Omstreden termen op cosmetica producten, weet jij wat ze betekenen?

Als consumenten worden we steeds kritischer. Maar hoe kritisch ben jij eigenlijk? Weet je wel wat alle mooie termen op een verpakking betekenen? Worden we niet enorm voor de gek gehouden als het gaat om cosmetica? Ik vertel het je.

Hypoallergeen

Vaak denken mensen dat hypoallergeen betekent dat je geen allergische reacties kunt krijgen op een/het product, dit is echter niet waar. De term hypoallergeen doet je vermoeden dat er minder of zelfs geen kans is op een overgevoeligheids-/allergische reactie. Echter is de term hypoallergeen helemaal niet wettelijk vastgesteld. De producten bevatten vaak minder/geen ingrediënten waarvan bekend is dat ze reacties kunnen veroorzaken, zogenoemde allergenen. Helaas is deze term dus geen garantie. Hoe bewust er ook is gekeken naar de ingrediënten van een product, een reactie is nooit uitgesloten. Daarnaast kan de term, omdat hij niet wettelijk is vastgesteld, ook gewoon  uit commerciële overwegingen zijn gebruikt.

Dermatologisch getest

Laat ik je maar gelijk uit de droom helpen, deze producten zijn niet beter dan producten waar deze term niet op staat. De term dermatologisch getest geeft namelijk aan dat het product of een specifiek ingrediënt is getest op vrijwilligers, maar het zegt niks over de kwaliteit en de omvang van het onderzoek. Hier is ook niets over vastgelegd in de wet. Het onderzoek kan bij wijze van spreken op 15 vrijwilligers zijn uitgevoerd. Wanneer deze mensen geen reactie op het product of ingrediënt vertonen wil dat niet gelijk zeggen dat niemand op het product of het ingrediënt reageert wanneer het daadwerkelijk geproduceerd wordt.

pH-neutraal

pH-neutraal is een term die je ook regelmatig voorbij ziet komen op etiketten van cosmeticaproducten. De pH waarde van een product geeft iets aan over de zuurgraad.

Als we het hebben over de pH waarde van iets dan spreken we vaak in getallen. De schaal waarin we de pH waarde uitdrukken loopt van 0 tot 14, waarin 0 extreem zuur is en 14 extreem basisch (alkalisch).

De pH waarde wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid waterstof-ionen (H+) en hydroxyl-ionen (OH-). Zijn er evenveel waterstof-ionen als hydroxyl-ionen, dan spreken we over een neutrale oplossing, de pH waarde van een neutrale oplossing is 7. Is er een overmaat van hydroxyl-ionen, dan spreken we van een basische oplossing. De pH waarde is dan groter dan 7. Is er juist een overmaat van waterstof-ionen aanwezig, dan spreken we van een zure oplossing. De pH waarde is dan dus lager dan 7.

pH van de huid is niet neutraal

Als ik je vertel dat de pH waarde van de huid rond de 5,2 ligt, dan kunnen we dus eigenlijk wel zeggen dat onze huid van nature wat zuur is. Dit is eigenlijk ook logisch, want onze huid heeft een barrièrefunctie. Het moet ons beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze zuurmantel wil je dus eigenlijk zo min mogelijk aantasten.

Wanneer er pH neutraal op een product staat, betekent dit niet perse direct dat de pH waarde van het product dicht bij de pH waarde van de huid ligt. Want wat bedoelt de fabrikant met pH neutraal? Een waarde die rond de 5,2 ligt? Of een waarde die rond de 7 ligt? Dit wordt vaak niet vermeld door de fabrikant. Staat er pH-huidneutraal op een product óf staat er een specifieke pH waarde, dan is het natuurlijk een ander verhaal.

Natuurlijk is het mooi meegenomen als een product pH huid neutraal is, maar de term pH neutraal zegt niks over andere belangrijke zaken zoals toevoegingen van zeep, parabenen, kleurstoffen en parfum.

Dat brengt me gelijk bij een volgende term die je vaak op producten ziet staan; ‘natuurproduct’ of ‘bevat natuurlijke ingrediënten’.

‘Natuurproduct’ of ‘bevat natuurlijke ingrediënten’.

Wanneer er op een verpakking ‘natuurproduct’ staat vermeld wil dit zeggen dat een groot deel van de ingrediënten afkomstig is uit de natuur. Wanneer er op een verpakking staat dat het product natuurlijke ingrediënten bevat dan betekent dit logischerwijs dat één en soms meerdere ingrediënten afkomstig zijn uit de natuur.

Begrijp me niet verkeerd, maar natuurlijke producten zijn niet altijd beter of veiliger dan producten die niet natuurlijk zijn. Natuurlijke ingrediënten kunnen namelijk net zo goed zorgen voor een geïrriteerde huid of een allergische reactie.

De kern van mijn verhaal; ga niet zomaar uit van mooie teksten op een verpakking, maar kijk eens wat verder. Wat zit er in het product?, Wat is de werking van de ingrediënten?, etc. Kijk naar het totaalplaatje.

Wist jij wat al deze termen precies inhielden of heb je aanvullingen? Laat het me vooral onder dit artikel weten in de reacties!

Liefs Sylvia

 

Bron: https://www.nvwa.nl/

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Comments
 • Aileen
  januari 11, 2017

  Wat interessant om te lezen. Dat wist ik allemaal niet. Het blijkt in veel gevallen dus gewoon interessant doenerij te zijn.

  • Sylvia Vorspaget
   januari 13, 2017

   Interessant doenerij is misschien niet het goede woord, maar daar kan wel sprake van zijn omdat termen niet altijd wettelijk zijn vastgelegd. Vandaar mijn advies om altijd goed te kijken naar het geheel en je niet op één bepaald ding te focussen. Een product met bovengenoemde termen hoeft niet persé goed of slecht te zijn door de term die er op staat, terwijl sommige mensen daar wel vanuit gaan.

   Leuk om te horen dat je het een interessant artikel vindt, voor herhaling vatbaar?

   Liefs en een fijne dag gewenst, Sylvia

   • Aileen
    januari 18, 2017

    Ja, ik vind het zeker een interessant artikel. Zeker voor herhaling vatbaar.

Previous
Review: hannah Cleansing Oil
Omstreden termen op cosmetica producten, weet jij wat ze betekenen?