Een goed overzicht krijgen op je financiële situatie, hoe doe je dat?

Posted on

Het lijkt heel vanzelfsprekend, een goede financiële situatie. Maar hoe goed is je financiële situatie eigenlijk? Heb je wel een overzicht van wat er binnenkomt en wat je uitgeeft? In dit artikel geef ik je een aantal tips om dat overzicht te krijgen.

Zorg dat de administratie op orde is
  • Verwerk de dingen die binnenkomen; moet er iets betaald worden, doe dit dan op tijd.
  • Bewaar belangrijke documenten. Je kunt dit doen door mappen te kopen en daar op een overzichtelijke wijze met tabbladen alles op te bergen. Mocht je alles in mappen bij (gaan) houden, zorg dan dat je ook alle belangrijke documenten die digitaal binnenkomen uitprint en in de mappen stopt, zo heb je altijd het gehele overzicht bij elkaar en hoef je niet op meerdere plekken te zoeken.Je kunt er ook voor kiezen om alle belangrijke documenten die per post binnenkomen in te scannen en digitaal te bewaren bij alle andere ontvangen digitale documenten.
  • Gooi spam en reclame weg, zowel op papier en digitaal, zo behoud je overzicht en word je niet bedolven onder alle informatie.

TIP: maak altijd een back-up, techniek is niet altijd te vertrouwen.

Wat zijn maandelijkse inkomsten?

Schrijf op wat er maandelijks binnenkomt. Neem alles mee tijdens het opschrijven: loon/salaris, uitkering(en), pensioen, toeslagen, etc.

Wat zijn de maandelijkse uitgaven?

Schrijf op wat je maandelijks uitgeeft. Wat ik erg prettig vind is om de uitgaven in categorieën onder te verdelen. Als je je uitgaven bijvoorbeeld verdeelt in vaste lasten (woonlasten, abonnementen, verzekeringen, belastingen, etc.) en dagelijkse uitgaven (boodschappen, verjaardagscadeaus, vervoer, uit eten, bioscoop, stomerij, etc.) krijg je gelijk een overzicht van mogelijke bezuinigingsposten. Vaste lasten zijn vaak kosten waar je niet zomaar op kunt bezuinigen. Dagelijkse uitgaven zoals bijvoorbeeld boodschappen wel.

TIP: vergeet niet je contante uitgaven mee te nemen in je overzicht!

Zijn mijn inkomsten en uitgaven in balans?

Om te kijken of je inkomsten en uitgaven in balans zijn kun je het totaal van je maandelijkse uitgaven, aftrekken van je maandelijkse inkomsten (inkomsten – uitgaven).

Voorbeeld 1:

Inkomsten € 2000
Uitgaven € 1500

€2000 – €1500 = €500

In dit voorbeeld is te zien dat de  balans tussen inkomsten en uitgaven goed is, er is zelfs nog geld over om te sparen. Dit is een ideale situatie.

Voorbeeld 2:

Inkomsten € 2000
Uitgaven € 2500

€2000 – €2500 = €-500

In tegenstelling tot het vorige voorbeeld is te zien dat de balans tussen inkomsten en uitgaven niet goed is. Er is een maandelijks tekort van €500. In deze situatie zal er goed gekeken moeten worden of er bezuinigd kan worden. Je wilt tenslotte voorkomen dat er een hoge schuldenpost ontstaat.

TIP: er zijn speciale Microsoft Excel bestanden (gratis) waar je je inkomsten en uitkomsten in kunt zetten. Deze bestanden rekenen automatisch alle totalen en verschillen voor je uit. Ook hier geldt, maak altijd een back-up. Mocht je alles op papier willen bijhouden, kies er dan voor om dit in een kasboekje te doen. Deze boekjes zijn er voor gemaakt om dergelijke informatie bij te houden en hoeven niet duur te zijn.

Financieel overzicht inkomsten uitgaven voorbeeld Excel

Keuzes maken

Nu je een overzicht hebt van je financiële situatie kun je keuzes gaan maken. Bepaal waar je naartoe wilt werken, stel een of meerdere doelen op en bepaal waar je prioriteiten liggen, dit motiveert. Denk hierbij aan sparen, schulden aflossen, een auto kopen, etc.

Nadat je dit hebt gedaan kun je een plan gaan maken; hoe ga jij je doel bereiken? Mocht een van je doelen besparen zijn, kijk dan ook eens naar mijn artikel waarin ik 15 handige bespaartips geef.

Wat is jouw financiële doel/prioriteit? Laat het me in de reacties weten!

Liefs Sylvia

 

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Previous
Firm Axe, een uniek sieraad voor man én vrouw
Een goed overzicht krijgen op je financiële situatie, hoe doe je dat?