CrossFit als topsport: in gesprek met Leonie Henrich

Leonie Henrich, een van Nederlands beste topatleten wanneer het om CrossFit gaat en ik mocht haar wat vragen stellen. Super tof! Benieuwd naar de vragen die ze heeft beantwoord? Lees dan snel verder!

Leonie in het kort…

 • 23
 • Onlangs afgestuurd als bedrijfskundige
 • Crossfit atleet en coach
 • Online coach
 • Customer service bij FitAid
 • Social media adviseur

Hoe combineer je en/of hoe heb je het CrossFitten gecombineerd met school?

Planning, motivatie en discipline is daarin alles. Duidelijke keuzes maken; ik stond op, ging studeren, ging trainen en kwam thuis en ging weer verder met studeren. Of nam mijn laptop en studieboeken mee naar de gym en ging tussen de sessies door in de gym leren.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Nu ik niet meer studeer is het vaak opstaan en de dingen doen die ik moet doen (werk, huishouden, etc.). Nadat ik dat heb gedaan ben ik vaak rond 12/13 uur in de gym tot ongeveer 18 uur (afhankelijk van het trainingsschema van die dag). Nadat ik in de gym ben geweest, eet ik thuis mee en ga ik eventueel  in de avond nog iets met vrienden of vriendinnen doen of gewoon relaxen. Andere dagen deel ik mijn trainingsschema in tweeën en ga ik eerst trainen, dan wat leuks doen en dan kom ik later op de dag weer terug om verder te trainen.

Daarnaast begin ik binnenkort met werken bij FitAidEurope (2 dagen in de week 6 uur op een dag). Ik zal dan waarschijnlijk 3 uur werken, trainen, 3 uur werken en dan weer trainen.  Zoals je misschien al door hebt, zien mijn dagen er niet standaard op 1 manier uit. Het enige wat altijd hetzelfde blijft (op de zondag na) is het feit dat ik 3-5 uur per dag aan het trainen ben.

Hoeveel uur per week train je?

20-30 uur per week, momenteel gaat het trainingsvolume hard omhoog en worden de trainingsdagen dus ook steeds langer.

Leonie Henrich Crossfit
Karim Safar – fotograaf | http://www.barbellphotography.com/

Waar haal je de motivatie vandaan?

De kick van het meer kunnen, meer dan dat ik ooit had gedacht te kunnen motiveert enorm. Het is super om te zien wat je lijf kan, te zien dat je sterker wordt, fitter wordt, en je jezelf kunt verbazen en doet verbazen over je eigen kunnen. Daarnaast kan niks me zo’n voldaan gevoel geven als het geluksgevoel dat ik na een vermoeiende maar goeie trainingsdag heb.

Je leven is soms heel anders dan dat van iemand van dezelfde leeftijd, je moet voor veel dingen uitwijken, baal je daar niet van?

Ik moet inderdaad dingen ‘’opgeven’’ of niet doen om zo goed mogelijk te worden. Ja, dat is soms moeilijk en jammer. Anderzijds, ik mag dingen doen die maar weinig mensen kunnen en waar maar weinig mensen de mogelijkheid toe hebben. Leven voor een passie/droom en je lijf optimaal benutten is zoiets moois, het is dus een beetje hoe je het ziet en er tegen aan kijkt. Daarnaast is balans heel erg belangrijk, ik kies bewust een periode uit waarin ik een wijntje mag drinken, een avondje mag stappen en/of een stuk taart mag eten. Om daarna weer een periode in te gaan waar ik streng voor mezelf ben.

Hoe zie je de toekomst? Ben je van plan ooit te stoppen met CrossFit?

Ik weet niet of ik ooit helemaal stop met CrossFit, maar ik weet wel dat ik niet mijn hele leven topsporter zal zijn. Ik wil ooit een gezin stichten en dan zal daar de focus op liggen in plaats van op de sport. Daarnaast heb ik bedrijfskunde gestudeerd en wil ik ooit nog wel een master gaan doen. Maar, voor nu ligt de focus op de carrière als atleet.

Leonie Henrich CrossFit
Pete Williams – fotograaf | http://petewilliamsonphotography.co.uk

Wat wil je graag nog bereiken?

Ik wil op het EK (the regionals) van CrossFit staan. Dat is doel 1. Verder zijn er nog genoeg doelen en dromen. Einddoel is voornamelijk het optimale uit mijn lijf halen en ik ben super benieuwd hoe ver dat me gaat brengen. Ik heb nog helemaal niet het idee dat ik op de top van mijn kunnen zitten.

Waarom CrossFit?

Ik vond veel sporten die ik probeerde snel ‘saai’, CrossFit daarentegen is zo gevarieerd dat het nooit saai wordt. Ik vind de combinatie van de kracht van het liften, de elegantie en bodycontrol van de gymnastic bewegingen, het stuk gaan door de combi van die dingen of gewoon de pure cardio heel gaaf.

Was het je eigen keuze om met CrossFit te starten of ben je hierin door iemand gestuurd? 

Mijn toenmalige vriend deed het net een maand en ik dacht dat ga ik ook eens proberen. Puur om wat fitter te worden.. En tja, dat is iets uit de hand gelopen..

CrossFit is niet echt een vrouwen sport zeggen veel mensen, hoe denk jij hier over?

Onzin. CrossFit is voor iedereen, elke workout kan gedaan worden op het niveau van die persoon. Echter, zijn vrouwen soms ‘’bang’’ om te groot te worden, dus te gespierd. Dit kan, zoals je bij mij ook ziet, gebeuren. Echter is die kans niet heel groot, ik heb genetisch erg veel aanleg en daarnaast train ik gewoon heel veel, je word niet zomaar zo gespierd als dat ik ben. Daarnaast heeft CrossFit mij juist heel veel meer zelfvertrouwen gegeven, ik voel me fitter en sterker dan ooit. Juist doordat ik sterk ben en weet wat mijn lijf kan.

https://www.instagram.com/p/BV7ijMggYlw/?taken-by=leonie_cf

Wat heb je al bereikt/mogen doen door het CrossFitten? Wat is de hoogste kwalificatie die je hebt behaald?

Ik ben 2 jaar op rij 3de geworden op de Lowlands Throwdown (grootste wedstrijd in Nederland), daarnaast ben ik samen met mijn buddy Sigrid Koolhaas 2x 1ste geworden op de Beach Throwdown, 2de met een team op de French Throwdown, ben ik 91ste geworden van Europa in The Open en heb ik mij onlangs als 9de gekwalificeerd voor een grote wedstrijd in Frankrijk, The Alpha Games.

Volg je een bepaald voedingsschema?

Ja, vooral richting een competitie hou ik al mijn voeding strict bij in een voedingsapp. Ik moet dan een bepaalde hoeveelheid calorieën eten en bepaalde hoeveelheden eiwitten, vetten en koolhydraten.

Zijn de kosten hoog? Wat voor kosten komen er allemaal bij het CrossFitten kijken?

Hmm, een abonnement bij een Crossfit ‘’box’’ is vaak vrij prijzig maar daar krijg je dan vaak wel leuke en goeie workout begeleiding bij. Een CrossFit box is vaak een heel gezellige plek, de sfeer was voor mij de eerste reden om steeds vaker te gaan. Samen met andere zweten, dood op de grond neervallen en nieuwe dingen leren. Verder zijn er niet veel kosten, of nou ja, gewoon de CrossFit kleding, maar die is niet heel veel anders als gewone sportkleding. Op de schoenen na.

Over welke kwaliteiten moet je beschikken als je ver wilt komen in de crossfitt wereld?

Lastig. Allereerst moet je kunnen houden van het stukgaan, jezelf willen uitdagen. Daarnaast helpt het als je een beetje snelle krachtopbouw en wat bodycontrol hebt en enigszins mobile bent (flexibel). Maar voor veel van die dingen geldt wel, je kan flexibeler worden, je kan meer bodycontrol krijgen en iedereen kan sterker worden. Het enige is dat de ene dat sneller kan dan de ander.

Kunnen mensen je op bepaalde social media volgen?

Jazeker, op Instagram en Facebook!

Vond je dit artikel leuk en interessant om te lezen? Laat het dan vooral even in een reactie weten!

Liefs Sylvia

Meer topsport interviews? Afgelopen twee weken sprak ik Jessica Blaszka (24) over worstelen als topsport en Melissa Manders (22) over dansen als topsport.

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 Comment
 • Speranza de Jong
  juli 23, 2017

  Leonie is een TOPPERTJE, ik zie haar vaak trainen in de gym waar ik ook train. Ik ben trots dat ik daar ook mag trainen met de allerbeste personal trainers. Professionele adviezen en begeleiding. Helemaal super

Previous
Dans als topsport: in gesprek met Melissa Manders
CrossFit als topsport: in gesprek met Leonie Henrich