In gesprek met worstelaarster Jessica Blaszka: “Mijn doel is nu de Olympische Spelen in 2020”

Worstelen, niet echt een vrouwensport zou je denken. Jessica Blaszka (24) was de eerste Nederlandse worstelaarster op de Olympische Spelen. Helaas viel ze tijdens de spelen in Rio niet in de prijzen, maar dat weerhoudt haar niet van haar nieuwe doel: deelnemen aan de Olympische Spelen in 2020. Ik mocht Jessica wat vragen stellen en vandaag lees je de antwoorden!

Jessica in het kort…

  • 24 jaar
  • MBO beveiliger (diploma behaald), momenteel bezig met de opleiding kinderopvang
  • Worstelen

Hoe combineer je en/of hoe heb je het worstelen gecombineerd met school?
Ik heb de opleiding tot beveiliger afgemaakt, tijdens het volgen van deze opleiding werden er bepaalde dingen uitgesteld zodat ik naar bepaalde toernooien en trainingskampen kon gaan. Momenteel ben ik bezig met de opleiding kinderopvang, omdat dit een thuisstudie is kan ik dit perfect om het worstelen heen plannen.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?
In de ochtend heb ik meestal training om 10:00 (zwemmen, rennen of krachttraining). Daarna heb ik een aantal uur om te herstellen voor de volgende training om 17:00, de training om 17:00 is altijd op de mat.

Hoeveel uur per week train je?
Ongeveer 20 uur per week.

Je leven is soms heel anders dan dat van iemand van dezelfde leeftijd, je moet voor veel dingen uitwijken, baal je daar niet van?
Ja, soms baal ik er wel van dat ik niet altijd zomaar dingen kan doen of  dat ik een verjaardagsfeestje moet missen, maar je raakt er aan gewend en je weet waar je het allemaal voor doet: de Olympische droom.

Hoe zie je de toekomst? Ben je van plan ooit te stoppen met worstelen?
Mijn doel is nu de Olympische spelen in 2020, daar train ik de komende 3 jaar voor. Ik hoop daar een medaille te kunnen halen. Daarna wil ik eigenlijk een “normaal” leven lijden. Ik wil gaan werken, maar niet meer als topsporter bezig zijn.

Waarom worstelen? Was het je eigen keuze om met worstelen te starten of ben je hierin door iemand gestuurd? 
Worstelen zit bij ons al jaren in de familie. Mijn opa, oom en vader hebben allemaal geworsteld. Op mijn twaalfde ben ik een keer mee geweest naar de worsteltraining. Toen ik mijn eerste training op de mat heb meegedaan ben ik nooit meer gestopt.

Toen ik begon was mijn vader jeugdtrainer. Hij vond in eerste in stantie dat worstelen niet voor meisjes was. Nu denkt hij daar heel anders over, hij is zelfs mijn bondscoach.

Jessica Blaszka Robbert Wijtman
Robbert Wijtman – fotograaf | http://www.cscsportsphotography.com

Worstelen is niet echt een vrouwen sport zeggen veel mensen, hoe denk jij hier over?
Ik snap wel waarom mensen dat denken, maar zo wordt er gedacht over de meeste gevechtssporten. Het leuke is dat vrouwen worstelen wereld wijd heel groot is, maar dat weten veel mensen niet. Ik ben van mening dat worstelen, net als bijvoorbeeld judo, voor iedereen is.

Wat heb je al bereikt/mogen doen door het worstelen? Wat is de hoogste kwalificatie die je hebt behaald? Is dat de olympische spelen?
Ik ben in mijn cadetten tijd (16-17 jaar) 3 keer Europees kampioen geworden en bij de junioren (18-20 jaar) 2de. Daarna ben ik in 2015 3de van de wereld geworden bij de senioren (vanaf 20 jaar).

Het grootste toernooi waaraan ik heb deelgenomen is de Olympische spelen.

Volg je aan een bepaald voedingsschema?
Ik heb via NOC-NSF een contactpersoon die me helpt bij mijn voeding. Omdat ik in gewichtsklasse zit moet ik altijd op een bepaald gewicht blijven en mag ik niet te zwaar worden. Meestal volg ik een echt voedingsschema 4 weken voor een toernooi.

Zijn de kosten hoog? Wat voor kosten komen er allemaal bij het worstelen kijken?
Ja zonder NOC-NSF en mijn persoonlijke sponsors zou ik niet als topsporter kunnen worstelen. Er komen heel veel kosten bij het worstelen kijken. Denk aan de toernooi kosten, hotelkosten, reiskosten etc., maar daarnaast ook nog fysio behandelingen en kleine dingen zoals bijvoorbeeld tape.

Over welke kwaliteiten moet je beschikken als je ver wilt komen in de worstel wereld?
Ik denk persoonlijk dat je wel als kind moet zijn begonnen om ver te komen. Je krijgt dan speels de basis technieken van het worstelen geleerd. Naar mate dat je ouder wordt moet je ook over een goede conditie en kracht beschikken, dat is erg belangrijk.

Kunnen mensen je op bepaalde social media volgen?
Ja, ik heb Facebook en een Instagram pagina waar iedereen me kan volgen.

Mocht je dit nou een leuk of interessant artikel vinden, schroom dan niet om een reactie achter te laten!

Liefs Sylvia

 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Review: Treaclemoon Douche Foams
In gesprek met worstelaarster Jessica Blaszka: “Mijn doel is nu de Olympische Spelen in 2020”