Mom talk: “Door de zwangerschap zal mijn opleiding nu iets langer gaan duren”

Vandaag deel ik het verhaal van Nikki met jullie. Nikki (21) en haar vriend (25) verwachten binnenkort hun eerste kindje. Erg spannend allemaal!

Nikki, een onwijs lieve meid, woont samen met haar vriend in een beneden woning. Met haar 21 jaar staat ze nog volop in het leven. Naast haar zwangerschap volgt ze een opleiding tot Sociaal Juridisch Medewerker (mbo 4). In April j.l. ontdekte ze dat ze zwanger was, in eerste instantie best wel een schok.

Ik heb altijd problemen gehad met het gebruik van de anticonceptiepil. Toen ik met de anticonceptiepil stopte kreeg ik last van onregelmatige ongesteldheid, toen mijn menstruatie dus een tijde uitbleef keek ik daar niet van op. Totdat ik het op een zeker moment wel erg lang vond duren. Ik was die dag toen ik wakker werd erg misselijk, op dat moment besloot ik om een zwangerschapstest te halen. Deze test was positief en bevatte dus twee streepjes; zwanger.

Zwanger, en nu?

Op dat moment ontstond er wel lichtelijk paniek. Mijn vriend en ik waren op dat moment nog niet zo lang samen, ik zat/zit midden in een opleiding, mijn vriend was nog op zoek naar werk en we kwamen beiden uit een rot-situatie. Het weghalen van de baby heeft dus wel even door ons hoofd gespookt, echter konden we dit niet. Ik heb mijn vriend 5 jaar geleden al leren kennen, maar ik heb het contact op een gegeven moment verbroken omdat ik op dat moment dacht dat ik nog niet klaar was voor een serieuze relatie. Mijn vriend was op dat moment al wat serieuzer dan ik en dat schrok me een beetje af. 4 jaar later zijn we elkaar weer tegengekomen. Op dat moment zaten we beiden in een moeilijke situatie, maar samen zijn we er bovenop gekomen.  Dat er na alles wat er gebeurd is een kindje op komst is, is eigenlijk te mooi om waar te zijn. Ik ben inmiddels ouder en “wijzer” dan 4 jaar geleden, mijn vriend heeft mijn ogen geopend en daardoor merk ik dat hij toch echt wel de ware voor mij is. Ook vrienden en familie waren in paniek toen ze het nieuws hoorden, zij keken op dezelfde manier tegen de situatie aan als wij. Echter na een korte tijd reageerde iedereen heel leuk en positief.

Natuurlijk gaan er een heleboel dingen veranderen, we zullen ons aan moeten passen en dingen moeten laten, maar we hebben de ruimte. We kunnen voor ons kindje zorgen, vanaf het moment dat dat duidelijk was zijn we er samen voor gegaan en werd het eigenlijk alleen maar mooier. Vooral de eerste echo is heel speciaal, dan zie je wat er in je buik groeit.

De zwangerschap

In de eerste weken van mijn zwangerschap, tot een week of 21, heb ik elke dag overgegeven. Hierdoor ben ik juist afgevallen in plaats van aangekomen. Nu, met 27 weken, zit ik op het gewicht waarmee ik ben begonnen. Mijn buik is niet heel erg gegroeid, maar wel een klein beetje. Doordat de baby in mijn buik groeit is er minder plek voor mijn organen, hier heb ik soms wel wat last van. Er drukt bijvoorbeeld vaak iets tegen mijn ribben, dit zorgt voor een hele hoop pijn. Dit geldt overigens ook voor mijn bekken.

Wanneer ik rustig ga liggen om te rusten of te slapen, dan begint de kleine te schoppen. De schopjes waar je altijd veel over leest en hoort zijn niet altijd even prettig, maar afgezien van de kwaaltjes waar ik last van heb is de zwangerschap hartstikke mooi, ik geniet er echt wel van! Het is heel speciaal om te weten dat er een klein mensje in je groeit, als je je buik dan ziet bewegen en kleertjes kunt kopen wanneer je het geslacht weet wordt het  ineens wel heel echt.

Kosten

Tijdens de zwangerschap komt er best wel veel op je af. Je lichaam verandert en je moet heel veel regelen. Er moet veel gekocht worden en dat is allemaal best duur. Er zitten dingen tegen en ook dat komt niet altijd even goed uit. We zijn bijvoorbeeld een paar weken geleden begonnen aan de babykamer. Toen we het behang van de muren af gingen halen, brokkelde heel de muur af. Om dit te maken moest er een stukadoor komen, een duur grapje. Gelukkig hebben we veel hulp en cadeau’s gekregen van onze familie.

Om de rest te kunnen bekostigen, waaronder mijn studie, ontvang ik een uitwonende beurs/studiefinanciering. Mijn vriend ontvangt, zolang hij nog geen werk heeft, een uitkering. Verder krijgen we beide bijna €100,- per maand aan pensioenuitkering en ontvangen we huur- en zorgtoeslag. Voor noodgevallen hebben we een buffer, dit is een voorschot van een erfenis waarvan de rest nog moet komen.

Natuurlijk hadden we liever gewacht me het krijgen van kinderen totdat ik mijn diploma had gehaald, maar het is nu eenmaal zo. Dat zou overigens over 1,5 jaar zijn geweest, dus veel verschilt het ook weer niet.

School

Momenteel zit ik in het tweede leerjaar van mijn opleiding. Wanneer ik het normale traject zou volgen zou ik dus over 1,5 jaar klaar zijn. Door de zwangerschap zal mijn opleiding nu iets langer gaan duren, er wordt een speciaal traject opgestart met school waardoor ik minder dagen aanwezig hoef te zijn. Hierdoor kan ik voor ons meisje gaan zorgen. Wanneer ik weer naar school ga weet ik nog niet. We willen even afwachten wanneer mijn vriend weer aan het werk gaat/kan gaan. Dit in verband met verdere opvang.

Gelukkig?

Als ik kijk naar waar we nu staan kan ik volmondig ja zeggen op de vraag of we gelukkig zijn. Als ik kijk naar de stappen die mijn vriend en ik het afgelopen jaar gemaakt hebben gemaakt, ben ik heel trots op ons. Ik ben gelukkig met de familie die ik om me heen heb en de ontwikkelingen die ik doormaak. Mijn vriend is mijn alles en ik weet wat ik aan hem heb, hij steunt me en doet alles voor me! Ik ben heel tevreden met hoe mijn leven nu is. Tevreden zijn staat voor mij in het leven gelijk aan gelukkig zijn. Als ieder mensen zou hebben wat ik heb en zou kunnen voelen wat ik voel… Dat gun ik iedereen!

Advies

Aan andere jonge moeders zou ik graag mee willen geven dat ze naar hun gevoel moeten luisteren. Veel mensen om je heen komen met goed bedoelde adviezen, maar luister naar jezelf, je gevoel, je hart, verstand en lichaam! En… wat ik ook belangrijk vind, hou de eer aan jezelf! Wanneer mensen opmerkingen gaan maken zoals: “ja, maar je verleden….” of “maar jullie kennen elkaar nog niet heel lang”, blijf dan net zo gelukkig als voordat je die neerhalende opmerkingen kreeg. Als het goed voelt en jij gelukkig bent is het goed, dat is het belangrijkste!


Ik vroeg aan Nikki of er nog voordelen zitten aan jong moeder worden, benieuwd wat daarop haar antwoord was?

“Ik vind dat jong moeder worden vooral voordelen met zich mee brengt. Als mijn dochter straks 16 is en midden in het leven staat, ben ik zelf ook nog maar 37. Ik kan dan nog volop meedoen omdat ik dan zelf ook nog “jong” en “fit” ben. Het enige nadeel aan jong moeder worden voor mij is dat ik mijn diploma nog moet halen terwijl ik ook voor onze dochter moet zorgen.”

Nikki heeft tijdens haar zwangerschap gebruik gemaakt van www.24baby.nl, puur voor informatie.

Liefs, Sylvia

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Mom Talk: “22 en zwanger van een tweeling”
Mom talk: “Door de zwangerschap zal mijn opleiding nu iets langer gaan duren”