Recept: basis pannenkoeken

Van kinds af aan ben ik al gek op pannenkoeken. Met pannenkoeken kun je alle kanten op, je kunt eindeloos variëren. Vroeger maakte ik altijd pannenkoeken uit een pakje, super handig. Totdat ik ontdekte hoe makkelijk het is om zelf je beslag te maken. Eerlijk is eerlijk, het is nog lekkerder ook. Het recept is voor ongeveer 15 pannenkoeken.

Ingrediënten

– 500 gram (tarwe) bloem
– 1 liter melk
– Snufje zout
– 5 eieren (maat M)
– Zakje vanille suiker
– Boter

Materialen

– Garde/mixer
– Koekenpan
– Spatel
– Grote lepel/soep opscheplepel
– Grote kom

Bereiding
 1. Doe de bloem, het snufje zout en de vanille suiker in een grote kom en meng dit goed door elkaar.
 2. Vervolgens tik je de eieren kapot op de rand, daarna kun je de melk toevoegen.
  Tip: voeg altijd eerst de eieren toe en daarna pas de melk; wanneer je per ongeluk een stukje eierschaal in de kom laat vallen kun je deze er makkelijker uit halen als er nog geen melk bij zit.
 3. Klop je beslag vervolgens met de hand of met een mixer (een mixer zorgt vaak voor een wat luchtiger effect).
  Tip: heb je heel veel last van klontjes, haal dan de volgende keer de bloem, het snufje zout en de vanillesuiker door een zeef alvorens de melk en eieren toe te voegen.
 4. Je beslag is klaar en het bakken kan beginnen! Zoek een pan met een goede anti-aanbaklaag, dit werkt het fijnste. Zorg dat je de pan goed opwarmt en smelt vervolgens een klontje boter in de pan.
 5. Pak een grote lepel en schep wat beslag in de pan zodat de hele bodem bedekt is met beslag. Draai eventueel wat rond met de pan zodat het beslag kan uitlopen.
  Tip: gebruik voor het opscheppen van het beslag een soep opscheplepel, ideaal en vaak precies goed gedoseerd.
 6. Nu is het tijd om je pannenkoek even te laten bakken. Doordat je het beslag in een hete pan hebt gegoten gaat het garen vrij snel. Wanneer de bovenkant van de pannenkoek “droog” is, en de onderkant licht gebruind, kun je hem omdraaien. Doe dit met beleid. Het gebruik van een spatel kan hierbij erg handig zijn.
 7. Wanneer je de pannenkoek hebt omgedraaid laat je deze kant ook even garen. Dit gaat wat sneller dan de andere kant. Lift een randje van de pannenkoek op om te kijken of de onderkant ook mooi bruin is geworden. Is dit het geval, dan kun je de pannenkoek op een bord leggen en verder gaan met de volgende.
  Tip: leg je pannenkoeken tussen twee borden, zo kan de warmte minder makkelijk weg en blijven ze goed warm.

Smakelijk en succes met bakken!

Liefs Sylvia

Probeer ook eens als variatie deze bananen pannekoeken!

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Interview met model en Miss Nederland finalist Shauny Bult
Recept: basis pannenkoeken