Het leven van een DJ/producer: Menno de Jong

Menno de Jong (34) is een internationaal bekende trance DJ en producer en de A&R manager van In Trance We Trust. Hij treedt op in grote clubs en op festivals over de hele wereld, waaronder Tomorrowland, A State Of Trance, Amnesia Ibiza en ADE. Onlangs was de release van zijn nieuwste track Ananda. Ik heb hem kunnen strikken voor een interview en ik kan niet wachten om de antwoorden met jullie te delen. 

Waar komt je passie voor muziek vandaan?

Dat is moeilijk te zeggen omdat ik eigenlijk niet beter weet. Ik ben van jongs af aan al met muziek bezig; op jonge leeftijd zat ik al achter de piano en besteedde ik mijn zakgeld aan CD’s. Het zal ongetwijfeld voor een groot deel door mijn familie komen; mijn ouders, grootouders, ooms en tantes hadden bijna allemaal iets met muziek. Veel van hun speelden ook instrumenten, zo ook mijn ouders. Daardoor kwam ik al vroeg in aanraking met het spelen van muziek.

Heb je naast muziek nog andere passies?

Jazeker! Ik ben al bijna 7 jaar enthousiast vegetariër en probeer de laatste paar jaar ook regelmatig veganistisch te eten. Ik besteed relatief veel tijd aan mijn voeding: het zoeken en maken van lekkere vegan recepten en eten bij plantaardige restaurants. Als ik in het buitenland ben voor optredens is het uitproberen van nieuwe veganistische restaurants, naast het draaien, een van de leukste dingen om te doen (tip: dit gaat heel makkelijk met de Happy Cow app, voor zowel veganisten, vegetariërs als flexitariers).

Hoe is je carrière begonnen? Wist je altijd al, dit is wat ik wil doen?

Op de basisschool en later de middelbare school was ik al vrij snel de vaste DJ op alle verjaardagen en schoolfeesten, maar toen ik een jaar of 13 was begon ik ook met het maken van muziek op mijn computer. Het duurde niet lang voordat ik daar bijna al mijn vrije tijd aan besteedde. Toen ik een paar jaar later in aanraking kwam met de muziek van Tiesto, Ferry Corsten (System F) en Push was ik helemaal verkocht. Ik geloof dat ik een jaar of 15 was toen ik besloot dat ik zulke namen achterna wilde gaan. Toevallig beantwoord ik de vragen van dit interview terwijl ik met Ferry Corsten in het vliegtuig naar Bangkok zit voor een optreden. Leuk om even bij stil te staan!

DJ Menno de Jong vroeger

Wat zou je gedaan hebben als een carrière in de muziek niets bleek te zijn, had je een plan B?

Ik heb International Business gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg, maar eigenlijk was het altijd al mijn bedoeling om met muziek verder te gaan, een plan B was er niet echt.

Je doet het enorm goed, zitten er ook mindere kanten aan je succes?

Dank je! In de muziek werken is natuurlijk een droombaan, maar het onregelmatige leven wat bij het bestaan van een DJ hoort is soms erg pittig. De vele vluchten, korte nachten en het alleen zijn in hotels of de studio thuis (weliswaar met gezelschap van m’n kat Wookie) zijn niet altijd ideaal. Er is een goede docu te zien op YouTube over hoe het er echt aan toe gaat als DJ: Slaves To The Rythm.
Op een gegeven moment heb ik zelf moeten leren om beter te luisteren en rekening te houden met mijn lichaam. Dat houdt in: nee durven zeggen als er te veel optredens op de plank liggen, bewust zijn van wat ik kan hebben en zo veel mogelijk gezond proberen te eten. Door yoga en meditatie ben ik rustiger geworden tijdens het werken en reizen. Het is heel makkelijk om in stress-mode te raken en er vervolgens niet meer uit te komen, dus dat probeer ik altijd in de gaten te houden.

Hoe komt een track tot stand? Je gaf een tijdje geleden in een Instagram video aan dat het maken van je tracks begint op de piano. Als je een melodie hebt gecomponeerd op de piano, hoe ga je dan verder?

Als ik op de piano een idee heb voor een nummer speel ik het vervolgens op de studio computer in, hiervoor gebruik ik het programma Logic. Je kunt daarna allerlei geluiden toevoegen en met digitale drumcomputers en synthesizers het nummer aankleden. Als dance producer programmeer je eerder een nummer dan dat je het schrijft, alhoewel ik wel veel dingen op een midi-keyboard inspeel, van drums tot extra melodietjes.

Wat is je favoriete plek om te draaien?

Binnen Europa vind ik Ibiza, Engeland en ons eigen Bloemendaalse strand het leukste. Als het iets verder weg is draai ik heel graag in Argentinië, daar is de sfeer altijd fantastisch. De clubs gaan daar pas om middernacht open en om 7 uur ‘s ochtends staat het nog van muur tot muur vol, de energie die ze daar op de dansvloer hebben is dan ook onbeschrijflijk.

Wat zie je als een echt hoogtepunt uit je carrière?

Ik ben onwijs trots dat ik met Menno Solo en In Trance We Trust inmiddels al de hele wereld over ben gegaan, naar onder andere Londen, Los Angeles en andere steden in Noord Amerika, Sydney, Kuala Lumpur en ga zo maar door.

Met wie heb je o.a. samengewerkt en met wie zou je nog wel een toffe track willen maken?

Ik heb al best wat samenwerkingen achter de rug, onder andere met Adam Ellis, een bekende Trance producer uit Engeland. Verder werk ik graag met internationale vocalisten samen, zoals recentelijk ‘Set To Sail’ met Kate Louise Smith en ‘Creatures of the Night’ met Noire Lee.

Als ik het voor het kiezen had zou ik heel graag nog een keer met Imogen Heap of Hannah Reid, de zangeres van London Grammar samenwerken.

Hoe zie je de toekomst? Heb je nog dromen en/of doelen?

Absoluut, ik ben van plan om de komende jaren de tijd te nemen om mijn eerste artiestenalbum te maken. Het lijkt me dan te gek om voor de belangrijkste tracks op het album videoclips te gaan maken, en in plaats van een continue doorlopende wereldtour, een tour te doen die specifiek op het album is gericht, met bijbehorende visuals en gastopredens.

Uplift everybody and uplift yourself.. #upliftingtrance #intrancewetrust

A post shared by Menno de Jong (@mennodejong) on

Hoe omschrijf je je eigen stijl? Zit er een verhaal achter al je tracks? Abhyasa, Ahimsa en Ananda zijn bijvoorbeeld geïnspireerd op thema’s zoals yoga en filosofie.

Als je het aan de Trance liefhebbers vraagt sta ik bekend om Uplifting Trance. Desondanks komen er in mijn muziek ook veel invloeden uit Progressive, Psy Trance en Tech Trance voor.

In de praktijk ben ik eigenlijk helemaal niet zo bezig met dat soort hokjes. Een plaat begint voor mij met een melodie, of een geluidsfragment wat ik ergens opneem of tegenkom – vervolgens bouw ik daar met een bepaald gevoel de rest omheen. In het geval van de drie tracks die je noemt komt het inderdaad allemaal uit de hoek van yoga en meditatie. In Ananda zit bijvoorbeeld een klein geluidsfragment waarop Svahananda Yogananda te horen is, degene die lang geleden vanuit India naar Amerika vertrok en daar yoga en meditatie introduceerde.

Naar wat voor muziek luister je zelf?

In m’n vrije tijd luister ik vooral naar rustigere muziek, zoals de eerder genoemde London Grammar, Vaults, The xx etc.

Hoe omschrijven anderen je/hoe zouden anderen je omschrijven? Op mij kom je altijd enorm vriendelijk, spontaan, warm en oprecht over.

Gedreven, doordacht, rustig en vriendelijk.

Muziek Menno de Jong
Gemma Parker – fotograaf | www.gemmaparkerphotography.com/

Op welke social media platformen ben je te volgen?

Je kunt me het beste volgen op Spotify (vooral muziek) en Soundcloud (muziek en DJ sets). Als je wilt zien hoe het er in het dagelijks leven van een DJ en producer aan toe gaat kun je me het beste op Instagram opzoeken.

Wil jij aanwezig zijn bij het eerstvolgende Menno Solo evenement in Nederland op 18 augustus 2018 bij Beachclub Fuel? Koop dan snel je kaarten, want op=op! 

Liefs Sylvia

 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
15 handige bespaartips!
Het leven van een DJ/producer: Menno de Jong