Mom Talk: Jong moeder worden door het oog van een hulpverlener

kim-baesjou
Kim Baesjou, Lumens

Jong moeder worden; vandaag kijken we mee door het oog van een hulpverlener. Hoe denken zij over jong moeder worden en wat kunnen ze voor jonge moeders betekenen? Ik ben heel erg blij dat Kim (hulpverlener Lumens) haar verhaal wilde doen, want ook hulpverleners kunnen ons vertellen over het “jong” moeder worden.

“Een kindje krijgen is fantastisch! Een kindje krijgen op jonge leeftijd is evengoed fantastisch, en ingewikkeld. Het leven van een jonge moeder, vaak nog studerend, kent meer uitdagingen dan een moeder die ‘alles al op orde heeft’. Huisje-boompje-beestje zeg maar. Een jonge moeder moet dat vaak nog helemaal opbouwen.

Als schoolmaatschappelijk werker voor een MBO school ben ik er al heel wat tegen gekomen. Bikkels zijn het! Studeren en het moeder bestaan combineren, en ook nog leren om op eigen benen te staan, en ook nog jong zijn. En dat allemaal tegelijk.

Daarom vinden wij van schoolmaatschappelijk werk het belangrijk om iedere studerende moeder te zien. Niet om van het krijgen of hebben van een kindje een probleem te maken, maar wel om mee te denken. Of alles goed geregeld is, of school een beetje meewerkt, of het thuis allemaal lukt, of het zwangerschapsverlof is geregeld, of het netwerk goed meewerkt, of de relatie nog lekker loopt etc. etc.
Zwanger zijn is vaak al een mega gebeurtenis (en ik kan het weten want ik  ben as we speak 34 weken in verwachting)*, je voorbereiden op de komst van een kindje vraagt nogal wat van je.

Schoolmaatschappelijk werk is gratis, je kunt vaak via je docent (mentor) doorverwezen worden. Op de MBO school waar ik voor werk zijn speciale afspraken voor zwangeren en moeders, zodat iedereen ook dezelfde rechten heeft en op dezelfde manier hulp aangeboden krijgt. Hier lees je meer over ons speciale project: https://www.facebook.com/StuderendeMoedersOnline/

Eindhoven

In Eindhoven is er ook een fantastisch project gericht op jonge moeders, JEM&kids. Hier ontmoet je ook andere jonge moeders, samen weet je meer dan alleen en er zijn professionele hulpverleners aanwezig die je verder kunnen helpen als dat nodig is. Wist je bijvoorbeeld dat er speciale zwangerschapsvoorbereiding is voor jonge zwangeren? Zodat je niet per ongeluk de enige 17 jarige bent in een gymclubje met dertigers.

Niet iedere gemeente heeft het zo goed voor elkaar als Eindhoven, maar via de gemeente moet je de weg naar de juiste instanties kunnen vinden. Hulp is veelal gratis.

Op deze site vind je veel informatie en kun je ook andere jonge (aanstaande) moeders ontmoeten: https://tienermoeders.nl En er zijn tal van facebookgroepen waar je aansluiting kunt vinden.”

Ben jij ooit bij een hulpverlener geweest? Hoe heb je dit ervaren? Ik ben benieuwd!

Liefs, Sylvia

*Inmiddels is Kim bevallen van een prachtige zoon, Bruno. Gefeliciteerd!

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
hannah Xperience: wat is dat precies?
Mom Talk: Jong moeder worden door het oog van een hulpverlener