Mom Talk: Jonge moeders

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen ligt volgens het CBS (centraal bureau voor statistiek) rond de 29 jaar. Vrouwen zouden dus steeds later moeder worden, maar is dit ook wel zo? Als ik om me heen kijk zie ik namelijk dat er ook een heleboel vrouwen “jong” moeder worden. Maar wat is nou eigenlijk jong? Hebben deze vrouwen bewust voor kinderen gekozen of was het een ongeluk? Ik vroeg het me af. Na veel wikken en wegen besloot ik dat ik over dit onderwerp wilde gaan schrijven. Onder andere om deze vrouwen een stem geven en vooroordelen over “jonge moeders” de wereld uit helpen óf juist te bevestigen.

Natuurlijk is zo’n idee heel leuk, maar zelf ben ik nog helemaal niet met kinderen bezig. Ik moet er zelfs niet aan denken om op deze leeftijd al kinderen te krijgen. Om toch een zo waarheidsgetrouw beeld te creëren heb ik een heleboel vrouwen benaderd om hun verhaal te doen. Jonge en “oudere” moeders, heb ik vragen mogen stellen over hun verhaal, absoluut de moeite waard om met jullie te delen.

Elke dinsdag kunnen jullie een artikel verwachten gerelateerd aan dit onderwerp (interviews, geschreven verhalen, advies van een hulpverlener, etc.)

Ik zou Sylvia niet zijn als ik nu verder niks met jullie zou delen, dus vandaag gelijk een interview! Om de privacy te waarborgen worden er geen namen genoemd.

fotografie-by-jeem
Foto: By Jeem

Zou je je situatie kort willen beschrijven?
Momenteel ben ik 31 jaar oud. Op mijn 15e kreeg ik mijn eerste kind. Nu, 16 jaar later ben ik alweer 4 jaar getrouwd met mijn man. Ik ben werkzaam als fotografe en heb vier prachtige kinderen.

Hoe hebben jij en je (toenmalige) vriend/man elkaar ontmoet?
We hebben elkaar ontmoet via vrienden, maar zijn niet meer samen.

Hoe en wanneer kwam je erachter dat je zwanger was?
Ik werd niet ongesteld en wist toen vrij snel dat het niet klopte.

Wat ging er door je heen toen je erachter kwam dat je zwanger was?
Schrik vooral. Het was niet gepland en ik had absoluut geen idee hoe ik voor een kind moest zorgen.

Hoe reageerde familie en vrienden op het nieuws van de zwangerschap? Heb je negatieve reacties gekregen?
Reacties waren redelijk kalm, maar wel verbaasd.

Wat komt er op je af tijdens de zwangerschap en na de geboorte?
Vooral veel emoties. Thuis was het alles behalve kindvriendelijk. Er waren veel familie problemen. Na de geboorte is alles een soort waas, omdat er zoveel op me af kwam.

Hoe heb je de zwangerschap lichamelijk en psychisch ervaren?
Op zich goed. Ik heb een hele hoop striae op mijn benen, maar door de jaren heen heb ik dat prima kunnen accepteren. Dat hoort er nu eenmaal bij. Daar heb ik wel veel moeite mee gehad.

Is je toekomst beeld veranderd? Hoe zag je je leven voor de zwangerschap en hoe zie je het nu?
Inmiddels heb ik 4 kinderen. Ik ben super trots op alle 4 en hou ervan om te zien hoe hun karakters zo verschillend zijn. Voor ik ooit kinderen kreeg dacht ik altijd dat ik een dierenspeciaalzaak zou openen. Door de jaren heen heb ik mijn carrière ideeën opzij gezet om fulltime thuis blijf moeder te zijn. Wel ben ik inmiddels bezig met wat meer dingen voor mezelf, waaronder fotograferen..

Heb je ooit gebruik gemaakt van fora’s/instellingen speciaal voor jonge moeders?
Ja ik heb gewoond in een woning voor jonge moeders, via hen heb ik destijds een huur huis gekregen.

Hoe krijg je alles betaald? Krijg je financiële steun? (instanties, uitkeringen, etc.?)
Ik heb vroeger wel een uitkering gehad, maar ik heb ook gewerkt en een opleiding gevolgd. Heel zwaar i.c.m. kinderen maar het is het wel waard. Nu ben ik getrouwd en sta ik aan het begin van mijn free-lance fotografie carrière.

Zijn er voordelen aan jong ouder worden? En wat zijn de nadelen?
Jong ouder worden heeft als voordeel dat je fit bent en veel kunt en wilt ondernemen met je kind(eren). Het nadeel is dat er veel onbegrip is vanuit de maatschappij. Er is dus ook totaal geen mogelijkheid om jong een huis te huren.

Heb je advies voor andere jonge moeders?
Volg je hart, geniet van je kindje en durf om hulp te vragen!!!

Misschien wel de belangrijkste vraag: ben je gelukkig?
Ik ben dolgelukkig! Ik heb 4 prachtige kinderen waar ik zo ontzettend veel van houd!

Zijn jullie al benieuwd naar de verhalen en andere artikelen die ik de komende weken ga plaatsen? Ik hoor het graag!

Liefs, Sylvia

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Comments
 • Nicole
  september 27, 2016

  Wat een leuk interview! Zelf hoor en zie ik ook steeds meer om me heen dan oud klasgenoten al kinderen hebben of zwanger zijn en die zijn ook allemaal rond de 20/22 jaar. 15 hier is nog wel erg jong maar toch hoor je het regelmatig.

  • Sylvia Vorspaget
   september 27, 2016

   Dankjewel Nicole, leuk dat je reageert!

   Ook veel van mijn oud klasgenootjes hebben al kinderen of zijn zwanger. Een paar van hun heb ik vragen mogen stellen. Ik wil graag alle kanten/leeftijden proberen te belichten. Gewoon omdat iedereen anders is. Je kunt op de 20e bijvoorbeeld heel erg bewust zwanger raken, maar het kan ook erg ongewenst zijn op dat moment.

   Zelf vond ik het heel typerend dat je vaak over “jonge moeders” hoort, terwijl de gemiddelde leeftijd volgens het CBS rond de 29 ligt. Grappig om te horen dat ik niet de enige ben die dit zo ervaart.

   Liefs Sylvia

 • Astrid
  september 27, 2016

  Hoi Sylvia, wat een interessant onderwerp! Ik vind het heel gek dat mijn leeftijdsgenootjes nu zwanger worden. Ik voel me nog helemaal niet zo oud! Leuk dat je er over gaat schrijven! Ben heel benieuwd naar alle interviews en ga ze zeker allemaal lezen!

  • Sylvia Vorspaget
   september 27, 2016

   Hi Astrid, gek he? Ik ben er ook nog echt niet aan toe, nog volop aan het studeren en aan het genieten van het leven. Denk dat je dat wel herkent. Ben benieuwd wat je er van gaat vinden, laat het vooral horen!

   Liefs Sylvia

Previous
Interview met HNTM kandidaat Akke Marije
Mom Talk: Jonge moeders