Behind the scenes: Laura Blagogee Couture

Posted on

Wanneer ik aan couture denk, denk ik aan de diverse fashionweek shows waar modellen met prachtig ontworpen creaties de catwalk opgaan. Niet echt toegankelijk, dacht ik. In mijn gedachten was couture alleen voor catwalk modellen. Maar, wist je dat couture eigenlijk gewoon voor iedereen is? Man, vrouw, dik, dun, klein, groot, etc. het maakt helemaal niks uit. Een goede portemonnee is wel een must, maar dat is een klein detail waar ik later op terug kom.

cou·tu·re (de; v) het ontwerpen en maken van maatkleding. – van Dale

Zoals in het woordenboek beschreven staat, is couture eigenlijk het ontwerpen en maken van maatkleding. Echt vakwerk dus. Volgens couturier Laura Blagogee, past couture zich aan aan je lichaam en dat heb ik mogen ervaren. Laura heeft me meegenomen in het proces van tekening tot aan eindproduct. Jeetje, wat komt daar veel bij kijken. Uiteraard heb ik dit hele proces vast mogen leggen en ik kan niet wachten om het met jullie te delen!

Laura Blagogee in het kort…

Laura Blagogee is een gedreven ambitieuze designer die altijd op zoek is naar perfectie in haar werk. Laura ademt mode.

 • 37
 • Oorsprong in Zuid-Frankrijk, Saint Tropez
 • Opleiding: Artisanat en Metiers D’arts – Couture Flou
 • Na haar opleiding eerst gewerkt voor diverse bekende Franse en Nederlandse ontwerpers en modehuizen (Monique Collignon, Percy Irausquin, Zantman modegroep etc.). Daarna voor zichzelf begonnen.
 • Al diverse bekende Nederlanders mogen kleden (o.a. Glennis Grace, Angela Groothuizen, Ruth Jacott en Jasmine Sendar)
Van tekening tot aan werkelijk kledingstuk

Om van een tekening tot aan een werkelijk kledingstuk te komen moet er ontzettend veel gedaan worden.

Stap 1: Intake

Tijdens een intake ga je vrijblijvend met de couturier, in dit geval Laura, in gesprek. Je bespreekt hierin je wensen en ideeën. Je kijkt samen naar diverse modellen en bepaalt aan de hand daarvan wat je wel/niet leuk vindt. Hierdoor krijgt de couturier ook een idee van je smaak.

Stap 2: Keuzes maken

Wanneer je na de intake besluit om een kledingstuk te laten maken, maakt de couturier een aantal schetsen. Bij het maken van de schetsen houdt de couturier rekening met de bouw van je lichaam. Tijdens een tweede afspraak ga je samen kijken naar de gemaakte ontwerpen en wordt er een keuze gemaakt. Maar, met alleen een ontwerp ben je er natuurlijk nog niet. Na de keuze van het ontwerp laat de couturier een aantal mogelijke stoffen zien die voor het kledingstuk gebruikt kunnen worden. Hieruit wordt ook een keuze gemaakt. Vervolgens worden de maten opgenomen en kan de couturier aan de slag. Tijdens dit tweede gesprek kan de couturier ook een prijsindicatie geven. De prijsindicatie hangt af van het gekozen ontwerp en de stoffen die gebruikt gaan worden.

Laura Blagogee schetsen
De 3 gemaakte schetsen
Laura Blagogee stofkeuze
De uitgekozen stoffen
Laura Blagogee maattabel
De ingevulde maattabel

“Laura kiest haar stoffen altijd zeer zorgvuldig uit. Ze streeft er naar om al haar stoffen uit Europa te laten komen. Daarnaast hecht ze veel waarde aan kwaliteit; stoffen mogen niet te chemisch zijn en het liefst zo puur mogelijk (bijvoorbeeld 100% zijde of wol). In de keuze voor de stoffen speelt geld geen rol. Laura gaat voor kwaliteit. Wist je dat Laura haar stoffen test op onder andere de mate waarin de stof krimpt? Dit doet ze door een vierkantje te knippen van de te testen stof en deze op te meten. Vervolgens stoomt ze het stukje stof, daarna wordt het stukje nog eens gemeten. Is het stukje kleiner geworden, dan weet ze dat de stof al dan wel niet geschikt is.”

Stap 3: Doorpas

Voor de derde afspraak heeft de couturier een toile gemaakt. Dit is het kledingstuk, maar dan gemaakt van ongebleekt katoen. Je zou het ook wel een proefmodel kunnen noemen. Op deze toile worden alle correcties die gedaan moeten worden aangegeven en afgespeld. Met de aangepaste toile kan het patroon dat gebruikt wordt  voor het definitieve kledingstuk nog worden veranderd. Als dit is gebeurd kan het kledingstuk van de stof worden gemaakt die in het tweede gesprek is gekozen. De couturier kan weer aan de slag knippen, meten en naaien van de stof!

Stap 4: Nog een doorpas!

Het kledingstuk is gemaakt in de gekozen stof, ook dit moet weer gepast worden. Eventuele aanpassingen die nog gedaan moeten worden, worden afgespeld. De couturier gaat de laatste finale aanpassingen doen.

Laura Blagogee doorpas
De doorpas van het kledingstuk in de juiste stof

Stap 5: Ophalen

Wanneer de couturier de finale aanpassingen heeft gedaan kun je je kledingstuk ophalen!

Het gehele proces duurt minimaal 6 weken

Waar komt de hoge prijs vandaan?

De beginprijs van op maat gemaakte kleding begint bij Laura Blagogee Couture vanaf de 700 euro. Zoals je al hebt kunnen lezen en zien gaat er veel tijd zitten in het maken van een op maat gemaakt kledingstuk, maar hoeveel tijd precies, was voor mij ook niet helemaal duidelijk. Laura heeft een jumpsuit voor mij gemaakt. Ze heeft precies bijgehouden hoeveel uur er in totaal in gaat zitten om een goed inzicht te geven in de prijs van haar kleding. Ik vind het heel bijzonder dat ik dit met jullie mag delen!

Onthoud goed dat de prijs niet alleen afhankelijk is van het aantal uren, maar van een heleboel factoren. Denk bijvoorbeeld aan de soort stof, de hoeveelheid stof, huur van het pand en eigen uurloon.

Werkuren (excl. doorpasafspraken, ontwerpen, onderzoek, etc.): 26
Gebruikte stoffen: bovenkant satijn brokaat stretch en onderkant (pantalon) wol stretch
Totale prijs: 850 euro

Resultaat

Hieronder is het resultaat van het hele proces te zien. Laat vooral even in de reacties weten wat jullie er van vinden!

Mocht je nou ook geïnteresseerd zijn in een uniek kledingstuk van Laura Blagogee Couture, bekijk dan eens de website en neem contact op via info@laurablagogee.com.

Liefs Sylvia

Laura Blagogee Couture 5 Laura Blagogee Couture 4 Laura Blagogee Couture 3 Laura Blagogee Couture 2 Laura Blagogee Couture 1 Laura Blagogee Couture

Foto’s: Aileen Out, www.prettybusiness.nl

Liefs,
signature

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Comments
 • Ingrid Zaadstra
  juli 13, 2017

  Hij is mooi geworden Sylvia!!!

  • Sylvia Vorspaget
   juli 13, 2017

   Ja he? Hij zit ook echt heerlijk!!

Previous
In gesprek met worstelaarster Jessica Blaszka: “Mijn doel is nu de Olympische Spelen in 2020”
Behind the scenes: Laura Blagogee Couture