Helweek – Dag 1

Maandag staat in het teken van vaste gewoontes. ‘Je karakter wordt gevormd door je gewoontes.’- Ovidius

Gewoontes zeggen veel over wie we zijn en wat we kunnen bereiken. Betrand beschrijft dat onze gewoontes bepalend zijn voor onze prestaties, omdat ze ons gedrag, onze prioriteiten en onze keuzes bepalen. Dit vaak zonder dat we onszelf daarvan bewust zijn. Gewoontes zijn aangeleerd, dus dat betekent dat we ze ook weer af kunnen leren of aanpassen. De kunst is om je goede gewoontes te versterken en je minder goede gewoontes te veranderen/te vervangen voor betere.

Opdrachten:

– Breng je goede en slechte gewoontes in kaart:
1. Ik ben een persoon die erg gehecht is aan de snooze knop van de wekker. Mijn bed is dan ook mijn grootste vriend.

2. Ik ben slecht in prioriteren. Het is niet dat ik niet weet wat belangrijk is, maar ik wil de dingen die ‘voldoende’ moeten ‘perfect’ doen. Ik neem soms teveel hooi op mijn vork en heb moeite met nee zeggen.

– Bedenk een strategie om je slechte gewoontes te veranderen en je goede gewoontes te versterken
1. Om van mijn snooze ‘verslaafdheid’ af te komen moet ik direct als de wekker gaat uit bed komen. Dit wordt een enorme uitdaging.

2. Ik zal moeten leren een ‘aan-uitknop’ te vinden. Ik moet het verschil leren en durven zien tussen wat perfect moet zijn en wat goed genoeg kan zijn. Ik moet leren dat ik mijn krachten niet steek in het perfect doen van iets, wanneer dit alleen maar goed genoeg hoeft te zijn. Daarnaast moet ik nee leren zeggen. De wereld vergaat niet wanneer je nee zegt. Nee zeggen betekent niet dat je anderen in de steek laat.
‘Wie teveel doet, doet vaak te weinig’- Italiaanse spreuk

Mijn ervaring

“Het is kwart over 5 in de ochtend als mijn wekker gaat, gek genoeg ben ik me er bewust van dat ik niet mag snoozen. Ik zet de wekker uit, wordt even wakker en ga uit bed. Eenmaal beneden zet ik een kop thee voor mezelf, ik snijd een appel aan partjes, strooi er wat kaneel over en vul de rest van mijn bord met walnoten. Veel honger heb ik nog niet, maar wel genoeg trek voor een kleine gezonde maaltijd. Tijdens het ontbijt check ik mijn social media accounts zodat ik niet in de verleiding kom om dit te doen terwijl ik aan het werk ben. Na het ontbijt zet ik me ertoe om een stretchroutine van ongeveer tien minuten te doen en daarop volgend nog twintig minuten beginners yoga. Wanneer ik hiermee klaar ben besef ik dat ik normaal gesproken rond zes uur nog een keer om zou draaien om vervolgens rond zeven uur nog een stuk of 5 keer te snoozen.

Tegen de tijd dat er iemand beneden komt heb ik er alweer vier uur op zitten (!!!). Op dat moment ben ik trots op mezelf; vroeg opgestaan, gezond ontbeten, yoga en stretchoefeningen gedaan en al één ding van mijn to do list afgestreept. Een productieve ochtend en ik ben nog niet eens op de helft. Ik besteed de rest van mijn ochtend verder aan het vouwen van de was en schoolwerk.

Na de lunch, een heerlijke tosti en een beschuitje met muisjes (oké, dit is misschien niet het meest gezonde wat je kunt eten), kakte mijn dag een beetje in. Ik begon dingen uit te stellen en ik had nergens meer zin in. Uiteindelijk heb ik me er nog toe weten te zetten om wat aan school te werken en een lekkere wandeling te maken samen met mijn vriend en de hond. Ik heb deze eerste dag van de Helweek misschien niet zoveel gedaan als dat ik zou willen, maar ik ben voor mijn doen wel erg productief geweest. Tussendoor heb ik best vaak naar mijn social media gekeken. Dat is iets waar ik meer op ga letten de komende dagen. Want is dit alles wat ik kan? Nee, en ik zal morgen zorgen dat het beter gaat dan vandaag. Rond 18:30u is het tijd voor het avond eten. Mijn hele schoonfamilie is er, het is gezellig en druk. We eten met zijn alle zelfgemaakte nasi en kijken vervolgens een detective (ja ik weet het, geen TV, maar het is Pasen…). Rond 10 uur ga ik naar boven om deze eerste dag van de Helweek af te sluiten. De wekker staat weer op 5:15u. Op naar de volgende dag, die in het teken staat van ‘Modus en focus’.”

Liefs, Sylvia

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

No Comments Yet.

Previous
Helweek – 7 dagen die je leven veranderen