Review: Letters! Het werkboek – Met Marjet

Vroeger was ik enorm creatief, ik knutselde veel en daar kon ik echt van genieten. Tegenwoordig heb (neem) ik daar de tijd niet meer voor; zonde al zeg ik het zelf. Toen ik kortgeleden Letters! Het werkboek van Studio Met Marjet ontving, ging mijn creatieve hart weer wat sneller kloppen. Letters! Het werkboek is, zoals de naam al deels verklapt, een werkboek waarin je gaat oefenen om de basis kalligrafie technieken onder de knie te krijgen. Kaligraferen betekent mooi, sierlijk schrijven. Je ziet het veel terug op verjaardagskaarten, posters, krijtborden in restaurants etc. Zelf vind ik het er altijd heel kunstig uitzien. Benieuwd wat ik van het werkboek vind en hoe ik het zelf kalligraferen heb ervaren? Lees dan snel verder!

Eerste indruk

Ik kreeg het werkboek per post opgestuurd. Op de doos stond in een sierlijk lettertype “Aan: Sylvia” geschreven. Leuk vind ik dat, dat maakt het toch wat persoonlijk. Bij het openen van de doos zag ik dat het werkboek, samen met de benodigdheden om te kaligraferen (inkt, kroontjespen en een penpunt) mooi verpakt waren in kleurrijk vloeipapier. Een waar cadeautje om te zien.

Wat me gelijk opviel aan het werkboek, was dat de rug open was en niet netjes afgewerkt zoals bij de meeste boeken. Dit vond ik vreemd, maar al snel bleek dat over de open rug erg goed is nagedacht. De open rug zorgt er namelijk voor dat het werkboek goed open blijft liggen.

Aan de slag

Nadat ik alle spullen in handen had gehad begon het gelijk te kriebelen, ik wilde meteen aan de slag. Het leuke was, dit kon ook. Wanneer je het werkboek opent kom je al gauw alle belangrijke informatie tegen die je nodig hebt om te kunnen starten. Denk hierbij aan informatie over basismaterialen (inkt, penpunten, kroontjespennen en papiersoorten), maar ook aan informatie over de werkruimte die je nodig hebt, de manier waarop je de pen moet vasthouden, etc. Na het lezen van deze belangrijke informatie kun je gelijk met de oefeningen beginnen. Het is niet echt een lees boek, maar echt een doe boek. I like that.

Oefenen, oefenen, oefenen

Het eerste hoofdstuk gaat over penbeheersing. In de kalligrafie staat vast dat een lijn naar boven dun is en een lijn naar beneden dik. Door druk op je pen uit te oefenen kun je het verschil in deze lijndikte creëren. Met 10 verschillende opdrachten, opgebouwd van makkelijk naar moeilijk, leer je het verschil in lijndikte te creëren.

Met Marjet letters! oefening strepen
Opdracht 1 en 2

Zoals je op bovenstaande foto kunt zien begin je met dikke lijnen trekken. Zoals ik al beschreef kun je deze dikke lijnen creëren door druk uit te oefenen op de pen. Het uitoefenen van druk op de pen ging in het begin best wel tegen mijn principe in. Ik heb namelijk op de basisschool geleerd dat je niet te hard moet drukken op de pen omdat dat slecht is voor de penpunt. Toen ik me daar eenmaal overheen had gezet ging het eigenlijk super makkelijk. Ik zat er helemaal in en voor ik het wist had ik opdracht 1 én 2 al af. Het doen van de opdrachten werkt op een bepaalde manier ontspannend. Vol enthousiasme ging ik door naar opdracht 3. Hier ging ik de fout in. Ik had namelijk niet door dat de inkt nog moest drogen. Dit resulteerde in twee vlekkerige pagina’s, zonde… Laten we het er maar op houden dat men aldoende leert.

Hoe verder je vordert in het werkboek, hoe uitdagender de opdrachten. Je begint met rechte lijnen, deze rechte lijnen worden op een gegeven moment rondjes, de rondjes worden spiralen en ga zo maar door. Deze uitdaging maakt dat het leuk blijft om door te gaan.

Met Marjet letters! het werkboek oefening verhouding
Opdracht 7 en 8
Letters!

Na het uitvoeren van de 10 opdrachten zou je de lijndikte op een vlotte manier af moeten kunnen wisselen. In het tweede hoofdstuk ga je echte letters kaligraferen, het hele alfabet. Hier keek ik echt naar uit. Je leert eigenlijk volledig opnieuw schrijven, net als op de basisschool. Er worden een aantal voorbeelden gegeven, daarna moet je de letters zelf gaan maken. Eerst met hulplijntjes, daarna zonder.

Ik vond het maken van letters moeilijk, het viel me eerlijk gezegd een beetje tegen. Het toepassen van de geleerde techniek ging me goed af, maar het gelijk krijgen van de letters… Wat is dat moeilijk zeg! Ook hier geldt weer; oefenen, oefenen, oefenen. Al doende leert men. Na een aantal letters ging het namelijk al een stuk beter!

Met Marjet letters! oefening alfabet
Oefenen, oefenen, oefenen met het alfabet (na de gewone letters, ook nog hoofdletters)!
Het echte werk

In het laatste hoofdstuk ga je posters maken. Marjet heeft zelf voorbeelden bijgevoegd, deze voorbeelden kun je overtrekken. Je leert hierdoor precies hoe de schrijfbewegingen en vormen zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je, met wat handige tips die na de opdrachten worden gegeven, volledig je eigen poster maakt. Heel erg tof! Ik ben al begonnen aan mijn poster (zie onderstaande foto). Zeker nog niet perfect, maar ik kom er wel.

Met Marjet letters! quotes schrijven

Met Marjet eigen oefening
Begin eigen poster
Pluspunten
  • Mooie vormgeving
  • Opbouw van de oefeningen is erg prettig
  • Goede diversiteit in oefeningen
  • Papier kwaliteit goed, inkt loopt niet uit en drukt niet door, fijn!
  • Veel handige tips
  • Open rug zorgt ervoor dat het werkboek goed open blijft liggen
  • Licht qua gewicht waardoor hij makkelijk mee te nemen is
Minpunten
  • Geen informatie over het schoonmaken van de penpunt
Mijn ervaring met Letters! Het werkboek – Met Marjet

Wat een leuk boek, ik kan er niks anders van maken. Het werkboek is enorm mooi vormgegeven, bijna zonde om in te schrijven. De kwaliteit is goed en de uitleg is duidelijk. Het is handig dat het boek goed open blijft liggen, dit werkt prettig. Er is genoeg diversiteit in oefeningen en je wordt uitgedaagd om steeds weer een stukje beter te worden. Ik denk dat dit boek voor zowel beginners als gevorderden leuk en handig is om te hebben, voor de prijs (€14,99) hoef het in ieder geval niet te laten. Je moet er wel rekening mee houden dat er geen inkt, kroontjespen en penpunt bij het boek zitten. Deze zul je dus nog aan moeten schaffen als je ze niet in huis hebt. Het enige waar ik persoonlijk tegenaan ben gelopen is dat er geen informatie in het werkboek staat over het schoonmaken van de penpunt, dit was even lastig.

Heb jij al ooit gekalligrafeerd? Ik ben benieuwd!

Liefs Sylvia

Meer informatie over Studio Met Marjet of wil je Letters! Het werkboek bestellen? Klik dan hier! Studio Met Marjet is ook te volgen op Instagram. 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Review: Purpuz planner
Review: Letters! Het werkboek – Met Marjet