Onzekerheid: Een veel voorkomend, maar weinig besproken probleem

Onzekerheid. Een veel voorkomend, maar weinig besproken probleem. Het komt vaak voor dat iemand door onzekerheid niet zichzelf is. Natuurlijk, we zijn allemaal wel eens onzeker. Deze onzekerheid gaat lang niet altijd over het uiterlijk, maar ook over  over persoonlijkheid, interesses of gedrag. Het hebben van een negatief zelfbeeld is helaas, een wereldwijd probleem.

Ook ik ben enorm onzeker, ook al zou je dat niet altijd zeggen. Goed is in mijn ogen vaak niet goed genoeg, het kan altijd beter. Dat gevoel van perfectionisme zorgt vaak voor onzekerheid. Bijna dagelijks loop ik hier tegenaan: Heb ik genoeg gedaan voor school? Kan ik deze kleren wel aan? Zijn mijn foto’s wel mooi genoeg? Vinden mensen het wel leuk om mijn artikelen te lezen? Moet ik meer gaan sporten? Vooral mijn blog geeft mij momenteel een onzeker gevoel, ook al is dit helemaal niet nodig. “Maar waarom blog je dan?” Omdat ik het leuk vind om te doen, en dat is gelijk het “statement” dat ik wil maken. Als je iets leuk vindt om te doen, laat je dan niet tegenhouden door je onzekerheid! Volg je hart en probeer je niet te veel aan te trekken van de mening van anderen.

Het kan soms moeilijk zijn om jezelf te overtuigen dat je “goed genoeg” bent als je weinig positieve bevestiging krijgt of als je regelmatig kritiek krijgt. Maar iedereen is uniek en op zijn of haar manier geweldig mooi.

Maar hoe ontstaat onzekerheid?

Onzeker ben je niet zomaar, vaak zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. De media wordt vaak aangewezen als oorzaak van onzekerheid, maar in veel gevallen komt onzekerheid ook voort uit de achtergrond, de opvoeding en de omgeving van iemand. Vrienden, familie, iedereen om je heen kan (onbewust) een bepaalde invloed op je hebben. Dit zorgt er ook voor dat we een bepaald beeld over onszelf niet zo makkelijk kunnen veranderen.

Wat kun je doen tegen onzekerheid?

– Maak een lijst van dingen waar je goed in bent, waar ben jij trots op? Probeer je sterke kanten te benadrukken zodat je je zekerder gaat voelen.
– Rug recht en kin op als je ergens naartoe gaat. Je houding beïnvloedt je gevoel.
– Leer van gemaakte fouten, iedereen maakt fouten, vergeef jezelf.
– Laat zien waar jij van houdt, deel je passie. Schaam je niet en probeer jezelf niet te verdedigen. JIJ vindt het leuk en dat is belangrijk.
– Probeer mensen die negatief over je zijn te negeren, hoe moeilijk dit ook is. Misschien ligt het wel niet aan jou of heeft de persoon in kwestie gewoon een slechte dag.
– Niemand is perfect, zie jou imperfecties als iets dat jou uniek maakt. Ben er trots op!
– Als je je niet zeker voelt, doe dan alsof je je zeker voelt. In het begin zal het heel geforceerd voelen, maar je zult al gauw merken dat het een natuurlijke houding wordt en dat het je geen moeite meer kost. Ze zeggen wel eens “Fake it till you make it”.

Neemt je onzekerheid echt de overhand, zoek dan hulp!

Heel veel liefs, Sylvia

 

 

 

 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Review: Avoyd, het wondermiddel tegen ingegroeide haartjes en scheerirritatie?!
Onzekerheid: Een veel voorkomend, maar weinig besproken probleem