Twee weken plant-based eten

Twee weken plant-based eten. Dat is wat ik heb gedaan. Vandaag vertel ik jullie waarom ik het heb gedaan en hoe ik het heb ervaren. 

Waarom?

Na het kijken van de documentaire “What the Health” op Netflix besloot ik om, samen met mijn vriend twee weken plant-based te gaan eten. De documentaire onderzoekt het verband tussen voeding, verschillende ziektes en de invloed van grote bedrijven. Na het kijken van deze documentaire waren we vastberaden om twee weken plant-based te gaan eten. Het plant-based eten zou ervoor moeten zorgen dat medicatiegebruik (niet op ons van toepassing), zou verminderen. Daarnaast zou het ervoor moeten zorgen dat je je stukken beter en fitter zou moeten voelen. Dat en nog veel meer gezondheidsvoordelen zouden voortkomen uit een plant-based dieet. Stel je even voor, je wordt doodgegooid met verhalen van artsen, wetenschappelijke onderzoeken, succesverhalen etc….je snapt het wel, wij waren om.

Natuurlijk met het besef dat twee weken geen enorm verschil kan maken, wat zijn twee weken nu op een heel mensen leven. Bovendien hangt je gezondheid, je gemoedstoestand, etc. niet alleen af van voeding, maar van enorm veel andere factoren. Daarnaast ook met het besef dat deze documentaire vanuit een bepaald oogpunt is gemaakt en dat wat wordt gezegd niet geheel kloppend hoeft te zijn. But hey, it’s a fun experiment.

Plant-based?

Wat is plant-based eten?

Plant-based eten is het NIET eten van dierlijke producten. Denk hierbij aan vlees en vis, maar ook aan zuivelproducten zoals eieren, melk, kaas, etc. Daarnaast probeer je ervoor te zorgen dat de producten die je eet zo min mogelijk bewerkt zijn.

Is plant-based dan niet hetzelfde als vegan?

Nee. Een veganist eet net zoals iemand die plant-based eet geen dierlijke producten. Een veganist ‘mag’, in tegenstelling tot iemand die plant-based eet, producten eten die bewerkt zijn. Deze producten kunnen dus alsnog vol zitten met rotzooi, ondanks dat het niet van dierlijke komaf is. Daarnaast houden veganisten er vaak een levensstijl op na waarbij dierlijke producten, dus niet alleen voedingsmiddelen, volledig gemeden worden. Denk hierbij aan kleding, make-up, etc. Dit in tegenstelling tot mensen die plant-based eten.

Plant-based eten wordt vaak vanuit een gezondheidsoogpunt gedaan. Veganistisch eten wordt vaak vanuit een oogpunt voor dierenwelzijn gedaan.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil hiermee absoluut niet generaliseren, maar op deze manier hoop ik dat het verschil wat duidelijker is.

Mijn ervaring

Inmiddels zijn de twee weken zo goed als voorbij en ben ik een bijzondere ervaring rijker. Het eerste wat je opvalt als je plant-based gaat eten, is hoeveel dierlijke en bewerkte producten je eigenlijk eet. Er valt zoveel weg dat je ineens enorm creatief moet zijn met eten om voldoende vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten, etc. binnenkrijgt. Gelukkig zijn er op internet voldoende recepten te vinden, dus dat scheelt.

Boodschappen doen viel me enorm mee. Ik had verwacht dat het veel duurder zou zijn om plant-based te eten, maar aan de kassa bleek dat het bedrag dat ik af moest rekenen niet schrikbarend hoger was dan normaal.

In het openbaar plant-based eten valt nogal tegen. Wanneer je uit eten gaat, of het nu om de lunch of het diner gaat, is er weinig tot geen keus. Er zijn veel vegetarische gerechten, dus zonder vlees of vis, maar veel van deze gerechten bevatten wel andere dierlijke producten zoals room, geitenkaas, ei, etc. Je wordt in die zin enorm beperkt doordat je ervoor kiest om plant-based te gaan eten. Daarentegen laat het je ook dubbel en dwars beseffen dat je normaliter dus enorm veel dierlijke producten naar binnen werkt. Ook wanneer je naar een verjaardag gaat loop je tegen een muur. In taart zit vaak ei, melk, monchou of kwark verwerkt. Daar komt nog bij dat de snacks op tafel, afgezien van de groenten, vaak allemaal bewerkt zijn, ook dit mag je dus niet eten.

Voel ik me fitter door het plant-based eten? Nee. Voel ik me dan slechter? Nee, ook dat niet. Ik voel me prima, niet slap. Gewoon lekker zoals normaal.

Ik heb me expres niet gewogen voordat ik plant-based ging eten. Ik ging namelijk niet plant-based eten om af te vallen (dat heb ik ook helemaal niet nodig, al zeg ik het zelf). Of je dus afvalt als je plant-based gaat eten, ik heb geen idee. Ik vind het gewoon belangrijk dat ik me prettig voel bij wat ik in de spiegel zie. Wat dat betreft heb ik wel een positieve vooruitgang ervaren. Ik was de afgelopen twee weken minder opgeblazen en dat gaf me een fijn gevoel, ik zag het namelijk ook echt in de spiegel. Om te zien of de veranderingen die ik zelf ervoer ook werkelijk terug te zien waren in de spiegel heb ik een before en after foto gemaakt. Ik zie verschil, maar of jullie het zien… beoordeel dat zelf maar!

"Ik heb me expres niet gewogen voordat ik plant-based ging eten. Ik ging namelijk niet plant-based eten om af te vallen (dat heb ik ook helemaal niet nodig, al zeg ik het zelf). Of je dus afvalt als je plant-based gaat eten, ik heb geen idee. Ik vind het gewoon belangrijk dat ik me prettig voel bij wat ik in de spiegel zie. Wat dat betreft heb ik wel een positieve vooruitgang ervaren. Ik was de afgelopen twee weken minder opgeblazen en dat gaf me een fijn gevoel, ik zag het namelijk ook echt in de spiegel. Om te zien of de veranderingen die ik zelf ervoer ook werkelijk terug te zien waren in de spiegel heb ik een before en after foto gemaakt. Ik zie verschil, maar of jullie het zien… beoordeel dat zelf maar!" Waarom ik plant-based ben gaan eten en hoe ik het ervaren lees je nu op mijn website. #plantbased #plantbasedfood #plantbaseddiet #plantbasedpower #plantbasedlife #plantbasedvegan #whatveganseat #vegan #vegetarian #vegetarisch #healthyfood #fitfood #food #eten #instafood #wholefoods #fitdutchies #gezond #eatclean #cleaneating #beforeafter #beforeandafter #ervaring #body #bodypositivity #loveyourbody #bodyconfidence #tattoo #tattooed

A post shared by Sylvia Vorspaget (@sylviavorspaget) on

Mijn mening

Wat ben ik blij dat deze twee weken voorbij zijn. Eerlijk is eerlijk, plant-based eten is een hele opgave. Je moet veel meer bezig zijn met wat je eet dan ‘normaal’. Ik wil hiermee absoluut niet zeggen dat je je niet bewust moet zijn van wat je eet, maar dit was wel wat meer dan alleen bewustzijn van wat je eet.

Deze twee weken heb ik absoluut als positief ervaren, MAAR ik voelde me ook enorm beperkt. Ik kan enorm genieten van een pizza met lekker veel kaas, salami en knoflooksaus of van een heerlijke ijscoupe van de ijssalon. Door ervoor te kiezen die dingen te laten, heb ik ook een stukje van mijn vreugde weggehaald. Want ja, ik word nu eenmaal enorm blij van lekker eten. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe vervelend het is om heerlijke Brabantse worstenbroodjes te moeten afslaan op een verjaardag.

Al met al ben ik van mening dat een goede balans in wat je eet enorm belangrijk is. Je kunt je gezondheid deels in eigen hand nemen door je eetpatroon (en leefstijl) aan te passen. Wat een goede balans is, dat weet ik ook nog niet. Ik ga na deze twee weken in ieder geval bewuster met mijn eten om. Wat minder dierlijke en bewerkte producten kan absoluut geen kwaad. Het is wellicht zelfs een goed idee. Maar eerlijk is eerlijk, bepaalde dingen kan ik en wil ik niet hoeven missen.

Heb jij ooit plant-based gegeten? Laat het me in de reacties weten! Ik ben benieuwd naar je ervaring.

Liefs Sylvia

Komende tijd zal ik een aantal plant-based recepten delen! Houd de website in de gaten.

 

 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
CrossFit als topsport: in gesprek met Leonie Henrich
Twee weken plant-based eten