder bescherming. Omdat UVB straling 1000 keer meer roodheid veroorzaakt dan UVA straling, zegt de SPF factor voornamelijk iets over de bescherming tegen UVB straling.

De UPF factor hangt af van de dichtheid van het materiaal als je het over kleding hebt. Bij accessoires hangt de UPF factor af van de pasvorm, de vorm van de bril/hoed, kleur van de glazen/hoed en de uv filtering. De UPF factor zegt iets over de bescherming tegen UVA en UVB straling. Kleding van 100% polyester biedt met een UPF van 40-70 de beste bescherming tegen UV straling.

Werkzaamheid zonnefilters

De werkzaamheid van een zonnefilter is niet alleen afhankelijk van de SPF factor, maar ook van de hoeveelheid zonnefilter die je aanbrengt en van bepaalde invloeden van buitenaf zoals zwemmen, zweten, etc.

Hoeveelheid
Wat betreft de hoeveelheid zonnefilter die aangebracht moet worden wordt geadviseerd om een halve theelepel aan zonbescherming aan te brengen op elke arm, nek en gezicht. Op elk been, de borst en de rug moet er meer aangebracht worden: iets meer dan een volle theelepel.

Invloeden van buitenaf
Op verpakkingen lees je vaak de volgende termen: sweat resistant, water resistant en waterproof. Maar wat betekenen deze termen nou eigenlijk?

Sweat resistant: beschermt tot maximaal 30 minuten bij hevige transpiratie
Water resistant: beschermt tot maximaal 40 minuten bij constante blootstelling aan water
Waterproof: beschermt tot maximaal 80 minuten bij constante blootstelling aan water

Advies

– Gebruik een zonnefactor met een minimale SPF 30
– Zonbeschermingscrème 15-30 minuten voor blootstelling aan de zon aanbrengen en iedere 2 á 3 uur opnieuw insmeren
– Blijf uit de zon wanneer deze het sterkst is (tussen 12.00 en 15.00)
– Draag een zonnebril/hoed

Hopelijk heb ik jullie wat meer inzicht kunnen geven in de verschillende soorten UV straling en de beschermingsmogelijkheden tegen deze soorten straling. Geniet van de zonnige dagen die nog gaan komen!

Liefs Sylvia

 • Aguilara, J., de Gálvez, M. V., Sánchez-Roldán, C., & Herrera-Ceballos, E. (2014). New Advances in Protection Against Solar Ultraviolet Radiation in Textiles for Summer Clothing. Photochemistry and Photobiology, 1199-1206.
 • Diaz, J. H., & Nesbitt, L. T. (2013). Sun Exposure Behaviorans Protection: Recommendations for Travelers. Journal of Travel Medicine, 108-118.
 • Skotarczak, K., Osmola-Mankowska, A., Lodyga, M., Polanska, A., Mazur, M., & Admaski, Z. (2015). Photoprotection: facts and controversies. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 98-112.
 • Rai, R., & Srinivas, C. (2007). Photoprotection. Indian Journal of Dermatolog, Venereology and Leprology, 73-79.
 • Palm, M., & O’Donoghue, M. (2007). Update on photoprotection. Dermatologic Therapy, 360-376.
Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 Comments
 • maddy
  april 18, 2017

  Super handige en leerzame blog! Ik smeer me altijd goed in en nu helemaal nu ik zwanger ben. Wil geen zwangerschapsmasker overhouden.

 • laura
  april 18, 2017

  Bedankt voor de info!

 • cassandra
  april 18, 2017

  Heel fijn dat je mensen hiervan bewust maakt!

 • Aileen
  april 18, 2017

  Wat super interessant om te lezen. Dat wist ik allemaal niet.

 • serafina juarez
  april 18, 2017

  leuke blog, handig om te delen aan mensen die er vragen over hebben

 • Marlies
  april 18, 2017

  Interessant artikel! Ik wist al het één en ander over dit onderwerp omdat ik zelf een hele lichte huid heb en bescherming essentieel is. Maar kijk, ik heb toch weer iets bijgeleerd! 🙂 Thnx!

  • Sylvia Vorspaget
   april 19, 2017

   Dan heb ik mijn doel bereikt, fijn om te horen dat ik je weer iets wijzer heb kunnen maken!

 • Amy
  april 18, 2017

  Wat een enorm handig artikel! Zelf smeer ik me altijd in met factor 30, vaak zelfs 50. Toch wist ik niet geheel goed waar het verschil zat tussen de verschillende soorten straling.

  • Sylvia Vorspaget
   april 19, 2017

   Bedankt voor je compliment! Fijn om te lezen dat ik je op het gebied van straling wat heb kunnen leren.

 • Sabine
  april 18, 2017

  Nu met de zwangerschap kijk ik extra uit met de zonnestralen. Ik heb niet zo’n zin in een zwangerschapsmasker.

 • Verena
  april 18, 2017

  Heel leerzame blog! Ik smeer mijzelf altijd al in met factor 50. Ik kan ook niet anders, want ik verband nu eenmaal snel

 • Marguerita
  april 18, 2017

  Wat een interessant stuk. Ik had geen idee dat er een verschil was tussen water resistent en waterproof! Goed om nog beter te letten op wat er op de zonnebrandcreme staat

  • Sylvia Vorspaget
   april 19, 2017

   Ik wist het eerst ook niet, totdat ik voor school wetenschappelijk onderzoek moest gaan doen. Al doende leert men zeggen ze wel eens toch? 🙂

Previous
Review: hannah Active Lotion
UV straling: soorten, gevolgen en bescherming