Studiekeuzetips

Studiekeuze maken? Ja, het is lastig. Tegenwoordig moet je al vroeg kiezen voor een passend profiel en een passende vervolgstudie. Voor veel scholieren (en hun ouders) is dit erg lastig. Vooral door de verandering in de studiefinanciering, de hoge werkloosheid en de steeds veranderende vraag van de arbeidsmarkt moeten/willen scholieren (en hun ouders) beter onderzoeken welke keuze de beste is. Dit hoeft niet per definitie slecht te zijn, maar het brengt wel onzekerheid met zich mee. Maak ik wel de juiste keuze? Wat als ik het toch niet leuk vindt? Hoe ga ik die enorme lening afbetalen? Etc.

Uit ervaring kan ik zeggen dat een studie kiezen niet al te gemakkelijk is. Ik heb na de HAVO besloten om eerst naar het MBO te gaan om een betere basis te creëren voor het HBO. Na twee jaar MBO, diploma op zak, vond ik het tijd voor het HBO. Voor de studie die ik wilde gaan doen was er een decentrale selectie. Om een lang verhaal kort te maken: ik ben door de selectie heen gekomen, maar stond te hoog op de ranglijst om toegelaten te worden. Balen natuurlijk. Maar ook ik moest toen voor de tweede keer een studiekeuze maken.

De volgende tips hebben mij heel erg geholpen:

Tip 1
Kijk welke studies er zijn en staar je niet blind op één studie. Probeer je zo breed mogelijk te oriënteren.

Tip 2
Zoek motivatie. Wat vind je leuk? Wil je veel reizen? Wil je iets voor anderen betekenen? Wil je veel geld verdienen? Wil je praktisch werken? Etc.

Tip 3
Erg cliché, maar doe verschillende studiekeuze testen. Deze geven je vaak een bepaalde richting waar je in kunt gaan zoeken.

Tip 4
Ga in gesprek met mensen om je heen. Welke opleiding doen ze of welke opleiding hebben ze gedaan? Wat vonden ze van de opleiding? Wat waren de leuke dingen? Wat waren de minder leuke dingen? Etc.
Door in gesprek te gaan met de mensen om je heen kom je misschien studies tegen waar je nog nooit van hebt gehoord. Misschien passen ze wel bij je?

Tip 5
Als je de mogelijkheid hebt, ga dan proefstuderen/meelopen! Op proefstudeer-/meeloopdagen zie je de school van een andere kant. Ervaar of je de manier van lesgeven prettig vindt en kijk of je je ‘thuis’ voelt op de hogeschool etc.

Tip 6
Heb je een studie op het oog, maar moet je kiezen tussen een aantal hogescholen? Ga dan in gesprek met studenten, zoek informatie op over de stad, de omgeving etc. Staar je niet blind op een mooie website of een mooi praatje op een opendag. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil in de manier waarop een school je begeleidt.

Tip 7
Volg je hart. Dit is voor mij misschien nog wel de belangrijkste geweest. Als je met je hart kiest dan is de kans groter dat je ook echt gelukkig wordt van je keuze. Als je al met een negatief gevoel aan een studie begint, wordt het erg lastig er toch iets van te maken.

Tip 8
Twijfel je toch nog? Of zie je door de bomen het bos niet meer. Ga dan in gesprek met je decaan. Mijn decaan van de middelbare school heeft me zelfs toen ik op het MBO zat nog geholpen met mijn studiekeuze.

Tip 9
Kijk naar de inschrijvingsprocedure en de toelatingseisen. Bij sommige opleidingen vindt er een selectie of loting plaats óf zijn er aangepaste toelatingseisen.

Tip 10
Ben op tijd met inschrijven!! Je hebt officieel nog tot 1 mei.

Als je nog geen keuze hebt gemaakt wens ik je heel veel succes. Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Neem van mij aan dat je geen foute beslissing kunt nemen als je je hart volgt. Je komt vanzelf op de plek waar je wilt zijn, al is het met een omweg.

Liefs, Sylvia

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Helweek – Weekend en Conclusie
Studiekeuzetips