Interview met model Chené van Erven

Deze week is  model Chené van Erven aan de beurt voor een interview. Chené is de kleindochter van de broer van mijn opa. Om een lang verhaal kort te maken, ze is familie. Chené doet dit jaar eindexamen en is daarna van plan om fulltime modellenwerk te gaan doen.

CheneVertel eens over je carrière als model, hoe ben je begonnen?
Al vanaf het moment dat ik in de groeispurt kwam werd er vaak tegen mij gezegd dat ik met mijn lange benen makkelijk model kon worden. Toen in de 1e klas twee vriendinnen van mij met hun verjaardag een foto shoot organiseerden, kwam ik erachter dat ik het vooral ook heel erg leuk vond om te doen. Op dat moment besloot ik een foto op te sturen naar een modellenbureau in Eindhoven, ik kon het op zijn minst proberen toch? Helaas kreeg ik een mailtje terug dat vermelde dat mijn leeftijdscategorie al vol zat. Ik zag dat als een afwijzing en heb toen ook niet doorgezocht of er misschien een ander modellenbureau wel een plekje vrij had. Daarnaast mocht het toen van mijn moeder alleen als ik iets in de buurt kon vinden. Ik vond het jammer dat ik niet aangenomen was, maar dacht er daarna ook niet echt meer over na.

Een paar jaar later zag een evenementenmanager, op de verjaardag van een vriendin van mijn ouders, mijn zus en mij lopen. Ze vroeg aan ons of we het leuk zouden vinden om een hoedenshow te lopen voor Daffy de Vyldre in een hotel dichtbij. Mijn zus en ik vonden dit wel een leuk idee en besloten in te stemmen met het idee. Op diezelfde avond zou Bjorn Kersten ook wat jurken laten zien. Toen wij (de meiden die voor de Vyldre liepen) ons oefenrondje aan het lopen waren, werd ik van het podium af geroepen. Of ik ooit had gedacht aan een carrière als model en of ik even naar de kleedkamer van de dames van Kersten zou willen komen. Ik was op dat moment al enorm zenuwachtig en binnen lopen in een kamer vol échte modellen hielp ook niet. Annemiek, die mij van het podium af had geroepen, stelde zichzelf netjes voor. Ze vertelde me dat ze, als ik dat goed vond, mij graag voor zou willen stellen aan een modellenbureau ”Linda models”. Ze stelde mij gerust dat als Linda mij niet zou willen dat ze zeker wist dat ze mij ergens anders ook nog wel aan het werk zou krijgen, maar dat ze voor Linda koos , omdat dat een klein en leuk bureautje was. En gelijk had ze. Linda zag een samenwerking met mij wel zitten. Wel maakte we de afspraak dat zo lang ik nog op school zou zitten we het rustig aan zouden doen. Vooral mijn ouders vonden dit heel fijn haha.

Wat vind je het leukste aan modellenwerk?
Het feit dat je met veel met mensen werkt. Tot nu toe heb ik alleen maar positieve ervaringen gehad met het team om mij heen. Ik ben natuurlijk nog jong en ik denk dat daar ook wel rekening mee wordt gehouden. Vooral bij shows kijk ik vaak mijn ogen uit. Het werk wat in zo’n uurtje vaak wordt gestoken is overweldigend. Daarnaast heerst er onder de modellen vaak ook een goede sfeer. Meestal wordt je ervoor gewaarschuwd dat modellen elkaar als concurrenten zien en dat ze gemeen tegen elkaar kunnen doen. Dit zal vast ook wel het geval zijn, maar bij zo’n show werk je toch als een team. Verder hou ik van reizen en geeft deze baan mij de mogelijkheid dat te doen.

Wat vind je minder leuk aan modellenwerk?
Het werk vind ik tot nu toe geweldig en ik hoop dat ook te blijven vinden. Het jammere vind ik wel dat Instagram en dergelijke socialmedia tegenwoordig heel erg belangrijk zijn. Lopen voor grote merken zonder minstens duizenden volgers, ho maar. Dat vind ik jammer, maar ik begrijp dat voor een bedrijf die gratis reclame natuurlijk van belang is.

Zijn er modellen waar je tegen op kijkt?
Ik weet er te weinig van om echt te kunnen zeggen dat ik een van die vrouwen echt bewonder. Ik moet wel toegeven dat, toen Doutzen bij de Amsterdam fashion week front row zat, ik (en overigens ook alle andere modellen back stage) het toch allemaal nog wat spannender vonden.

Chene..In de industrie wordt je keer op keer beoordeeld op je uiterlijk, ben je soms onzeker?
Ik zou liegen als ik zou zeggen van niet. Ik ben nog steeds maar een tienermeisje. Ik denk ook vooral dat dat er gewoon bij hoort. Ik heb er vrede mee gesloten en vind het niet erg meer. Nu moet ik er wel bij vertellen dat ik in de laatste jaren minder onzeker over mijn uiterlijk ben geworden en die onzekerheden vooral op andere gebieden liggen. Omdat ik mijn uiterlijk ook steeds meer accepteer en andere zaken belangrijker ben gaan vinden.

Voel je een bepaalde druk om “dun te moeten zijn”?
Ik niet. Ik ben mijn hele leven lang al aangestaard en nageroepen omdat ik te dun zou zijn. Dus mij doet het niet veel als er gezegd wordt dat ik nog wel een maatje minder kan. Ik vind het niet erg om extra te gaan sporten mocht dat nodig zijn. Maar ik zal nooit gaan diëten. Persoonlijk denk ik dan ook dat als je niet de juiste maten van jezelf hebt dit werk veel moeilijker en mentaal zwaarder is.

Wat is je favoriete accessoire en/of kledingstuk uit je kast?
Ik heb laatst een heel schattige jumpsuit gekocht, zo’n korte, voor in de zomer. Zit als een pyjama maar ziet er heel leuk uit.

Wat is je beauty geheim?
Ik draag zelf weinig make-up en ga vaak zonder het huis uit. Ik merk dat dit beter voor mijn huid is en mijn zelfvertrouwen.

Wat is je favoriete stad en is er een hotspot die je zeker aanraad om te bezoeken?
Ik heb op het moment nog niet veel kunnen reizen helaas, maar ik kom wel steeds vaker in Amsterdam. De skylounge boven op het dak van het Hilton hotel is daar zeker een plek om te bezoeken, vooral met lekker weer. De prijzen zijn daar wel aan de dure kant, vooral als je het nog moet doen met je bijbaantje in de supermarkt. Daarnaast ben ik een echte kaaskop, dus ik ga altijd (als ik de tijd heb) even langs het winkeltje van de Reypenaer, proeflokaal aan de Singel 182

Wat is de sleutel tot succes? Over welke kwaliteiten moet je beschikken?
Veel zelfspot, je moet kunnen leven van dag tot dag (letterlijk), wel een beetje sociaal aangelegd zijn en niet te verlegen. Ook moet je met kritiek kunnen omgaan en je daaraan kunnen aanpassen. Ohja en niet gemakkelijk mensen over je heen laten lopen!

Chene.Heb je advies voor meiden die model willen worden?
Ten eerste: Doen, uitproberen, vind je het leuk ga er mee door en vind je het niet leuk: Stoppen. Ook al zal ik er in de toekomst hopelijk van rond kunnen komen, als er een moment komt dat ik het niet meer leuk vindt zal ik er mee stoppen. Het is een baan waar je 100% voor moet kunnen gaan, anders haal je het niet. Er staan duizenden meiden die je plek graag van je over willen nemen. Ten tweede: Vind een categorie waar je in past en in wilt werken en oriënteer je daarin. Bijvoorbeeld bij commercieel werk. Vraag jezelf af of je de juiste maten hebt en of je het werk leuker vindt dan bijvoorbeeld bij high fashion.


Als je iets zou mogen veranderen aan jezelf, wat zou het dan zijn?
Ik zou mezelf de kracht geven om te teleporteren. Nog meer reizen in minder tijd en stiekem wat langer in mijn bed kunnen liggen. Nee ik ben blij met wat ik nu heb en ik zie wel wat er met mij in de toekomst gaat gebeuren.

Wat moet je doen om in shape te blijven als model?
Ik ben niet de aangewezen persoon om daar over te vertellen. Naast in mijn eentje stiekem dansen op mijn kamer en heen en weer fietsen naar school sport ik niet heel veel. Mijn bureau is er niet heel blij mee en ik vind zelf dat ik ook wat meer mag gaan doen, maar op dit moment ben ik nog opzoek naar iets wat ik echt leuk vind.

Wat staat er nog op je bucketlist?
Een wereldreis maken in een jaar. Maar dan ook zonder stops tussendoor en zonder werk. Echt alleen genieten van de natuur en omgeving die landen zoals China te bieden hebben. Grote steden zijn leuk om in te werken, natuur is mooi om vakantie in te vieren.

Heb je ooit mee gedaan of mee willen doen aan een modellen wedstrijd?
Nee, ik denk niet dat ik daar tussen pas. Ik vind het vaak over komen als een enorm drama, als we het hebben over veel van de wedstrijden die op tv worden uitgezonden. Wedstrijden als Elite model look en dergelijke zou ik mezelf nooit voor in hebben geschreven. Ik denk niet dat ik daar het lef voor zou hebben gehad.

Chené is te volgen via Instagram.

Liefs, Sylvia

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Review: Etos nagellak (incl. how to water marble)
Interview met model Chené van Erven