Sexpert, het beroep in beeld

Posted on

Seksualiteit, een breed begrip waar niet altijd even open en vaak over gesproken wordt. Tijd dat daar verandering in komt. Ik sprak met Mandy Ronda (33) over seksualiteit en haar werk als sexpert. 

Sexpert

Ben je een seksuoloog? Nee. Al word ik wel vaak zo genoemd. De opleiding seksuologie is een tweejarige postacademische opleiding, deze heb ik niet gedaan. Ik heb de bachelor psychosociale therapie en de master social & cultural anthropology gedaan. Naast deze reguliere studies heb ik mij gespecialiseerd in seksualiteit. Academici zijn geïnteresseerd in cijfers en onderzoeken. Dat is prima, maar naar mijn idee wordt er soms teveel waarde gehecht aan cijfers. Mensen gaan leven naar onderzoeken. Persoonlijk verdiep ik me liever op een pragmatische manier; waar lopen mensen in de praktijk tegenaan? Je bent geen seksuoloog, wat dan wel? Simpelweg ben ik een sexpert. Het woord sexpert geeft een heel breed werkveld aan. De titel wordt steeds vaker gebruikt, ook in de media. Het geeft aan dat iemand deskundig is op het gebied van seksualiteit.

Wist je dat… de titel ‘seksuoloog’ niet beschermd is, iedereen kan én mag zich zo noemen. Laat je dus niet te snel leiden door zo’n term. Kijk wanneer je zelf hulp wilt goed naar de deskundige waar je naartoe wilt. Denk hierbij aan uiterlijk website, achtergrond, opleiding, referenties, etc.

Werkveld

Je gaf al aan dat het woord sexpert een breed werkveld aangeeft. Wat doe je allemaal? Kort gezegd help ik singles en stellen van alle leeftijden, genders en seksuele voorkeuren in hun seksualiteit. Ik informeer, inspireer en begeleid mensen naar een seksleven met meer speelsheid, passie, intimiteit en verbinding. Ik leer ze hun eigen seksuele blauwdruk, wensen & grenzen te ontdekken; die zowel naar zichzelf te erkennen als naar hun (bed)partner(s) te uiten en zich meer ’empowered’ te voelen in hun seksualiteit.

Dit alles doe ik via verschillende wegen, zowel online als offline. Ik zit niet van 9-5 in een spreekkamer met een witte jas en dat zou ik ook niet willen. Ik geef o.a. lezingen, workshops en coaching. De ene keer sta ik voor een grote groep en de andere keer zit ik tegenover een stel. Daarnaast ben ik achter de schermen bezig met mijn eerste online programma en het schrijven van een tweede boek.

Mandy’s eerste boek “De Kunst van het Schaamteloos Genieten”, een speelse bundel met gedurfde vragen voor in de slaapkamer, seksweetjes, Q&A’s met echte clienten, how-to’s en zwoele zondagtips, kwam in september 2017 uit en de eerste druk is al uitverkocht!

Werkdag-/week

Je doet veel verschillende dingen, kun je een normale werkdag-/week beschrijven? Natuurlijk, al is geen enkele dag/week normaal. Ik heb geen 9 tot 5 baan. Ik geef losse consulten en kortdurende trajecten. De privé coaching sessies bereid ik voor en werk ik achteraf uit. Ik werk niet met standaard behandelplannen omdat ik op maat werk en echt kijk hoe een cliënt binnenkomt. Ik heb vaak wel een plan maar soms is het nodig dat ik iets heel anders met ze bespreek of oefen; net wat die sessie nodig is. Er is ook een stukje nazorg in de vorm van het mailen van oefeningen e.d. Verder beantwoord ik mails, telefoontjes en boekingen; voor lezingen of workshops op events door het hele land. Ook ben ik bezig met het maken van mijn eerste online programma, ben ik in gesprek met een uitgeverij over een tweede boek en staan er nog een aantal leuke samenwerkingen op de plank. Heel gevarieerd en dynamisch, maar ik zou het niet anders willen.

Eigenschappen van een goede sexpert

Over welke eigenschappen moet je beschikken om dit werk te kunnen doen? Dat verschilt, het geven van coaching is namelijk heel anders dan het geven van een lezing of workshop. Wanneer je het algemeen neemt is schaamteloosheid het belangrijkste, niks als een taboe zien. Je zult vragen krijgen over squirten, anale seks, vaginisme, etc. Daar moet je geen rode oortjes van krijgen.

Je moet mensen op hun gemak kunnen stellen, ze het gevoel geven dat ze veilig zijn en dat alles bespreekbaar is. Met seksualiteit raak je iets heel essentieels en kwetsbaars. Je moet toegankelijk zijn en er op een warme manier en bepaalde licht- en speelsheid mee om kunnen gaan.

Waarom seksualiteit?

Waarom ben je je gaan richten op seksualiteit? Ik ben als tiener seksueel misbruikt; dat had een enorme impact op mijn zelfbeeld, lichaamsbewustzijn, vertrouwen etc. Omdat ik weer mijn lijf wilde toe-eigenen en liefhebben, wensen en grenzen kunnen voelen en uiten en weer kunnen genieten van seks, ben ik op een grote innerlijke reis gegaan van persoonlijke ontwikkeling. Ik heb me verdiept in allerlei systemen op het gebied van lichaamswerk, beweging en dans, meditatie, yoga, tantra enzovoorts en ging ook op seksuele ontdekkingsreis. Er schuilt een enorme kracht in seksualiteit, dat is bijzonder. Iedereen zou dat moeten kunnen ervaren en daar wil ik graag bij helpen.

Wanneer het over seksualiteit (en haar kracht) gaat komt schaamteloos zijn steeds weer terug, waarom? Iedereen verdient het om schaamteloos te kunnen genieten van (hun) seksualiteit. Het is één van de natuurlijkste dingen op aarde; we zijn er letterlijk van gemaakt. En schaamte is één van de grootste genots-killers. Het zorgt voor verkramping in je lijf en blokkeert het kunnen ontspannen, overgeven aan en genieten van je eigen seksualiteit. Waar je ook staat in je seksualiteit, de kans is groot dat er ergens wat van schaamte zit. Zonde, want je hoeft je niet te schamen voor je lichaam, je seksuele voorkeuren en verlangens, ervaringen of het gebrek daaraan. Niks is gek. Zolang je de wet niet breekt en jezelf of iemand anders niet schaadt, is er niks mis met je. Overigens, schaamteloosheid is natuurlijk niet hetzelfde als grenzeloosheid. Je kunt schaamteloos zijn en nog steeds grenzen hebben en weten wat in welke situatie wel en niet gepast is.

Mooie momenten

Wat maakt jouw werk zo mooi en bijzonder? Soms is een relatie niet meer zo intiem als dat hij ooit is geweest. Dit kan bijvoorbeeld komen door seksuele voorkeuren die ver uit elkaar liggen of door de komst van een kind. Je merkt dat een relatie hierdoor op spanning kan komen te staan. Een stel bij kwesties zoals deze mogen begeleiden en aan het einde van het traject ziet dat ze weer intiem zijn en spannende en speelse dingen met elkaar doen, dat is fantastisch.

Wat ook ontzettend mooi en bijzonder is, is dat ik mensen naar een dieper niveau van intimiteit kan begeleiden – juist ook als alles al wél goed zit. Ik geef privé workshops van zo’n 2,5 uur waarin ik een stel heel respectvol verbaal begeleid in tantrische oefeningen en dan zie ik de liefdesbubbels groeien waar ik bij zit. Prachtig!

Tips

Zijn er algemene tips die je kunt meegeven vanuit je expertise? Absoluut. Wanneer het gaat over seksualiteit gaat het altijd over de tijd nemen en ontspanning. Iets dat daarbij goed kan helpen is het doen van een sharing; kijk elkaar gedurende 5 minuten alleen maar aan zonder iets te zeggen. Tijdens deze 5 minuten zul je door veel lagen van ongemak heengaan, je ziet je partner echt zoals hij/zij is en vice versa.

Na een drukke dag kun je ook 10 minuten samen nemen. Eenieder mag 5 minuten lang praten zonder onderbroken te worden. Het gaat hierbij om het delen, het aangeven waar je met je energie en aandacht zit. Je hebt beide een eigen dag gehad. Deze 10 minuten samen zorgen ervoor dat je jezelf en elkaar weer vindt, bijvoorbeeld om een ontspannende en intieme avond te hebben.

We zijn tegenwoordig allemaal druk. Er wordt snel gekookt en gegeten, serie gekeken, etc. Echt contact ontbreekt vaak. 5 of 10 minuten aandacht voor jezelf en elkaar kan al wonderen doen. Probeer het eens!

Mandy staat voor schaamteloos genieten. Schaamteloos genieten kan alleen maar als je je vrij voelt in je lichaam, als je van je lichaam houdt en je jezelf kunt ontspannen en overgeven. Waar in jouw seksualiteit ervaar jij schaamte (lichaamsgeur, verlangens, voorkeuren, lichaamsvorm, etc.)?

Ik wil je één ding meegeven: niks is gek, je bent goed zoals je bent! Meer informatie over Mandy Ronda? Klik dan hier.

Liefs Sylvia

Vorige week sprak ik Rachel (25) over haar werk als SEA marketeer. Sta jij er voor open om wat over je beroep te vertellen, stuur me dan een bericht via info@sylviavorspaget.com. Ik kom graag met je in contact!

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Recept: plaattaart met gerookte kip, roomkaas en groenten
Sexpert, het beroep in beeld