Uit huis? Op kamers? Het volledige stappenplan!

Posted on

Denk je er over om op kamers te gaan óf heb je het besluit al genomen? Leuk! Je staat op het punt om te beginnen aan een groot avontuur. De ongelimiteerde vrijheid die er aan komt is heerlijk, maar er moeten ook een hoop dingen geregeld worden. Geen zorgen, met dit stappenplan wordt op kamers gaan een eitje.

1. Financiële mogelijkheden berekenen

Voordat je op zoek gaat naar een kamer moet je natuurlijk wel weten wat je kunt uitgeven. Om te berekenen wat je financiële mogelijkheden zijn kun je een overzicht maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Hoe je dit precies doet lees je hier. Wanneer je het totaal van de maandelijkse uitgaven van de inkomsten aftrekt (inkomsten – uitgaven) weet je precies hoeveel bestedingsruimte je hebt.

2. Eisen opstellen

Goed, je weet nu hoeveel bestedingsruimte je hebt. Nu is het tijd om te bedenken waar je kamer aan moet gaan voldoen. Wees hierbij niet al te kritisch, want studentenkamers liggen niet voor het oprapen. Bedenk wat je écht belangrijk vindt, hoe meer eisen je hebt hoe moeilijker het zal worden om een kamer te vinden.

Waar kun je over nadenken?

 • Grootte (aantal m²)
 • Aantal huisgenoten
 • Buurt
 • Bereikbaarheid (afstand naar school, OV in de buurt, parkeerplaatsen, etc.)
 • Wel of geen eigen wasbak/badkamer/keuken
 • Wel of geen tuin/balkon/dakterras
 • Kaal, gestoffeerd of gemeubileerd
3. Zoeken

Je weet nu als het goed is wat je kunt besteden én je weet wat je wilt; het zoeken kan beginnen!

Websites – Er zijn veel websites waar studentenkamers worden aangeboden. Let wel, meestal vragen deze websites een (kleine) vergoeding. Om het je makkelijk te maken heb ik er een paar op een rijtje gezet!

 • Kamernet.nl (15 dagen onbeperkt reageren op alle woningen en huurders voor €21,-)
 • Kamertje.nl (30 dagen onbeperkt reageren voor €25 óf reageren door het inzetten van credits, 5 credits voor €15,-.)
 • Rooming.nl (14 dagen onbeperkt reageren voor €19,95,-)
 • Kamers.nl (Een maand onbeperkt reageren voor €19,95,-)
 • sshxl.nl (Eenmalig €12,50)
 • Marktplaats.nl (gratis)

Social media – De kracht van social media is al vaker bewezen. Plaats een duidelijke, openbare oproep en vraag vrienden en familie je post te delen. Gebruik eventueel hashtags zoals #kamer, #durftevragen (#dtv), #Eindhoven, #gezocht, etc.

Op Facebook zijn diverse groepen en pagina’s te vinden waar kamers worden aangeboden. Een goed voorbeeld is de Facebookgroep Kamer in Einhoven, maar er zijn er nog veel meer.

Eigen omgeving – Vertel je vrienden, familie en kennissen dat je op zoek bent naar een kamer. Grote kans dat ze je wat laten weten als ze wat horen.

Studentenverenigingen – Het is niet alleen enorm gezellig om je aan te sluiten bij een studentenvereniging, het kan ook nog eens van pas komen wanneer je op zoek bent naar een kamer. Veel studentenverenigingen hebben namelijk dispuut- en verenigingshuizen waar je wellicht terecht kunt. Daarnaast verbreed je je netwerk en maak je vrienden voor het leven, wellicht weten zij nog wel een kamer voor je?

4. Reageren

Heb je één of meerdere kamers gevonden die aan je eisen voldoen? Tijd om te reageren! Probeer op te vallen, want als er vijftig mensen reageren wil je natuurlijk dat jij blijft hangen. Reageer dus niet alleen met je naam, leeftijd en studie, maar vertel bijvoorbeeld ook wat over jezelf. Wat maakt jou de ideale nieuwe huisgenoot?

Tip: begin op tijd met zoeken én reageren. Veel studenten gaan pas in de zomer, vlak voor aanvang van het studiejaar, op zoek naar een kamer terwijl veel kamers dan al zijn vergeven. Daarnaast zijn er met jou misschien wel honderden andere studenten op zoek naar een kamer, je hebt dus veel concurrentie. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter.

5. Kijken

Wanneer je mag gaan kijken naar een kamer is dat een goed teken, MAAR, dat betekent niet altijd dat je hem al in de pocket hebt. Het kan namelijk zijn dat je moet hospiteren voor een kamer. Hospiteren gebeurt vaak ‘s avonds. Tijdens een hospiteeravond maak je, samen met andere kandidaten, kennis met het huis, de kamer en de huisgenoten en/of de verhuurder. Het is een avond om te kijken of het klikt tussen beide partijen. Op basis van de hospiteeravond wordt vaak gekozen wie de nieuwe huisgenoot wordt.

Hospiteertip:  blijf jezelf, kom op tijd en neem een kleinigheidje mee, dit is gebruikelijk. Oh, en het is not done om je ouders mee te nemen naar een hospiteer avond.

Het bekijken van een kamer is belangrijk. Je kunt de sfeer proeven en kennis maken met de verhuurder en/of je potentiële nieuwe huisgenoten.

Waar kun je tijdens het bekijken van een kamer op letten?

 • Hoeveel stopcontacten zijn er en waar zitten ze?
 • Zijn de ramen van enkel of dubbel glas? (De kans is groot dat je energiekosten of servicekosten met enkel glas veel hoger zijn omdat je meer moet stoken, bovendien is enkel glas gehoriger dan dubbel glas).
 • Moet je veel klussen? (Ligt er al een vloer, hangen er al lampen, zijn er lekkages te zien, etc.).
 • Zijn een wasmachine, droger, koelkast, oven en magnetron al aanwezig? (Zo, niet, dan kan dit voor jou een extra kostenpost zijn).
 • Mogen er dieren worden gehouden? (Handig om te weten i.v.m. allergieën).
 • Is het huis gehorig?
 • Kunnen ramen open? (Wel zo lekker om je kamer af en toe te kunnen luchten, zuurstof doet een mens goed).
 • Hoe ziet het sanitair eruit? (Niets is zo smerig als een vieze douche en WC).
6. Regelen

Kamer gevonden? Nu kan het regelen beginnen? Het kost even wat tijd, maar daarna heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Lees je huurcontract goed door – Kijk goed of alles klopt. Staan de juiste gegevens van jou en de verhuurder op de overeenkomst? Staat beschreven wat je precies huurt en wat je hebt overgenomen van een vorige bewoner? Wanneer gaat het contract in en hoe lang loopt het contract? Welk bedrag betaal je maandelijks en zijn de servicekosten inbegrepen? Moet er borg betaald worden? Wat is het opzegtermijn van het contract? Etc.

Sluit een inboedel- en/of opstal verzekering af – Een ongeluk zit in een klein hoekje, stel je eens voor dat het fout gaat. Met een goede inboedel- en/of opstalverzekering zijn je huis en de spullen daarin en rondom verzekerd tegen allerlei soorten schade.

Check of je recht hebt op toeslagen of subsidies (huurtoeslag, zorgtoeslag, etc.) – Elk extraatje is meegenomen, toch?

Sluit een internet en TV  abonnement af wanneer dit niet aanwezig is.

Check hoe energie- en waterkosten in rekening worden gebracht – Soms moet je contact opnemen met de leverancier om je gegevens door te geven.

Schrijf je in bij de gemeente waar je gaat wonen – wanneer je nog valt in de oude regeling van de studiefinanciering geeft dit je recht op een extra uitwonende beurs.

Wijzig je adressen bij belangrijke instellingen – Denk hierbij aan de bank, school, verzekeraar(s), werkgever(s), huisarts, tandarts, DUO, etc.

Vraag een studentenrekening aan als je deze nog niet hebt – Een studentenrekening is gratis, in tegenstelling tot een normale betaalrekening. Het hebben van een rekening is makkelijk voor het ontvangen van eventuele inkomsten en het betalen van o.a. de huur.

7. Inrichten

Meubels en accessoires kopen. Het leukste gedeelte van op kamers gaan, tenminste dat vind ik. Je eigen plek inrichten!

Tips:

 • Ga shoppen bij IKEA (vergeet de koopjeshoek niet).
 • Vraag familie of ze nog spullen weg doen. Het scheelt enorm als je die nieuwe TV of magentron niet zelf hoeft aan te schaffen.
 • Kijk in tweedehandswinkels of je nog leuke meubels op de kop kunt tikken. Een leuk bureau hoeft bijvoorbeeld niet duur en splinternieuw te zijn.
 • Op marktplaats zijn veel spullen vaak voor een prikkie te verkrijgen, doe er je voordeel mee.
 • Winkels zoals Action, Xenos en Hema zijn je grootste vriend. Pas op: je gaat er nooit met lege handen weg.
 • Er zijn speciale Facebookgroepen waar gratis spullen worden gegeven, handig!
8. Klaar! Je kamer is gereed, het nieuwe avontuur kan beginnen!

Heel veel succes met het doorlopen van alle stappen. Veel plezier met het op kamers gaan en geniet van het nieuwe avontuur dat je aangaat!

Liefs Sylvia

 

 

 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Review: hannah Asolution serum
Uit huis? Op kamers? Het volledige stappenplan!