SEA marketeer, het beroep in beeld

Posted on

86,1% van de personen van 12 jaar of ouder gebruikte in 2017 (bijna) elke dag het internet (CBS). Het internet wordt steeds belangrijker. Het percentage van de personen van 12 jaar of ouder dat internet gebruikt zal alleen maar groeien. Door de komst en groei van het internet stijgt de online verkoop en daalt de offline verkoop. Dit maakt dat online marketing voor bedrijven steeds belangrijker wordt. Maar hoe werkt online marketing dan? Hoe ziet een werkdag van een online marketeer eruit? Ik sprak erover met Rachel (25), SEA marketeer bij Any Lamp.

Zoekmachinemarketing

SEA marketeer, wat houdt dat in? SEA staat voor Search Engine Advertising. Eigenlijk houd ik me bezig met betaalde advertenties bij zoekmachines zoals Google met als doel de online vindbaarheid en de omzet van het bedrijf te verhogen.

SEA is een onderdeel van SEM. SEM staat voor Search Engine Marketing en betekent letterlijk zoekmachine marketing. Binnen het vakgebied SEM bestaat er een onderscheid tussen SEA en SEO (Search Engine Optimization). Met SEO houd ik me verder niet mee bezig, dat doen andere collega’s.

Werkdag/-week

Hoe ziet een werkdag eruit, is het werk echt dagvullend? Jazeker, ik werk 5 dagen per week van half 9 tot 5. Any Lamp is werkzaam in 14 verschillende landen. In al deze landen hebben we campagnes lopen. Per land maak een wekelijkse rapportage. Ik kijk dan naar de inkomsten, uitgaven en de ROAS. ROAS betekent Return On Advertising en meet wat elke geïnvesteerde euro oplevert.

Naast het maken van de wekelijkse rapportages per land houd ik ook dagelijks de belangrijkste campagnes bij. Je ziet of het werk dat je hebt gedaan iets doet, resultaten zijn meetbaar. Aan de hand daarvan kun je weer aanpassingen doen. De ROAS wil ik bijvoorbeeld zo goed mogelijk houden, zie ik dat deze daalt, dan weet ik dat ik iets moet aanpassen.

Verder bouw ik nieuwe campagnes, hier komt een hoop bij kijken. Als bedrijf betaal je een bepaald bedrag per click op een advertentie, hoe hoog deze kosten zijn hangt van een aantal factoren af. Omdat je wilt zorgen dat de kosten per click zo laag mogelijk blijven moet je met een hoop dingen rekening houden. Ik kijk bijvoorbeeld naar zoekwoordrapporten om de juiste zoektermen voor een advertentie te bepalen. Deze zoektermen verwerk ik dan weer in de advertentieteksten die ik schrijf.

Passie voor marketing

Waar komt je passie voor marketing vandaan? Na het behalen van mijn HAVO diploma ben ik de MBO+ opleiding Hospitality Management gaan doen. Tijdens deze opleiding kregen we een toets over marketing. Ik had niet geleerd, maar haalde hem wel. Na deze toets begon het te kriebelen, marketing bleek me te liggen en ik wilde er meer over weten. Daarom ben ik na mijn MBO+ opleiding de opleiding Media Informatie en Communicatie gaan doen aan de Hogeschool van Amsterdam.

Marketing is een spelletje, je speelt in op de mens. Wat triggert iemand om te kopen óf juist niet? Je kijkt met SEA heel specifiek naar iemands zoekopdracht.

Eigenschappen van een goede SEA marketeer

Wat maakt je een goede SEA marketeer? Over welke eigenschappen moet je beschikken om dit werk te kunnen doen? Heb een passie voor marketing, vind hetgeen dat je doet leuk. Als SEA marketeer moet je snel kunnen schakelen. Elke dag veranderen de cijfers en je moet snel kunnen bepalen hoe je dingen oplost. Perfectionistisch zijn is goed, maar het kan niet altijd perfect zijn doordat veranderingen zo snel gaan. Als SEA marketeer moet je zelfstandig en nieuwsgierig zijn, een proactieve houding is van belang. Je moet durven vragen en doen.

Any Lamp

Je liet vallen dat er nog een aantal vacatures openstaan bij Any Lamp, waarom zou iemand moeten solliciteren bij Any Lamp? Wat maakt het werk bij Any lamp leuk? Any Lamp is een snel groeiende, internationale organisatie die zich constant ontwikkelt. We werken met een leuk, jong, informeel en gemixt team. Als het lekker weer is gaan we bijvoorbeeld met zijn allen een stuk wandelen in de pauze. Mijn collega’s maken het werk nog leuker dan dat het al is. Any Lamp investeert in haar medewerkers en dat merk je. Je krijgt een warm en bijzonder welkom en er zijn tal van doorgroeimogelijkheden. Zelf ben ik bijvoorbeeld bezig om door te groeien tot medior en wellicht in de toekomst zelfs senior.

https://www.instagram.com/p/BhGuvlyAVX5/?taken-by=jobsatanylamp

https://www.instagram.com/p/Bg5t77KAksG/?taken-by=jobsatanylamp

Waar is/zijn de vacature(s) te vinden? Hier.

Tips

Heb je nog één of meerdere tips voor ondernemers die nog niks tot weinig met online marketing doen? Doe het, online marketing kan zoveel toevoegen en het hoeft niet altijd duur te zijn. Een AdWords campagne kun je al opzetten voor zo’n €250,- per maand. Vooral voor webshops is dit interessant, je conversie kan er enorm van stijgen!

Vorige week sprak ik Ingrid (57) over haar werk als zorgtrajectbegeleider. Sta jij er voor open om wat over je beroep te vertellen, stuur me dan een bericht via info@sylviavorspaget.com. Ik kom graag met je in contact!

Liefs Sylvia

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Recept: basis scones
SEA marketeer, het beroep in beeld