Procesoperator, het beroep in beeld

Posted on

Wist je dat de gemiddelde Nederlander per jaar zo’n 81 kilo aan aardappels en/of aardappelproducten eet? Maar wat gebeurt er met de aardappelen voordat ze in de winkel komen te liggen? Welk proces gaat er precies aan vooraf en wie bewaakt dit? Ik sprak er over met Henry (53), procesoperator bij Aviko in Lomm. 

Procesoperator

Je bent procesoperator, wat doe je precies? Als Procesoperator bestuur en controleer je een productieproces, of een deel daarvan. Je speelt in op veranderingen in de eigenschappen van de aangevoerde grondstoffen en stelt deze indien nodig bij. Dit doe je om te zorgen dat je eindproduct voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen.

Productieproces

Je hebt het over het besturen en controleren van een productieproces, of een deel daarvan. Hoe ziet dat productieproces er bij Aviko uit? Aardappels worden bij aankomst altijd gecontroleerd en gekeurd, de aardappels moeten namelijk aan bepaalde eisen voldoen die Aviko heeft gesteld. Als de aardappels door alle controles en keuringen heen zijn worden ze gewassen om al het vuil te verwijderen. Als de aardappelen schoon zijn gaan ze via waterkanalen naar de productieruimte.

Wist je dat de aardappelen met/in water worden getransporteerd om beschadiging van de aardappels zo veel mogelijk te voorkomen?

De schil van de aardappels wordt met stoom verwijderd, daarna worden ze nogmaals gewassen om eventuele resten schil en aanhangend zetmeel te verwijderen. Hierna kunnen de aardappels gesneden en gesorteerd worden. Na het snijden van de aardappels worden snippers en verkeerd gesneden stukken verwijderd. Ook de gesneden aardappels met een verkeerde kleur worden opgespoord en verwijderd. Vervolgens worden de gesneden aardappels voorgekookt, dit noemen we blancheren. Tijdens het blancheren wordt het teveel aan suikers verwijderd.

Wist je dat aardappels met een teveel aan suikers bij het bakken te bruin worden? Dit voorkomt Aviko door de gesneden aardappels voor te koken (blancheren).

Na het voorkoken zijn de aardappels nat, ze worden voordat ze gebakken worden voorgedroogd. Door dit voordrogen worden de aardappels krokanter. Daarna worden de gesneden aardappels in een bakoven, die gevuld is met olie, voorgebakken totdat een bepaald eindvocht- en vetgehalte wordt bereikt. Als dit gehalte is bereikt kunnen klanten zoals jij en ik de aardappels thuis snel afbakken. Het proces is na het voorbakken nog niet afgelopen. De voorgebakken aardappels moeten nog door een koeltunnel. Verse, voorgebakken producten worden tot ongeveer 2°C gekoeld. Diepgevroren producten gaan na het koelen nog door een vriestunnel die de aardappels bij -30°C snel invriest. Als dat is gedaan worden de aardappels verpakt in zakken en dozen met een code, klaar om naar de winkels in binnen- en buitenland te gaan.

Passie

Procesoperator, hoe kom je daarbij? Waar komt je passie voor dit werk vandaan vandaan? Ik ben in 1985 begonnen bij mijn toenmalige baas, met alleen maar een MAVO-4 diploma op zak. Na een paar jaar kreeg ik de mogelijkheid om de Vakopleiding Procestechniek te gaan volgen. Zodoende ben ik deze richting van de productie op gegaan.

In totaal werk ik ruim 12 jaar als proces-operator, maar heb tussendoor ook nog bijna 20 jaar als verpakkingsoperator gewerkt. Mijn passie voor mijn werk komt voort uit een gedrevenheid die ik altijd al gehad heb om mijn werk goed te willen doen. Ik heb een bepaalde werklust en ik denk dat dat erg belangrijk is. Ik hou van aanpakken en wil kwaliteit leveren. Het werkzaam zijn in een klein, maar gedreven team waar we samen werken aan de kwaliteit van het (eind)product is bijzonder.

Werktijden- en dagen

Wat zijn de werktijden? Bij Aviko werken we in 5-ploegendienst. Dit wil zeggen dat we volcontinu draaien, met 5 ploegen afwisselend binnen. Je werkt dan 2 vroege diensten, 2 late diensten, 2 nachtdiensten en bent daarna 4 dagen vrij. De werktijden zijn van 6.00-14.00, 14.00-22.00 en 22.00-06.00. Hoe ziet een normale werkdag eruit? In grote lijnen ziet een werkdag er saai uit. De samenwerking, het onverwachte en de lol met de collega’s maken het leuk! Bij binnenkomst spreken we met de afgaande ploeg de bijzonderheden door van de afgelopen shift en eventuele veranderingen/ombouw die er aan komen gedurende onze shift. Daarna begint het normale werk van controleren, bijstellen indien nodig enz. Twee maal een koffiepauze en eenmaal een schaftpauze zijn vaste onderdelen van onze dag, maar als het druk is kan er wel eens een koffiepauze bij inschieten.

Misverstanden

Bestaan er misverstanden over het werk als Procesoperator? Ik denk niet dat er echte misverstanden zijn, maar wel dat veel mensen niet weten wat vooraf gaat aan het kunnen kopen van een zak friet in de supermarkt. Elke partij aardappelen is anders wat betreft vochtpercentage en dergelijke. Elk aardappelras heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Aan ons de taak om daar het eindproduct van te maken dat men in de supermarkt koopt of bij KFC, Burger King enz. Schillen, koken, drogen, bakken en invriezen, het gebeurt zoals je eerder hebt kunnen lezen allemaal voordat je de aardappels thuis afbakt en op eet.

Bijzonder

Wat is het meest bijzondere dat tijdens het uitvoeren van je werk hebt meegemaakt? Dat zijn toch wel de formaten/gewichten van sommige aardappelen. Sommigen wegen ruim 1,5 Kg !!

Aviko procesoperator aardappels 1,5 kilo

Tips

Zijn er algemene tips die je de lezers mee kunt geven vanuit je expertise als proceoperator (bij Aviko)? Onderschat nooit wat er allemaal moet gebeuren voordat je een product/artikel kunt kopen in de winkel. Vaak zit er een behoorlijk proces aan productie en bewerkingen achter, waar je normaal gesproken niet aan denkt. Een tip voor wat betreft het bakken van de frites; bak ze thuis niet te lang en zorg voor de juiste temperatuur van je vet/olie (niet te hoog). Let ook goed op de kwaliteit van je vet/olie en probeer je friet niet in hetzelfde vet/olie te bakken als de snacks. Snacks zijn echt vernietigend voor de kwaliteit van je vet/olie!

Had jij voor het lezen van dit artikel een goed beeld van de werkzaamheden van een procesoperator en het productieproces dat voorafgaat aan de zakken aardappels in de winkel?

Liefs Sylvia

Vorige week sprak ik Mandy Ronda (33) over haar werk als Sexpert. Sta jij er voor open om wat over je beroep te vertellen, stuur me dan een bericht via info@sylviavorspaget.com. Ik kom graag met je in contact!

 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Previous
Apps op mijn mobiele telefoon
Procesoperator, het beroep in beeld